donderdag 24 november 2011

Lifestyle: een beetje conditie

Ik ben niet voorbeeldig iemand die constant bezig is met het sporten, voor wie een halfuur bewegen per dag een streven is. Ik weet dat het beter is om vaker te bewegen, vooral als je "niet wilt dichtgroeien". Dus dat heb ik dan maar altijd geprobeerd...op mijn eigen manier.

Het begon toen ik nog studeerde. Ik schreef me in bij de sportschool in de buurt en ook al hadden ze geen nieuwste aparaten en geen airco, ik ging er toch een paar keer per week heen. Op een gegeven moment werd ik ook nog verslaafd aan Zumba. Ik kreeg het idee dat ik er misschien zelfs gracieus door kon worden...alhoewel sommige bewegingen waren ook best belachelijk om te zien. Een ding zeker, het was een leuke en vermoeiende workout. Als je nog studeert is het ook echt makkelijker om de tijd voor fitness vrij te maken.Het veranderde toen ik fulltime ging werken en ook nog eens was verhuisd. Hier in de buurt was er wel een sportschool (zelfs meerdere, maar bij mij gaat het altijd om diegene waar ik het minst ver naar toe hoef te fietsen), maar die was vrij prijzig. Ik ging dus op zoek naar een manier om te bewegen zonder er veel geld aan uit te geven. Nadat ik met wat mensen heb gepraat, had ik het gevonden: hardlopen! Ik downloadde lessen van Start2Run en begon de aanwijzingen te volgen van mijn nieuwe Belgische hardloop-coach Evy. Soms moest ik ook wel grinniken om haar uitspraken, ah ja, Belgjes. ;) De bedoeling is dat je stukjes gaat rennen, wanneer Evy dat zegt, en tijdens het rennen wordt er vrolijk muziekje afgespeeld. Je hebt 1 of soms 2 dagen rust, geadviseerd wordt om het zo ook te houden en niet meer dagen te nemen. Zodoende liep ik een paar keer per week met me iPodje hard. Aan het begin was he best zwaar, ik dacht halverwege de oefening dat ik ermee zou stoppen, maar toch heb ik het elke keer gered. Mijn conditie werd steeds beter en beter en dit werkte zelfs vefslavend. Ik deed dit steeds na het werkt en het was goed te doen. Ik heb zelfs de hele cursus afgemaakt en ik kon makkelijk minstens een halfuur hardlopen. Wow, wat voelde ik me goed!Tot ik op vakantie ging van de zomer... Op vakantie ga je natuurlijk niet zo snel trainen en daarna oppakken bleek een drama te zijn. Tja, en dan worden de dagen ook nog eens donkerded en kouder....ik gaf het op. Begin dit jaar besloot ik het weer te proberen. Ik had er niet meer zo'n lol in, maar dat zou wel goed komen zodra ik weer op mijn oud niveau zou zitten. Een keer ben ik doorgerend terwijl mijn lies ontzettend pijn begon te doen.... Met als gevolg: sportblessure, mijn lies deed pijn zelfs bij lang lopen. Dat is wel een nare, omdat het heel lang kan duren tot het weer beter is. In mijn geval ging het om een paar maanden. Opnieuw beginnen met hardlopen zag ik niet echt zitten. Een paar maanden later heb ik mezelf toch gedwongen om bij die dure sportschool in te schrijven. Ik heb nu wel het voordeligste tarief genomen, met als enig nadeel - het is voor 2 jaar.... Dus 2 jaar lang moet ik blijven fitnessen... Slik... Maar het is alleen goed voor me!Ze hebben op deze sportschool ook Zumba, maar naar mijn idee doen daar alleen van die ons-kent-ons vrouwetjes aan mee of van die mensen die met iedereen willen praten voor het lessen... Van kreten als "tot volgende week hé!" en "wanneer komen jullie bij ons?" krijg ik een kleine irritatie-kriebel... Nee, tussen dit soort mensen zie ik mezelf voorlopig niet staan. Dan maar "gewoon" fitnessen. De sportschool waar ik heen ga biedt de zogenaamde fitplan aan: fitnessinstructeur stelt een programma voor je samen en vervolgens gaan jullie het om de 6 weken evalueren. Tijdens de eerste evaluatie, die ik nog niet zo lang geleden had, bleek dat 1 keer per week sporten echt niet genoeg is. Ook al was ik een kilo kwijt, mijn conditie was totaal niet veranderd. Mijn streven nu is om het netjes 2 keer per week vol te houden. Maar doordeweeks is het gewoon iets lastiger, omdat mijn training bijna anderhalf uur duurt en daar heb ik 's avonds het minst zin in. Ik kan het wel, ik moet alleen iets vaker mijn motivatie zoeken. Ik heb maar een lichaam en daar moet ik goed voor zorgen. Sporten helpt hier ontzettend bij. En...wie wil nou niet strakker in zijn vel zitten.... ;) Het is ook denk ik handig als je een doel hebt, als je bijvoorbeeld een kledingstuk hebt waar je per se in wilt passen. Dan wordt het vanzelf leuk. Mijn vriend traint nu ook bij dezelfde sportschool en dat maakt het ook een stukje gezelliger. De volgende evaluatie is op 24 december.... Nou, we zullen zien wat ik allemaal voor de feestdagen bereikt heb.... :P

6 opmerkingen:

 1. Ahhh je houdt het goed vol! Ik ben zoooo lui als het op sporten aankomt, ik MOET ook dringend meer bewegen! TOP hoor van jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. VOlhouden he, je bent goed bezig ! Ik zou ook echt wel méér moeten sporten maar met die donkere winterse dagen ben ik met geen stokken buiten te krijgen !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind voldoende bewegen zo ontzettend lastig. Op goede dagen fiets ik naar de faculteit, maar daar is het het weer niet altijd naar en ook studeer ik voornamelijk thuis.

  Het is zo waar dat een doel helpt en dat 'succes' verslavend is, punt is alleen dat ik mijn doel (2 kledingmaten lagen) al bereikt heb en sindsdien doe ik dan ook niets meer!

  Ik heb wel eens gedacht aan hardlopen, en het programma dat je hier beschrijft lijkt me super handig. Toch heb ik weer twee keer een maar: starten zonder goed (vaak dure) hardloopschoenen levert me zo goed als zeker een knie blessure op (bij een verkeerd looppatroon of beenlengte verschil is dat nog belangrijker). Het tweede punt is dat ik ook hardlopen niet vol zou houden (moet er niet aandenken van de winter).

  Enfin, je hebt me aan het denken gezet;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zolang jij je er goed bij voelt is het goed toch? Zelf ben ik sinds augustus weer aangesloten bij een sportschool. Een vriendin zit daar ook en ben mee gaan sporten. Het is ong 20 min fietsen, maar dat zie ik dan maar als een warming up en het een bodybuilderssportschool. van die gespierde binkies, maar iedereen laat elkaar gewoon lekker fitnessen en de instructeurs maken altijd tijd om je ergens mee te helpen. Ben gewoon al trots op mijzelf dat ik het weer opgepakt heb, mag jij ook zijn op jezelf hoor!
  Groetjes LindaB

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook wel eens hardlopen geprobeerd met mijn oordopjes muziek in. En dan ga ik een paar keer, dan heb ik er geen zin meer in en stop ik ermee.
  Liefs, xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kocht twee jaar geleden de Zumba dvd's om thuis te sporten. De sportschool is redelijk ver en ik zie dat na mijn werkuren niet meer zitten. Wonder bij wonder, ik ben verslaafd aan Zumba! Nooit gedacht want echt sportief ben ik niet! :) Het heeft alleen één minpuntje... ik ken de dvd's ondertussen vanbuiten :) Nuja, zolang ik blijf sporten ben ik gelukkig! Succes in de fitness!

  BeantwoordenVerwijderen