woensdag 26 oktober 2011

Timemanagement voor bloggers: what else?

Als jullie het artikel van Peggy hebben gelezen dan is "Timemanagement voor bloggers" een bekend fenomeen. Zelf heb ik dat artikel weinig kunnen aanvullen omdat ik op dit moment in een ontzettend drukke periode zit. Maar op een zondagochtend (overigens, mijn vast schrijf-moment) bedacht ik dat ik een aanvulling erop kon maken... iPad erbij en aan de slag. Lees hier het resultaat.


Ik schrijf altijd vooruit. Of dat probeer ik in ieder geval. Dat geeft rust en je kunt je focussen op andere zaken. Het is ook wel eens voorgekomen dat ik een avond van te voren een artikel zat te typpen, maar wat mij betreft is het less fun. Plan alles goed vooruit. Heb je een hele drukke week, ben je elke dag pas laat thuis - schrijf 's weekends artikelen voor de hele week. Denk je dat er toch een avond zal zijn waar je ruimte zou hebben - gebruik die avond, dan hoef je ook niet in 1 keer heel veel te schrijven. Hetzelfde geldt voor vakanties. Bedenk al ver van te voren wanneer en hoe je vooruit gaat schrijven. Als ik een week op vakantie ga dan begin ik 1,5 week van te voren met schrijven. 2 artikelen per dag of eerst meerdere en het weekend van te voren de rest - het kan allemaal als je maar goed plant.

Noteer alle ideetjes. Neem een kladblokje mee (ideeën kunnen op een onverwachts moment in je opkomen) of gebruik hiervoor je telefoon. Soms denk ik bij mezelf: "Nee joh, dat onthoud ik wel." en dan een paar dagen later denk ik er niet eens meer aan. Of nog erger - een paar dagen later lijkt dat idee opeens minder leuk... Probeer het toch uit te voeren. Als je eenmaal bezig bent dan zul je vast weer het enthousiasme van die eerste keer krijgen. En misschien kom je zelfs op andere ideeën.

Probeer jezelf niet te verliezen in reviews. Maak een look of maak meer gebruik van je huidige stash met wat "oudere" spulletjes. Je stash is vast mooi genoeg om er een paar echte favorieten uit te pikken of om bepaalde kleuren/producten te vergelijken of om te laten zien hoe je iets gebruikt. Voor je stash gaan zitten en proberen te bedenken wat je er dan mee zou kunnen doen werkt vaak niet. Let dus op jezelf als je er dagelijks mee bezig bent. Gebruik je bepaalde kwasten op een andere manier dan een ander zou denken - schrijf erover. Heb je een bepaalde combinatie van kleuren ontdekt waar je helemaal weg van bent - schrijf erover.

Je hoeft de wiel niet zelf uit te vinden. Natuurlijk kun je ideeën putten uit artikelen van andere bloggers. Maar probeer er wel een eigen draai aan te geven. Constant imiteren is niet leuk en dodelijk voor je eigen inspiratie. Schrijf het op en kom er een paar dagen later op terug. Hoe zou je dit onderwerp zelf kunnen beschrijven? Wat kun je eraan toevoegen om het nog leuker te maken?

Tot slot, blijf dichtbij jezelf. Het streven om alleen over populaire dingen/producten te schrijven zou je groter kunnen maken, maar vraag jezelf ook af of je het dan nog steeds leuk vindt. Schrijf over iets wat jou zelf inspireert, over iets wat bij jou verschillende emoties oproept. Dit zal ook duidelijk te merken zijn aan je schrijfstijl. Dit geldt natuurlijk ook voor als je eigenlijk niet dagelijks wilt schrijven. Voel je je hier prettiger bij en is dat de manier om er nog fun in te hebben - prima, je bent niemand iets verplicht, toch?

That's it! Ik hoop dat deze tips iemand zullen helpen. En anders heb ik maar laten zien hoe ik het doe (of in ieder geval probeer te doen, zo'n georganiseerd talent ben ik namelijk ook niet). Als er nog vragen zijn of heb je zelf tips - laat je horen ;)

Picture by weheartit.com

11 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen en om mensen weer scherp te krijgen. Ik merk dat ik mezelf inderdaad wel eens verlies in het schrijven van reviews, want elk bedrijf wil graag het artikel over zijn product zo snel mogelijk online zien. Zo af en toe ben ik me daar weer eens van bewust en neem ik me voor het te veranderen, maar langzamerhand sluipt het er weer in. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me bij alle tips helemaal aansluiten, probeer ze zelf ook altijd op te volgen. Al lukt vooruit schrijven de laatste maand niet meer. Ik heb lijsten met ideeën (teveel), het is misschien daarom maar goed dat ik er niet te veel op kijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh echt onwijs handig dit.. Ik merk dat ik zelf ook wel wat aan m'n timemanagement kan doen en idd dat van die ideeën opschrijven doe ik nu ook. Overal waar ik t kwijt kan haha. Inspirerend dit :) ga even die van peggy opzoeken ook (die volg ik (nog) niet).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het noteren van een paar ideeën kunnen al een stuk helpen. Ik vind dit artikel zelf ook weer heel inspirerend. Zo staan er goede tips in, maar vooral de belangrijkste. Blijf orgineel.
  Liefs, xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk artikel :) Inderdaad, blijf vooral bij jezelf en schrijf over wat jou aanspreekt. Er is er tenslotte maar 1 van jou :) en je kunt er best op vertrouwen dat dat al bijzonder genoeg is!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik schrijf meestal artikels een of twee dagen vooruit en dat werkt prima. Als ik es een dagje geen artikel post maak ik mij daar eigenlijk niet druk in. Ik heb nu eenmaal ook andere bezigheden. Voorts probeer ik ook altijd ideetjes te noteren want anders vergeet ik die toch maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het kladblokje klinkt erg bekend! Ik heb altijd een klein opschrijfboekje in mijn tas zitten voor inderdaad die plotselinge ideeen die opkomen. Het liefst zou ik nog ook elke dag een camera meeslepen, just in case ;), maar dat is helaas een beetje te veel van het goede denk ik :P

  BeantwoordenVerwijderen
 8. fijne tips! ik schrijf ook altijd op voorhand. Is fijner vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op voorhand schrijven geeft inderdaad rust, maar het lukt me helaas niet altijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goede tips, ik probeer vooruit te werken zeker voor maandag moet ik altijd een artikel hebben omdat ik dan thuis kom van het werk, moet eten en meteen naar school moet vertrekken. En anders komt het er niet van. De andere dagen durf ik wel eens de dag zelf een artikel te maken. Het hangt van week tot week af.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een handige tips! Ik heb echt van alles waar ik over kan schrijven, maar soms vergeet ik gewoon dat het moet doen of heb ik het super druk. Ik neem me echt elke week voor: oke op woesndag (mijn vrije dag) ga ik allemaal artikelen schrijven, maar daar komen dan weer dingen tussen..

  BeantwoordenVerwijderen