vrijdag 6 mei 2011

Probleemhuid en eetgewoontes

Het onderstaande artikel heb ik heel lang geleden ergens gevonden en bewaard. De bron kan ik moeilijk achterhalen, maar het is denk ik ook niet zo belangrijk omdat ik het volledig vertaald heb en alleen de essentie erin heb gelaten.

Ongeveer 85% van de bevolking heeft te maken met een probleem als puisten en meeëters. De meerderheid van tieners lijdt aan een dergelijke vorm van acné, waarbij onzuiverheden verschijnen op de huid van het gezicht, hals, schouders, rug en decollete. De meerderheid van artsen en dermatologen zijn ervan overtuigd dat verschijning van acné, onzuiverheden en roodheden niets te maken heeft met datgene wat wij eten. Toch veronderstellen sommigen van hen dat er degelijk een direct verband is tussen de dagelijkse eetgewoontes en de gezondheid van je huid.

1. Verse vruchten, groenten, noten zijn belangrijk voor dagelijks eetpatroon. Je kunt er sappen en salades mee maken, maar het kan ook een prima tussendoortje zijn. Vooral Braziliaanse noten (paranoten) en pompoenzaadjes vormen een grote bedreiging voor acné en onzuiverheden, aangezien zij selenium (in de Braziliaanse noot) en zink (in pompoenzaadjes) bevatten. Juist tekort aan deze stoffen leidt vaak tot huidsproblemen.

2. Het proteïne-rijke voedsel is van belang voor gezondheid van je haar, maar ook kleur, elasticiteit en frisheid van de huid. Proteïnen van goede kwaliteit, die weinig caloriën bevatten, zijn dus echte aanraders. Denk hierbij aan kip, vis en de schelpdieren. Wees wel voorzichtig met rood vlees: deze kan de oorzaak zijn van de nieuwe huidsontstekingen. 100 gram proteïne-rijke producten per dag wordt aanbevolen.

3. Verlaag consumptie van zuivelproducten. Zuivelproducten zorgen voor zuurvorming. Ons lichaam kan moeite hebben met het verwerken van zeer rijke dierlijke proteïne-voedsel. De snelste manier om de restanten eruit te krijgen is via de huid, met acné als resultaat.

4. Verlaag gebruik van cafeïne. Cafeïne verhoogt stress-hormonen en is daarom in staat om acné te veroorzaken. Matig met koffie, (zwarte) thee, chocolade en andere dranken, die cafeïne bevatten. Kies liever voor kruidenthee, waar geen cafeïne in zit.

5. Het water. Drink dagelijks zo veel mogelijk water, 2-3 liter is aanbevolen. Acné (maar ook verstopte poriën en onzuiverheden) kan voorkomen wegens te kort aan hydratatie van de huid.

6. Minder suiker en koolhydraten. Bepaalde studies hebben aangetoond dat het gebruik van pure koolhydraten (brood, deeg, rijst, bloem) en suikers tot een verhoging van bepaalde (mannelijke) hormonen zorgt, waardoor er een grotere kans op onzuiverheden ontstaat.

7. Vitaminen en mineralen. Let er altijd op dat je genoeg vitaminen, mineralen en voedende elementen binnen krijgt die de gezondheid van je huid kunnen beïnvloeden. Zorg voor extra voeding van je huid door speciale vitaminen in te nemen.

8. Honing, ui, artisjokken en bananen. Deze producten zorgen voor het verspreiden van "goede" bacteriën in je lichaam. Eet dit vooral als je antibiotica gebruikt heb, die, zoals bekend, bacteriële barrières in onze maag beschadigen.

Als je dit zo leest, schrik je misschien wel. Dit betekent natuurlijk niet dat als je een probleemhuid hebt dat je ook helemaal niks mag eten. Het is maar dat je hiervan bewust bent. Zelf heb ik een huid die heel gevoelig is voor onzuiverheden. Maar als ik weer een pustje zie opkomen dan weet ik in ieder geval dat een van de bovenstaande punten de laatste tijd voorgekomen zijn in mijn eetpatroon. Binnenkort zal ik ook laten zien hoe ik mijn huid acné-vrij heb gemaakt.

8 opmerkingen:

 1. Wat je zou kunnen laten staan voor acne is misschien juist heel belangrijk om de kans op systemische ziekten (#1 hart- en vaatziekten) te verminderen. Ook lijkt het me dat je wat voedingsstoffen gaat missen.

  Ik ken de schommelingen in wel invloed/geen invloed standpunten, maar ik conformeer mijn mening altijd aan die van de richtlijnen voor artsen en meer specifiek dermatologen (= ook een arts). Vind het daarom juist wél belangrijk om bronnen te hebben, omdat ze de algemeen geldende, wetenschappelijke gezondheidsnorm tegenspreken.

  Misschien ben ik daar anders in omdat ik a) een pseudowetenschappelijke studie doe en b) dermatologie op mijn verlanglijstje aan beroepen staat.

  Fijn dat je huid er nu beter aan toe is, die van mij wonderbaarlijk genoeg ook - zonder mijn dieet aan te passen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan het maar beter allemaal niet lezen... hihi ik doe niet zo heel veel goed voor mijn huid. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. erg handig artikel! vooral het laatste punt is voor mij op dit moment erg handig, zit nog een week aan een antibiotica kuur dus ga daarna maar lekker wat van die dingen eten XD

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik probeer een beetje een balans te vinden tussen gezond en minder gezond eten. Gelukkig heb ik niet te veel last van mijn huid als ik eens ongezonder eet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik eet al een hele tijd geen brood en pasta meer, tarwe probeer ik te vermijden. Ook probeer ik minder suiker te eten, maar dat valt niet echt mee, het zit bijna overal in!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. handig dit,ik ga deze artikel bewaren en kijken wat ik kan aanpassen aan mijn eetgewoonte

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Interessant artikel! Ik heb de laatste tijd zo ongezond gegeten, ik ga nu wat gezonder eten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Interessant en handig artikel :)

  BeantwoordenVerwijderen