zaterdag 7 januari 2012

Basis onder pigment (alternatief voor paintpot)

Zelf ben ik gek op pigmenten, ik gebruik ze dan ook best wel vaak. In de comments lees ik wel eens dat jullie het lastig vinden om ermee te werken. Zonde! Het is namelijk helemaal niet lastig. Oké, het kan misschien een paar seconden langer duren dan met een vaste oogschaduw, maar uiteindelijk is het effect alle moeite waard. Ik heb al eerder een video gemaakt genaamd How to: pigmenten. Vandaag wil ik de makkelijkste manier van het aanbrengen laten zien. Nou ja, eigenlijk datgene wat ik onder de pigmenten gebruik, voordat ik ze aanbreng.In mijn favorieten-video heb ik al verteld dat ik altijd een crèmige basis gebruik. Dit zorgt ervoor dat een pigment als het ware blijft plakken, waardoor hij de hele dag op zijn plaats blijft. Bij "crèmig" moet je niet gelijk schrikken. Ik, met mijn vette oogleden, gebruik er altijd eerst een primer onder. Op deze manier blijft alles echt de hele dag op zijn plek zitten. Er zijn overigens ook crèmige texturen die bij het opdrogen meer vast/poederig worden.Laten wij beginnen met de shadesticks. De zilveren MAC shadestick komt uit MAC Me Over collectie, maar MAC heeft ze ook in het vaste assortiment. De blauwe stick is van Kiko (ze hebben ook best veel kleurkeuze). Shadestick werkt erg makkelijk, omdat je daarbij niet per se een kwast hoeft te gebruiken. Dunnetjes aanbrengen en dan met je vingers uitblenden (dat laatste doe ik zelf het liefst toch wel met een kwast).

L'oreal Infaillible oogschaduws zijn, denk ik, wel bekend. Nadat ik heel enthousiast werd over de bruine kleur, had ik in de sale (want: normale prijs rond 10-12 euro) ook een beige en een zwarte met glitters gekocht. En wat zijn ze toch fijn. Heel makkelijk om te blenden, goed op zichzelf te dragen, maar ook erg fijn voor pigmenten. Dit is dus zo'n basis die vast/poederig opdroogt. Toch blijven pigmenten er ook goed aan plakken, ook diegene die wat meer chunky zijn (zie als bewijs deze look).

Tot slot nog een drietal budget-toppers. Essence is goed in dit soort basissen, vooral in hun Limited Editions. Zo heb ik er een uit Ballerina Backstage collectie (matte zwarte) en een holografische lila kleur uit de holo collectie. Die laatste is trouwens een van de meest gebruikte door mij: heerlijke romige textuur en een aparte lichte kleur. Over metallic mousse van de Hema heb ik al eerder geschreven. Ik blijf hem fijn vinden, maar wat ik heb gemerkt is dat hij wel heel veel shimmer bevat. Dit betekent natuurlijk dat hij niet voor elke look geschikt is en daarom pak ik dan liever de basis van Essence. Maar toch nog is dit absoluut een goed alternatief.Natuurlijk is een paintpot ook een goede basis voor pigmenten. Ik heb er ook een, maar om eerlijk te zijn gebruik ik voor pigmenten liever een van de bovenstaande producten. Paintpot heeft een dikkere textuur en droogt wat sneller, waardoor je ook sneller pigmenten moet aanbrengen. Bij Infaillible oogschaduws kan dit ook het geval zijn, maar daar blijft de finish minder droog dan bij paintpots. Dit betekent niet dat ik paintpots niet fijn vind om mee te werken, het is een kwestie van voorkeur. Maar met zo'n basis blijven pigmenten zeker de hele dag zitten. Geen fallout (gebruik er dan ook niet te veel voor op het kwastje, zie ook eerder genoemde video), maar een intensieve en bijzondere kleur. Nog een tip: ik breng mijn pigmenten aan met hetzelfde kwastje als waarmee ik de basis heb aangebracht. Daarme blijven pigmenten nog beter aan het kwastje plakken en zijn makkelijker op de oogleden aan te brengen. Volgens mij is dit de makkelijkste manier om met pigmenten te werken... en nu heeft niemand meer een excuus om het niet te doen ;)

10 opmerkingen:

 1. Ik gebruik altijd een paintpot als basis bij pigmenten van MAC. Dit zijn wel goede alternatieven.
  Liefs, xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben dol op pigmenten, gebruik daarvoor als basis jumbo pencils van de NYX, werkt ook. Bij de creamy oogschaduwen heb ik toch wel regelmatig dat het in mijn crease gaat zitten. Heb een nogal vettige huid, ook al poeder ik het af.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh handige post! Ik wist niet dat Essence ook basissen had. x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk artikel, kheb er wat aan gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vind zelf altijd best raar zitten op het oog... maar ja.. als basis is het wel erg goed. :) Maar ik heb toch altijd het gevoel dat mijn oog heel raar aanvoelt.. haha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk dat je dit uitlegt, ik denk dat er veel mensen hier iets aan hebben. Zelf vind ik het ook soms wat tricky om met losse oogschaduws te werken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede tip van die L'Oréal Infaillible, daar heb ik er ook een paar van, kan ik zeker eens gebruiken als basis voor pigment.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijne en nuttige tips! En nu heeft niemand nog een reden om niet te 'pigmenten'! Gelijk heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goede tips, ga ik zeker eens proberen als ik weer wat boven Jan ben. Ik heb een paar L'Oréal Infallible oogschaduws waar ik maar mee blijf worstelen (ik krijg ze zelf maar niet mooi geblend), dus fijn te weten dat ze misschien met pigmenten wel een winnende combo worden! Heb je nog tips over welke kwastjes beter werken?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @DalaLuz: ooh dat is zonde! Je kunt ze beter in een dun laagje aanbrengen, dan kun je ze ook nog opbouwen en eventueel blenden. Misschien dat het kan helpen? Ik gebruik zelf altijd een hele simpele platte kwast. Eentje die wel stevig genoeg is, maar nog wel te buigen is. Zo'n kwast pakt vaak precies genoeg oogschaduw/crème op.

  BeantwoordenVerwijderen