zondag 23 mei 2010

Zonnebank: pro's en contra's

Zonnebank... you love it or you hate it. Ik denk dat iedereen wel genoeg enge verhalen heeft gehoord over hoe slecht de zonnebank is en dat je er huidkanker van kan krijgen. Ik vind dat je er niet zo snel over moet oordelen, want zonnebank heeft ook vele voordelen. Ik ben zelf van het verantwoord zonnen. Ik houd van de zon, de warmte en van de kleur die mijn huid krijgt na een tijdje in de zon te hebben gelegen. Als je nog geen 18 bent, wacht hier nog even mee. Maar als je wat ouder bent, dan zou ik het overwegen. Waarom niet? In dit artikel allerlei pro's en contra's onder elkaar.


Pro's / voordelen van zonnebank
>>Gezond en mooi uiterlijk: In de westerse cultuur zie je er gezond en mooi uit als je een kleurtje hebt. Dit is de meest voorkomende reden waarom mensen regelmatig onder de zonnebank gaan.
>>Ontspannend: Na een drukke en hectische dag op het werk kan een zonnebank je de rust en ontspanning geven die je nodig hebt. Zet tijdens het gebruik een rustgevend muziekje op en je kunt heerlijk wegdromen.
>>Vitamine D: Het lichaam maakt vitamine D3 aan in zon(nebank)-licht. Vitamine D3 is een belangrijk hormoon voor de aanvoer van calcium naar de beenderen en voor bescherming tegen ontkalking en botbreuken. De afbraakproducten van Vitamine D bieden bescherming tegen borstkanker en kanker van de dikke darm.
>>Beter immuunsysteem: Zonnebank-licht stimuleert de productie van bepaalde immuuncellen die in het lichaam bacteriën en virussen bevechten. Het immuunsysteem verbetert aanzienlijk.
>>Feeling good: UV-licht verhoogt het fysieke prestatievermogen, verzacht depressies en heeft een positieve uitwerking op het hart en de bloedsomloop.
>>Minder kans op hart- en vatziektes: Uit onderzoek blijkt dat de bloeddruk van mensen stijgt naarmate deze noordelijker leven. In het zuiden van Europa is het aantal hart- en vaatziekten en het aantal plotselinge sterfgevallen aan hartkwalen beduidend lager dan in het noorden. Eén verklaring hiervoor is de grotere hoeveelheid zonlicht in het gebied rond de Middellandse Zee. Dr. Krause heeft aangetoond dat dit positieve effect van zonlicht zich ook voordoet bij het kunstmatige zonlicht van zonnebanken. Het bloed wordt vloeibaarder. De bloeddruk en het risico op een hartinfarct worden beide lager. Totale stofwisseling verbeterd in het lichaam en cholesterolspiegel daalt.
>>Anti acné middeltje: Huidziekten worden met groot succes door UV-licht genezen, o.m. acne, psoriasis en neurodermitis. Ook ondervinden veel mensen verlichting van spierpijn en reumatische klachten na een kuur met een zonnebank.

Contra's / nadelen van zonnebank
>>3x sterker dan gewone zon: Goede zonnebanken stralen enkel UVA licht, deze zijn echter drie maal sterker dan deze afkomstig van de zon en dus niet ongevaarlijk. Een teveel aan stralen kan huidziekten veroorzaken wanneer we de huid niet of onvoldoende beschermen.
>>Te vaak onder de zonnebank gaan: De meeste mensen die onder de zonnebank gaan liggen doen dit te vaak. Dermatologen (huidartsen) adviseren om niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan, maar zonnebank studio’s beweren dat eens per twee weken ook prima is.
>>Kans op pigment vlekken: Tijdens het bruinen, worden er pigmentcellen aangemaakt. Dit is een manier om de huid te beschermen. Merk je dat er enkel roodheid ontstaat en geen pigment vorming, dan is het beter om de zonnebank te vermijden en goede voorzorgsmaatregelen te nemen.
>>Uitdroging van de huid: Blootstelling aan zonnestralen en UVA stralen doet de huidcellen uitdrogen en zorgt voor een snellere veroudering. Een vochtregulerende crème met vitamine E kan deze nadelen verminderen maar niet volledig wegnemen

En natuurlijk de meest besproken contra...
>>Kans op huidkanker neemt enorm toe:Als je te vaak en te lang onder de zonnebank gaat, dan heeft dit dramatische gevolgen voor je huid. De kans op huidkanker neemt dan enorm toe. Let op: te vaak en te lang. Elke dag, om de dag, gedurende een hele lange tijd, zonnebank wordt een verslaving, een gewoonte... tja, dat is inderdaad gevaarlijk. Plus als zulke ziektes in de familie zitten, dan neemt de kans toe. Maar dit is dan ook niet verantwoord (en ook niet erg verstandig).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten