maandag 2 augustus 2010

Haar laten verven bij de kapper *waarom, hoe en tips*

Doen jullie het eigenlijk? Of gebeurt het gewoon thuis?
Vroeger heb ik mijn haar ook thuis geverfd. Toen ik ouder werd besloot ik om het vaker bij de kapper te laten doen. Achteraf was het een verstandige keuze... geloof me, alleen de kapper kan je kleur precies maken zoals je het wilt. Ik ben ook echt iemand die steeds iets nieuws wilt met me haarkleur en dus wordt het steeds lastiger om zelf te experimenteren (lees: al duizend keer geverfd, daarom is het steeds een verrassing hoe de kleur uitpakt). Daarnaast heb ik ook een bos haar en dat betekent - minstens 2 pakjes verf nodig. Dan ben je al gauw zo'n 20 euro kwijt en bij sommige kappers kost een verf-behandeling ook bijna even veel.

Maar wat gebeurt er allemaal bij de kapper als je daar in zo'n stoel zit om je haar te laten verven? Hierbij een korte samenvatting en een paar aandachtspuntjes voor jou:
 • Alle kappers zorgen nog voor de behandeling dat je kleding goed bedekt wordt en ze leggen ook een droge handdoek in je nek om spetters verf op te vangen.
 • Er zijn verschillende manier om je huid op je gezicht en nek tegen de verf te beschermen. De ene kapper verwijdert met een doekje gelijk na het opbrengen alle verf-restjes van je gezicht, nek en oren. De andere kapper smeert vaseline op deze plekken. Let wel op dat vaseline na afloop ook verwijderd wordt! Ik heb een keer meegemaakt dat het niet gedaan werd en het is dus echt geen prettig gevoel. Maar sommige kappers doen dus niks (wat ik ook vandaag heb meegemaakt). De verf op je voorhoofd langs je haargrens blijft dus gewoon zitten tijdens de inwerk-tijd! Ik was bang dat me gezicht nu two-tone werd, maar het bleek dus niet zo te zijn (gelukkig...). Het zal wel aan de verf liggen of aan de lichte kleur ervan. Je kunt natuurlijk wel te allen tijde zeggen dat je het niet prettig vindt en dan zal de kapper er ook vast iets aan doen.
 • Ook zo'n "fijne" nadeel van mijn ervaring van vandaag... verf brandt op je huid (dus hoe meer op je voorhoofd, hoe sterker het gevoel... ah fijn). Volgens mij is het bij sommige merken sterker dan bij de anderen. Het hangt ook van je hoofdhuidtype af. Die van mij is best gevoelig, maar ik bijt me er gewoon doorheen. Het jeukt/brandt dus wel, maar het is best te verdragen.
 • In principe moet verf vaak een halfuurtje intrekken. Ik vind het persoonlijk fijn als er zo'n wekkertje voor mij staat, dat ik zeker weet dat de kapper mij niet zal vergeten (misschien ook stom, maar een wekkertje geeft mij toch rust). Tijd voor roddelbladen en een kopje cappuccino!
 • Na de behandeling brengt de kapper je naar de wasbak, waar alle verf verwijderd word en je haar een lekkere conditioner- (of extra verzorgende masker)beurt krijgt. Mocht je je haar ook nog willen knippen, dan is dit het moment hiervoor.
 • Droogmaken? Yes, please. Vraag de kapper ook altijd om versteviging (mousse/créme). Als het goed is zal de kapper ook een hitte beschermende serum gebruiken voordat hij je haar gaan fönen. Maar ervaring leert dat lang niet alle kappers dit doen.. Jammer voor je haar, maar vooruit dan maar... thuis doen wij het zelf wel! Sommige kappers zullen je haar ook gelijk stijlen (bijvoorbeeld door te fönen met een ronde borstel). Geen idee of dit extra kost, maar het resultaat is wel altijd prachtig!
 • Kies voor je eigen kapper. Dus een kapper waar je heel tevreden over bent en waarvan je weet dat hij (bijna) nooit een fout zal maken. Vooral als je bijzondere wensen hebt is een vaste kapper zeker belangrijk. Ga dan ook niet onnodig met andere kappers experimenteren, het kan alleen voor teleurstelling zorgen. Persoonlijk vind ik mijn kapper geweldig omdat hij zo spontaan is. Spontaan extra highlights toevoegen, spontaan inwerk-tijden aanpassen, spontaan mijn haar extra mooi stijlen... heerlijk! En ik vind het resultaat elke keer weer verrassend mooi!

  Nou ja... bijna... Nu mijn kapper op vakantie is, moest ik het bij iemand anders uit zijn salon laten doen. Een 5 minuten behandeling die je haar (lees: uitgroei) niet zou beschadigen en toch nog een tint lichter zou maken. Voordat mijn kapper op vakantie ging, zei hij dat ik het echt een keer moest uitproberen, dus daarom maar gedaan. Achteraf toch teleurgesteld... uitgroei was nog steeds heel zichtbaar (sorry voor ongekamd haar!)...  Daarom ben ik maar vandaag naar een andere kapper gegaan. Ondanks een paar opvallende feiten (geen wekker en verf van mijn huid niet verwijderen) ben ik best tevreden over het resultaat...  Toen ik bij de kapper zat kwam ik dus met het idee voor dit artikel. Sorry dat ie zo lang is geworden, maar ik hoop alsnog dat het voor iemand handig was. :)
 • 4 opmerkingen:

  1. Handig artikel!! Helaas niet voor mij want ik mag mijn haar nog niet (laten) verven.

   BeantwoordenVerwijderen
  2. @Delicious-Cupcake: dank je wel! Dat komt nog wel. Zodra je ermee begint, kun je vaak ook moeilijk stoppen :) Zelf begon ik ooit met henna me haar verven.. toen was ik een jaar of 13. Henna zorgt wel goed voor je haar, maar geeft je haar ook een koperen gloed (echt voor de liefhebbers).

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Een tip voor wanneer je je haar kleurt: was het een paar dagen niet, hierdoor ontstaat een vet laagje op je hoofdhuid waardoor de verf minder prikt. Deze tip heb ik van een vriendin van mij die lerares aan de kappersopleiding is. T werkt voor mij perfect en kappers vinden het helemaal niet raar als je met wat vettig haar aankomt :)

   BeantwoordenVerwijderen
  4. @Anoniem: een hele goede! Ik ga ook inderdaad nooit met net gewassen haar naar de kapper. Meestal wacht ik minstens een dagje.

   BeantwoordenVerwijderen