maandag 31 oktober 2011

How to: zorgen voor vettere / onzuivere huid

Vettere huid heeft vaak meer zorg nodig dan normale of wat drogere huid. Vettere huid gaat vaak gepaard met onzuiverheden en dat willen wij nou eenmaal voorkomen. Sterker nog, je zou denken dat acne voor tieners is.... Naha... Ik heb er vroeger nooit last van gehad, af en toe een puistje maar dat is normaal met zo'n huid. Na een hele stressvolle periode kreeg ik opeens op mijn 24ste echte acne. Stress en hormonale schommelingen zijn dus van grote invloed op deze type huid. Oh ja, ook het eten - ken je dat: een avondje McDonald's en de volgende dag is je huid "in bloei"? Kortom, letten op wat je doet en eet - dus letten op jezelf - is enorm van belang. Kleine bijkomstigheid: vettere huid krijgt minder snel rimpels en dus worden wij minder snel oud, toch? ;)

Ik heb al veel verschillende verzorgingsproducten geprobeerd in mijn leven. Ik ben nou eenmaal nieuwsgierig, ook naar dit soort dingen. Op dit moment gebruik ik producten van verschillende merken. Huh, maar het is toch beter als je een hele lijn van een merk gebruikt, omdat die producten dan zo goed op elkaar zijn afgestemd? Ik heb dit vaak gedaan en eigenlijk maakt het niet veel uit. Je moet je verzorging afstemmen op de behoeftes van je huid en dit hoeft niet in een lijn te zitten. Dat van het afstemmen is trouwens extreem belangrijk. Je moet weten hoe je huid op bepaalde producten en op de omgeving (het weer/constant in de airco zitten etc) reageert. Let er heel goed op. Gebruik je alleen verzorging voor onzuivere huid, terwijl je huid trekkerig aanvoelt? Hoe reageert het op je dagcrème? Weet je dan zeker dat je de goede producten hebt? Kortom, alleen jij weet welke behoeftes je huid heeft. Hieronder kun je lezen hoe ik mijn verzorgingsproducten kies en welke ik op dit moment gebruik.


Louis Widmer Skin Appeal Lipo Sol Mousse (8/10), Inoje Flora (Konad) Bubble Bubble Cleansing Foam (8/10), A La Carte Total Lift Off (9/10), L'Occitaine Toning Cider (6,5/10).

Zowel 's ochtends als 's avonds maak ik mijn huid goed schoon. 's Avonds moet het net wat grondiger, omdat je dan vuil en make-up van de hele dag wilt verwijderen. 's Ochtends is het een kwestie van opfrissen en je huid voor de rest van de dag beschermen. Ik heb altijd wel twee reinigingsproducten. De ene voor in de douche als ochtend-reiniger en de andere bij de gootsteen voor 's avonds. Het kon ook net zo goed met een dezelfde, maar oké. Ik vind het wel belangrijk dat mijn avond-reiniger net iets dieper en grondiger reinigt, terwijl mijn ochend-reiniger een stukje zachter mag zijn. Daarna gebruik ik altijd een lotion of tonic. Er is een ingridiënt die je altijd moet vermijden - alcohol. Het kan je huid ontzettend uitdrogen en daardoor gaat het nog meer talg/vettig glansje produceren - not done. Lees dus altijd wat er op de verpakking staat.


Cupcake Organic Cooling Day Cream(6,5/10), La Roche-Posay Hydraphase Intense Riche(9/10), Nuxe Aroma-Perfection Unclogging Thermo-Active Mask (8/10), Petal Fresh Facial Scrub (10/10) en een stukje van Plante System Omega 3 Hydro-Repair Mask

Crèmes. Dat is altijd een lastige. Mjn voorkeur gaat ook weer uit naar twee crèmes: een die de vochtgehalte van je huid overdags in balans brengt en een die je huid kan herstellen en voeden terwijl je slaapt. Vooral in de winter is het belangrijk om je huid goed te voeden. Als het buiten heel koud is, dan gebruik ik een rijkere crème voor zowel 's ochtends als 's avonds. Nogmaals, kijk maar hoe je huid op bepaalde crèmes reageert. Laat je huid ook wennen aan een crème. Gebruik niet elke dag een andere. Sowieso heeft een vettere huid veel meer behoefte aan rust en aan bepaalde routine. Door heel vaak van producten te wisselen raakt het gestresst, met als resultaat... Dat kun je wel raden. Als extra verzorging gebruik ik een scrub, hydraterende masker en diep reinigende masker. Met maskers ben ik zelf niet meer zo consequent als vroeger. Toch vind ik het belangrijk om in ieder geval een van de twee maskers een keer per week (niet vergeten) te gebruiken. Scrub gebruik ik zeker eens per week, soms zelfs twee keer. Vooral voor het slapen gaan - het kan wonderen doen voor je huid. Het wordt alleen niet geadviseerd om scrub te gebruiken op de momenten waarop je extra veel last hebt van puistjes. Scrubdeeltjes kunnen ervoor zorgen dat bacteriën verspreid worden en dit kan dan negatieve effecten op je huid hebben. Ik weet niet in hoeverre dit klopt. Zelf probeer ik scrub-beurten te beperken als mijn huid zijn mindere dagen heeft.


Als je huid ondanks alles niet beter wordt of als je, net als ik, op latere leeftijd de zogenaamde volwassenen-acne krijgt, er is een advies die het beste werkt - ga naar je huisarts. Ook al moet je misschien over een drempel stappen, who cares, bespaar jezelf extra moeite en zorg om je huid - doe het en je zult er alleen profijt van hebben. Dat had ik dus ook gedaan. Eerst kreeg ik Differin Gel voorgeschreven - geweldig middeltje voor onzuivere huid die ik al kende en waar ik ontzettend blij mee was. Alleen bij heftige acne hielp deze helaas niet. En toen kreeg ik een ander middeltje. Eryacne hoefde ik alleen plaatselijk (dus op de bultjes) aan te brengen en ja hoor, dit werkte! Let wel op, je merkt niet gelijk het resultaat. Vaak heeft het 4-6 weken nodig en dan zul je een ontzettend verschil zien. Beide middeltjes gebruik ik nog steeds. Eryacne voor bestrijding van spontaan verschenen puistjes. Differin voor als mijn huid weer mindere dagen heeft (ik weet ook dat ik niet moet stressen, maar ik kan er echt niks aan doen). Ik vind het ook helemaal niet erg om dit soort middeltjes te blijven gebruiken. Als dit betekent dat mijn huid er dan stukken beter uitziet dan doe ik het zelfs graag.

Eigenlijk heb ik meer verzorgingsproducten hier op de plank staan, maar dit zijn toch wel diegene die echt mijn dagelijkse routine vormen. Vooral 's avonds gebruik ik vaak ook een hydraterende/herstellende serum (ook tegen acne littekens), maar hier zal ik nog een apart artikel over plaatsen. Zoals jullie hierboven hebben kunnen zien, heb ik van alle producten tussen haakjes aangegeven welk cijfer (op een schaal van 10) zij naar mijn mening verdienen. Ook al vind ik sommige poducten niet top, zolang ze mild zijn voor mijn huid en geen schade (in de vorm van meer onzuiverheden) aanrichten, blijf ik ze gebruiken. Ik vind wel dat je in gezichtsverzorging mag investeren. Vroeger heb ik ook wel eens budget verzorging gehad, maar toch merk je met duurdere/apotheek-merken een groter verschil (wat niet wil zeggen dat alle duurdere producten gelijk goed zijn). Een paar aanraders: lotions van Kiehl's zijn erg fijn en Shiseido's lijn Pureness is super lekker en mild voor vettere/gecombineerdere huidjes. Maar nogmaals, het is een kwestie van uitproberen. Kies wel altijd voor mildere verzorging. Liever hydratatie dan agressief middeltje die je huid zal uidrogen, toch? Te veel hydratatie is trouwens ook niet goed, omdat dit ook weer meer aanmaak van talg kan veroorzaken. Wie zei dat het zorgen voor vettere/onzuivere huid makkelijk was?;) Misschien ligt het aan mij dat ik iemand ben die zulke dingen altijd analyseert en altijd genoeg maatregelen probeert te nemen. Misschien heb je maar 2 producten altijd gebruikt en het werkt net zo goed - dat kan en dat is ook prima. Maar toch wilde ik even laten weten wat mijn aanpak is en mischien zal het voor iemand nuttig zijn. Doe er vooral je voordeel mee en denk eraan: een gezonde huid is bepalend voor je complete look.

14 opmerkingen:

 1. Zeer handig artikel, ik denk dat vele meisjes met een vette/onzuivere huid hier veel aan gaan hebben! TOP!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant artikel. Ik heb zelf geen last van een vette huid, enkel rond de T-zone soms en dan merk ik idd wanneer ik een tonic met alcohol gebruik dat het daar al gauw vettiger wordt. Dus voor mij altijd alcoholfree stuff :d !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ken het genot van een vette/onzuivere huid en naast dat ik moet checken of ik een product heb wat daar wel goed voor is heb ik ook nog een allergie waar ik op moet letten. Heel vervelend, gelukkig heb ik nu een x aantal producten waarvan ik weet dat ik daar tegen kan. Ik neig ook meestal meer naar natuurlijke merken zoals Lush dan iets wat ik bij de Kruidvat of Douglas kan halen. Ik betaal dan wel meer maar ik weet dan wel dat de producten die ik op mijn gezicht smeer geen "rare" ingrediënten bevatten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het een erg interessant artikel om te lezen. Er staan fijne en handige tips in. Ik denk dat veel lezeressen hier zeker iets aan hebben. Zelf heb ik een droge huid, dus ik heb te kampen met andere problemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessant om te lezen, al ben ik het niet overal mee eens, zoals je zelf al aangeeft werkt het ook bij iedereen anders. Voor velen kan het op de lange termijn veel beter uitpakken om enkel een reiniger te gebruiken met af en toe een verzorgende crème (less is more, natuurlijk herstel vermogen een kans geven). Ik probeer het op de laatste manier te doen en heb gelukkig geen last van overgevoeligheid of allergie voor voedingsbestanddelen.

  Differin gel heb ik wel gehad, maar bij mij werkt geen enkel middel tegen onzuiverheden. Niet omdat het niet werkt, maar omdat ik de boel saboteer op een andere manier haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een interessant artikel. Mijn man heeft ook heel erg veel last van volwassenen-acne. Hij koopt altijd zo'n speciale crèma voor mannen... vraag me eigenlijk af of dat iets uitmaakt, puistjes bij mannen of vrouwen. Ah well, zolang het maar werkt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik word helemaal gek van mijn huid de laatste maanden... Mijn hele gezicht is overwegend vet (vooral mijn voorhoofd is precies één grote vet-bal) *en ja, ik ben 24 jaar* MAAR mijn neus is super droog. Daar komen bijna elke dag de velletjes vanaf. Pffff

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb zelf een gemengde tot normale huid. Zelf gebruik ik veel producten van Nivea. Die zijn zo fijn voor mijn huid en geeft geen trekkerig gevoel. Goed artikel!
  Liefs, xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een goed en informatief artikel :) ook al heb ik gelukkig geen echte vette, onzuivere huid meer (nou ja, meestal dan... 'Yes i'm talking to you Grote Rooie middenop mijn voorhoofd, you ain't no Indian bride!').

  Ik ga ook meestal op mijn gevoel af wat mijn huid nodig heeft, ik merk dat ik daar langzamerhand steeds beter op kan vertrouwen. Het wisselt per seizoen, per tijd van de maand, per wat ik allemaal heb uitgespookt, per waar ik gewoon zin in heb... Ik heb dus een hele apotheek aan verschillende cremetjes staan, ghihihi, maar er zit heus systeem in!

  Ik heb een vrij dikke huid, dus ik moet echt van mijn pukkeltjes afblijven omdat ze vaak heel diep zitten. Ik heb ooit een schoonheidsspecialiste gehad die er een soort jacht op maakte, ik heb echt wekenlang een vreselijke onrustige huid gehad, nog nooit zo erg geweest!

  Terwijl mijn pukkeltjes, als ik ze met rust laat, vaak gewoon weer terug in mijn huid geabsorbeerd worden zonder ooit 'rijp' te worden. getver, wat een vies praatje eigenlijk ;p En ik scrub regelmatig.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat een fijn artikel, ik heb zelf ook last van een onzuivere huid :(

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een handig artikel! Super! Bedankt! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk artikel dit! Ik heb vooral een heel vette huid en ga dus door de dag heen enorm glimmen.. Heel irritant en ben echt op zoek naar een wondermiddel voor mijn huidje. Lastig hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb een gemengde huid (mijn huid is soms trekkerig) maar mijn huid glimt ook erg snel. Daarom vind ik het ook heel belangerijk wat ik op mijn huid smeer want er zijn buiten alcohol nog heel wat ingredienten dat je beter kan vermijden als je een vette huid hebt namelijk "propylene glycol" deze droogt de huid ook sterk uit" en heeft buiten alleen dit nog een hele waslijst aan erge dingen

  https://www.heelnatuurlijk.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=101&Itemid=49

  En minerale olie moet ook zeker vermeden worden

  https://www.heelnatuurlijk.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=76&Itemid=49

  Marielle

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat bij mij persoonlijk erg goed helpt is etherische lavendel olie wanneer ik dit aanbreng op een grote buld/ ontstoken puist zie je er de volgende dag niet veel meer van.

  Jojoba olie vind ik ook een erg goed wondermiddel. Lees maar even:
  http://www.anthemis.nl/aromabasis/jojoba.htm

  Verder gebruik ik van dagcreme Aqua Depot van Aldi (heb al heel wat duure merken van parfummerie, apothekersmerken en drogisterij merken geprobeerd maar geen één die kan tippen aan deze, zit al aan mijn 7de pot!) Verder vind ik de Yes To Tomatoes hydraterende creme ook super voor mijn huid.
  Van gezichtslotion gebruik ik Biocura lotion voor de gevoelige huid en ook deze gebruik ik heel vaak, verder vind ik die van Garnier voor de gevoelige huid ook heel fijn.

  Marielle

  BeantwoordenVerwijderen