zondag 19 juni 2011

How to... Twitter

Twitter... ik had het nooit gedacht dat het ook voor mij verslavend zou werken. Hoewel... nee, ik ben niet verslaafd, maar ik vind het wel erg leuk. Facebook? Nee, daar ben ik nog totaal niet aan toe (ik zit er wel, maar doe er niks mee). Maar Twitter daarentegen... that's fun!

Twitter is lekker simpel en overzichtelijk. Er zijn nog genoeg mensen die niet weten hoe je met Twitter om moet gaan en of wat je er allemaal kunt doen... Of als je bijvoorbeeld een blog hebt: wat kun je dan allemaal met Twitter en moet je dat dan per se hebben als beautyblogger? Al deze antwoorden zal ik proberen in dit artikel te beantwoorden.

Hoe werkt Twitter? Basic needs.
Oké, om te beginnen met het zwarte Twitter-balkje helemaal bovenaan. Jaja, die ene die niet beweegt als je naar beneden scrolt. Daar vind je als eerst een Search-balk, waar je mensen/tweets kunt vinden. Ook zie je daar enkele menu-knoppen: Home (hier komen we nog op terug, Profile (je profiel - de pagina die de andere ook zien als ze op je naam klikken), Messages (privé-berichten van jouw en naar jou, ook wel de DM - Direct Messaging - genoemd) en Who To Follow (vrienden van je vrienden, voor als je meer interessante accounts om te volgen zoekt of voor als je je een keer verveelt). Daarnaast heb je nog een zwart vierkantje met een blauwe pen - schrijf een nieuwe tweet-berichtje. En dan... je profiel-foto + naam met een pijl eronder - bij settings kun je je naam en foto aanpassen, maar ook je mail etc. veranderen. Super simpel dus!

Terug naar Home. Bij "What's happening?" kun je alles kwijt wat je wilt - tweeten dus! Daaronder heb je ook weer een kleine menu met daarin Timeline (jouw tweets en die van je Twitter-vrienden), @Mentions (wordt vaak vergeten, terwijl dit zo'n handige optie is - hier kun je alle berichten vinden waarin jouw Twitter-naam in vermeld wordt. Dus is je Twitter-naam bijvoorbeeld "Snoes", dan staan er @Snoes -berichten in), Retweets (welke berichten zijn van jou of door jou geretweet / RT / herhaald), Searches en Lists. Die laatste twee zijn minder interessant en persoonlijk doe ik er verder ook nooit wat mee. Maar stel gerust vragen als je er meer over wilt weten.

What to tweet & what not to tweet?
Wat je verder op Twitter kwijt wilt is helemaal aan jou. Wees wel gewaarschuwd, er zijn al eerder mensen opgepakt voor dreig-tweets... :) Maar ik neem aan dat het verder niet jouw bedoeling is. Je Twitter-account heeft vaak wel een bepaald doel. Is het persoonlijk? Je kunt er van alles op zetten, maar ik zou geen negatieve uitingen over mensen uit je omgeving plaatsen. Stel dat ze er een keer achter komen? Scheldwoorden vind ook nooit iemand leuk om te lezen. Gezeur vaak ook niet. Ik moet zeggen dat ik mijn Twitter ook vrij persoonlijk houd en af en toe gewoon een klaag-tweet moet plaatsen. En ja, het is vooral voor jezelf, omdat verder bijna niemand het interessant vind... dus gewoon doen als behoefte ernaar is. Je hoeft niet alleen maar "happy tweets" te verspreiden, maar wees niet te negatief. Wees ook een beetje origineel. Tweets zoals "ik ga nu eten" en "tv kijken" - tja, wat moet de rest ermee?

Zakelijke Twitter? Dit is een verhaal apart. Er zijn inderdaad mensen die zakelijk willen Twitteren. Ik ben hier geen expert in en doe het zelf ook niet. Maar er zijn wel genoeg artikelen hierover, zoals deze uit het Parool.

Twitteren naast een (beauty)blog? Jaaa, daar zijn wij weer! Er zijn twee manieren. Of je gebruikt Twitter alleen maar om te delen wanneer er een nieuwe update verschijnt. Persoonlijk ben ik hier geen voorstaander van. Hier zijn ook andere middelen voor, zoals Bloglovin en Google Friend Connect. Plus, zonde van je Twitter, omdat je er zoveel meer mee kunt. Of semi-persoonlijke blogger-twitter. Dit is ook datgene wat ik doe en daarom vind ik dit de beste manier waarop je Twitter als social media kunt gebruiken. Hier geldt sowieso hetzelfde als bij persoonlijke manier van Twitteren, maar je kunt natuurlijk ook altijd een nieuwe site update tussendoor gooien. Maar oké, je hebt nu een semi-persoonlijke blogger-twitter.... en nu?

Wat kan ik allemaal op Twitter?
Ten eerste, mensen volgen, natuurlijk! Om te beginnen met beroemdheden (je favoriete band of acteur zitten vaak al op twitter en tweeten over achter-de-schermen gebeurtenissen), webshops (voor leuke aanbiedingen of actiecodes bijvoorbeeld) tot mede-bloggers. Natuurlijk zijn er ook nog gewoon mensen zonder blogs maar wel met dezelfde interesses, maar die komen vanzelf wel op je pad. Even zoeken via Search-balkje en je komt er van alles tegen. Nieuws volgen, dagelijkse dosis van grapjes, mensen achter de (beauty)blogs - it's all Twitter. Ook bedrijven en PR bureau's zijn op Twitter te vinden. Zowel bij andere bloggers als bij bedrijven zou ik vooral niet opdringen, leuk meedoen met een conversatie wordt vaak meer gewaardeerd. Die gesprekken vind ik het aller-leukste aan Twitter. Soms zie je bepaalde onderwerpen in je Timeline, waarvan je denkt "oh, hier weet ik van alles van" of "hier moet ik meer van weten" en zo raak je in allerlei interessante gesprekken verzeild. Vaak wordt het ook nog eens super gezellig en zo kunnen ook leuke contacten ontstaan. Kortom, observeer, leer en doe vooral gezellig mee.

Natuurlijk zijn er geen vaste regels op Twitter. Iedereen kan en moet zich uiten op zijn eigen manier. Followen of un-followen (spreekt voor zich - diegene die in je timeline verschijnen) is helemaal aan jou, je hoeft niet met iedereen bevriend te zijn. Maar een ding is zeker - Twitter is leuk doordat het zo eenvoudig is. Je went er best snel aan, vooral als je het vaker gaat gebruiken.

Oké, ladies, Twitter-fans, ik heb even jullie hulp nodig. Hebben jullie meer tips? Ik wil jullie mening in het algemeen horen. Hoe zijn jullie op Twitter en waar gebruiken jullie het voor?

Hehe niks voor mij zo'n lange non-beauty artikel, he :) Maar ik hoop dat jullie het toch leuk en nuttig vonden ;)

9 opmerkingen:

 1. Hihi, heel leuk artikel!

  Ik vind het ook echt leuk!Als me iets opvalt op tv ofzo kijk ik altijd of mensen er over aan het twitteren zijn, dat vind ik altijd zo leuk! En ik heb via Twitter ook nog contact met een oude vriend.

  Zelf heb ik ook direct unfollow neigingen bij mensen die de hele tijd lopen te klagen:)

  En ik Twitter (zoals je weet ;))half voor mijn blog en half over mijzelf. Ik twitter niet echt van die nutteloze dingen waar niemand wat aan heeft, maar wel als ik iets leuks heb ontdekt zoals een YT filmpje of een niewtje ofzo.

  Wow lange comment! Nou ja, past wel bij een lang artikel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk en handig artikel! Ik vond twitter zo verwarrend, en nu eigenlijk nog steeds. Maar het is me toch wel een stuk duidelijker ^^

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk artikel :D ik gebruik twitter voor eigenlijk alles wat maar kan XD

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga denk ik binnenkort ook maar aan de twitter!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook twitter, ik zet er vaak op als ik een win-actie op mijn blog heb en als er een nieuw artikel online komt. Ik zet er ook persoonlijke tweets op, maar niet heel erg persoonlijk. Tweets als 'ik ga nu douchen en thee zetten zul je bij mij niet zien.' Dingen als 'ik heb een super mooie nieuwe tas gekocht' kunnen dan wel weer haha. En ik tweet vaak quotes uit liedjes of van tv, dingen die ik mooi, waar, of grappig vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke post! Maar ik heb het niet nodig, want ik tweet al een tijde :). Het is heel verslavend haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuk artikel! Ik gebruik twitter ook voor van alles! Om gezellig wat te tweeten wat ik aan het doen ben, of om contact te leggen met andere bloggers! Ik vind twitter ook erg handig om te gebruiken om dingen te plaatsen over mijn blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het heeft even geduurd, ik had al langer een account maar gebruik het eigenlijk min of meer' actief' sinds enkele maanden. En dankzij kwam ik te weten wat MENTIONS zijn! Super tof artikel!

  BeantwoordenVerwijderen