woensdag 30 maart 2011

Micellaire oplossing: wat en hoe

Sinds ongeveer vorig jaar ben ik gek op micellaire oplossingen/reinigers. Je ziet ze ook steeds vaker bij verschillende merken verschijnen. Vandaag wil ik even inzoomen op deze "watertjes".

Op de site van LushiousBeauty stond laatst een artikel over micellaire reinigers.
"Micellaire reinigers zijn reinigers op waterbasis die micellen bevatten, dit zijn clustertjes die vet & vuil aan zich kunnen binden. Als je de lotion met een watje aanbrengt op de huid hechten de micellen zich aan het vuil op de huid (bijvoorbeeld aan jouw make-up) en kun je die zo heel eenvoudig verwijderen. Het kost vrijwel geen moeite, door simpelweg met een watje met micellaire lotion over de huid te gaan verdwijnt de make-up echt in een oogwenk."
Geloof mij, je ziet toch wel een verschil als je een gemiddelde lotion gebruikt of als je voor een micellaire oplossinng kiest. Ik merk altijd dat er net iets meer vuil van mijn gezicht afkomt.

Ik gebruik het zelf iets anders dan in het bovengenoemde artikel. Ik gebruik het namelijk altijd als lotion. Ook had ik de micellaire oplossing van Vichy op wintersport meegenomen als vervanging voor lotion, reinigingsmelk en oogmake-up remover. Fail! Voor mijn ogen was dit iets te veel van het goede, waardoor ze steeds geïrriteerd waren. De reiniger van Vichy vond ik sowieso niet zo mild en daarom gebruik ik het nu niet dagelijks, maar wel vaak 's avonds om echt alle vuil grondig weg te krijgen. De beste micellaire oplossingen worden toch gemaakt door Bioderma. Vorig jaar had ik de groene versie (voor vette/gecombineerde huid) en dit jaar heb ik voor de roze versie gekozen (voor gevoelige huid). Beide zijn super goed. Vooral deze roze is extra mild, maar reinigt even goed mijn huid. Nadat ik mijn gezicht gewassen heb, pak ik een watje met micellaire oplossing daarop en verwijder daarmee alle vuilrestjes van mijn huid. Deze micellaire oplossing (en ook die van Vichy) hoef je niet nog extra uit te spoelen. Je voelt er eigenlijk verder niks van, het lijkt bijna water (alleen dan met een frisser gevoel erna). Deze enorme roze Bioderma-fles kun je ook weer terugzien in mijn NewPharma-haul.

7 opmerkingen:

 1. Dit is, voor mij in ieder geval, echt iets om eens te proberen, dank je wel voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb heeeeeel veel positieve dingen gehoord over micellaire oplossingen (en vooral van Bioderma), en volgens mij heb ik zelfs eentje van Biotherm (?) ooit gebruikt. Maar op mijn huid heeft het helaas nooit echt goed gewerkt =((
  Maar mooi dat het jou zo goed bevallen is =))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben er ook helemaal fan van, moet er nog eens een artikel over schrijven. Een zalig product!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant, ik had er echt niets eerder over gehoord!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt erg fijn, bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat klinkt wel heel erg goed. Hihi, wel een duur woord hoor.
  Liefs, xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hmm grappig dit is basis scheikunde en eigenlijk precies het zelfde systeem als je ziet in de oog- en lip reinigers die gebruik maken van een twee lagen systeem - emulsie. Als de micellen in dit geval vet verwijderen zitten de vetbolletjes naar buiten (vet bindt vet, dit gebeurt ook in het lichaam trouwens) en hun hydrofiele staarten (water bindende staarten) allemaal naar binnen gericht.

  Het lijkt me dus niet dat dit een product op water basis is, tenzij aan het twee lagen systeem (water en olie mengen niet en zullen lagen vormen) een emulgator is toegevoegd.

  Het is op zich dus wel logisch dat het werkt, maar grappig dat het zo'n simpele scheikundige achtergrond heeft en merken er een hype van proberen te maken. Als het maar werkt en niet te duur is ;)

  Ik gebruik altijd gewoon een reiniginslotion trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen