vrijdag 22 juli 2011

Make-up met SPF - zinvol?

Toen het zo zonnig in het land was (ahum, dat lijkt lang geleden) ben ik in mijn stash gaan kijken hoeveel producten ik heb waar SPF in zit. Nou, dat viel even tegen. Omdat ik vooral met heel warm weer geen foundation meer gebruik, heb ik een beetje gehoopt dat een van mijn poeders SPF zou bevatten... not! Dat is even jammer. Gelukkig heb ik nog altijd mijn Kiehl's Ultra Facial Moisturizer, waar SPF15 in zit... en een bruiner van Boots die ik eigenlijk alleen voor mijn nek gebruik. Plus nog foundations van Revlon, Deborah Milano en Lancome, die ik alleen bij minder zonnig weer gebruik, én een concealer van MAC, waar ook SPF in zit (concealer? tja...).

Heeft dat hele SPF in je make-up eigenlijk wel zin? Ooit heb ik ergens gehoord/gelezen dat je echt lagen poeder/foundation op moet doen wil je daadwerkelijk bescherming hebben die op de verpakking staat vermeld. Dat vraagt om een kleine research. Ik ben een artikel tegengekomen van een cosmetisch wetenschapper Johann Wiechers waar dit eigenlijk min of meer in bevestigd wordt.
"Recent onderzoek in Duitsland heeft uitgewezen dat er gemiddeld 0.75 milligram zonnebrandproduct per vierkante centimeter wordt opgbracht. Je krijgt dus maar 37.5% van de geclaimde bescherming. Dit is niet omdat de cosmetische fabrikanten graag een hogere SPF claimen maar het is onze wet die voorschrijft dat er in deze test 2 mg per vierkante centimeter moet worden gebruikt. Gelukkig bestaat er nog geen wet die voorschrijft hoeveel product u op moet brengen, maar ik durf te stellen dat u ook minder opbrengt."
Dat was een reactie op de vraag van een mevrouw die dagcrème net SPF25 gebruikt + poeder daar overheen waar ook SPF25 in zit.
"Twee milligram van die dagcrème is al veel maar van het poeder zult u dit al helemaal niet gebruiken (ik denk zelfs dat dat van uw gezicht af zou vallen!). Als u dus in werkelijkheid een SPF van 20 haalt met beide producten samen gaat het al heel goed."
Even kort: dat is veel product voor zo'n kleine oppervlakte! Probeer het maar te meten. Laag over laag? No, thanks. Maar het betekent natuurlijk niet dat het zinloos is om SPF in je make-up te hebben. Beter een beetje bescherming, dan helemaal geen, toch? Onbewust let ik er dus wel op. Ik waardeer het dan ook enorm als er SPF in mijn make-up of verzorging zit... alleen toch wel jammer dat mijn favoriete poeder nou net geen SPF bevat... dan maar die Kiehl's moisturizer daaronder aanbrengen.

9 opmerkingen:

 1. Goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik let eigenlijk nooit op spf in mijn foundation of poeders, maar wel in mijn creme! Jammer genoeg vind je nog best weinig cremes die een goede spf hebben die ook een beetje budget zijn. Heb jij misschien een tip?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik let zelf eigenlijk nooit op of er in een product wel of niet spf zit, is het wel zo dan is dat mooi meegenomen ^^

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch merk ik echt wel het verschil als ik iets zonder of met SPF gebruik. Als ik de hele dag buiten in de zon ben zonder zonnebrand, dan verbrand mijn gezicht zeker. Met mijn dagcreme met SPF (en eventueel poeder) dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het maakt me niet uit, ik gebruik toch een zonnebrandcreme eronder :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik smeer mijn gezicht sowieso altijd in, in verbrand super snel. Gewoon voor mijn make-up een laagje insmeren, drogen en dan mijn make-upjes, heb geen idee hoeveel er in mijn producten zit aan SPF

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessant!Zelf gebruik ik op dit moment zonnecreme speciaal voor mijn gezicht over mijn make-up en let er eigenlijk niet zo op of mijn make-up SPF bevat...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. SPF is superbelangrijk :) en ik smeer altijd tussen 20 en 50. Het enige nadeel met SPF in je makeup is dat je er op foto's nogal 'witter" kunt uitzien door de reflecterende laag erin.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het toch wel fijn een product te gebruiken met een SPF erin. Maar inderdaad, ik had er nooit bij stilgestaan dat je de aangegeven SPF niet daadwerkelijk op je huid krijgt. Maar ik ben van dezelfde mening, beter iets dan niets!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jammer dat SPF in verzorgingsproducten vaak niet toereikend is, maar ieder beetje helpt natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen