zondag 6 juni 2010

Leave-in (serums en creams): what for & how to

Er zijn een heleboel verschillende soorten leave-in producten voor in je haar. Ik heb hier een vraag over gekregen en ik besloot om daar nu een artikel over te schrijven. Het is lastig om alles in één artikel te proppen. Daarom heb ik gekozen om dit keer over de meest gebruikte leave-in producten te vertellen, namelijk serums en creams. Hieronder enkele feiten en how to's op een rij...>> Alle leave-in producten hebben eigenlijk hetzelfde doel: je haar zachter maken, minder pluizig en sommige zorgen zelfs voor meer glans.
>> Leave-in producten maken je haar niet gelijk gezond. Ook al bevatten ze vaak goede ingridiënten, zoals oliën, het doel blijft om je haar gelijk na het aanbrengen beter uit te laten zien.
>> Voor het snelle effect zorgen allerlei siliconen. Je haarschubben worden afgesloten waardoor je haarstructuur egaler wordt en dus minder pluizig. Dit is echter maar een tijdelijk effect. Zodra je je haar gewassen hebt, is het product weg (samen met het effect).

>> Goed of slecht? Zeker niet slecht, ook al adviseer ik het niet elke dag te gebruiken. Siliconen zijn prima. Ze zorgen ervoor dat je haar beschermd wordt en het maakt het zichtbaar mooier. Zelf probeer ik 1-2 dagen per week (in het weekend) zo weinig mogelijk/geen siliconen-achtige producten te gebruiken om mijn haar er niet aan te laten wennen.
>> De gespleten punten genezen? Fabel. Genezen is onmogelijk. Er zit geen lijm in zulke producten, de cellen kun je dan ook niet wonderlijk herstellen. Zoals eerder gezegd, maken de siliconen haarstructuur egaler. Hetzelfde gebeurt ook met de gespleten punten: opeens zien ze er niet meer gespleten uit (tot de eerste wasbeurt natuurlijk).
>> De gespleten punten voorkomen? Je krijgt ze vroeg of laat toch wel, maar laat is natuurlijk beter dan vroeg. Serums en creams leggen een soort deken over je haar, waardoor het niet beschadigd wordt door allerlei externe factoren (denk: zon, wind etc.). Het is daarnaast ook belangrijk om ook op de andere manieren voor je haar te zorgen, zoals met allerlei maskers e.d. Dan pas kun je voor een lange tijd vergeten wat gespleten punten zijn.

>> Serums hebben vaak een olie-achtige structuur. Dit betekent dat je maar heel weinig nodig hebt. Neem eerst een mini-druppeltje en vind je het nog niet genoeg, voeg nog net zoveel bij. Voorkom het effect van vet/vies haar door te veel te gebruiken.
>> Vind je zo'n olie-product toch niet fijn? Probeer een cream. Dit woord zegt het al: het is een créme en dus niet vet. Maar pas hier ook mee op. Als je er te veel van aanbrengt, dan kan het je haar een beetje stug maken.

>> Een klein hoeveelheid goed verdelen, vooral over de lengte/punten en niet bij je haaraanzet (anders vervlies je ook gelijk alle volume).
>> Gebruik een serum of een cream altijd op vochtig haar. Dan werkt het ook het beste. Op droog haar aanbrengen mag ook, maar niet elk product werkt even fijn op deze manier.

Een andere keer zal ik de producten op de foto reviewen. Voorlopig is dit genoeg algemene info gebaseerd op mijn ervaring ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten