maandag 9 januari 2012

Kleurentypes: zomer met het uiterlijk van lente

Iedereen heeft vast wel ooit over kleurentypes gehoord. Als je weet of je "winter" of "zomer" bent, dan zou het makkelijker zijn om de kleuren te kunnen kiezen die het beste bij jou zouden passen. De juiste (kleding)kleur zou je huid kunnen laten gloeien en je zelfs bruiner/gezonder laten lijken. Ik ben erin gedoken en eigenlijk is het allemaal minder simpel dan het lijkt. Ik pas namelijk niet binnen een kleurentype... Maar goed, laat ik eerst maar vertellen wat die kleurentypes zijn. Warme types zijn lente en herfst, koude types zijn zomer en winter.

Lente
Huid: gouden ondertoon, licht ivoor tot bruin. Haar: goudblond, karamel- of rosig. Ogen: helderblauw, grijs of zeegroen.
Pastelkleuren staan deze type het beste. Er wordt dan ook niet aangeraden om dramatische looks te dragen. De kleuren die verder zullen staan zijn: perzik, goud, oranje, zalm, tomatenrood, olijfgroen, lavendelblauw, vanillegeel. Vermijd puur wit, maar deze kleur kan wel weer bij de volgende type.


Herfst
Huid: warme ondertoon, goudgeel, vaak met sproeten. Haar: van donkerblond tot rood en bruin, als het maar een gouden ondertoon heeft. Ogen: bruin, groen, heel soms licht blauw.
De kleuren die deze type staan zijn natuurlijk allemaal warm: bruin, caramel, aubergine, mosterd, roest, perzik, lavendelblauw... Het zijn eigenlijk verder de kleuren van de lentetype, alleen mag het wel iets feller en opvallender zijn. Warme aardekleuren staan vaak het mooist.

Zomer
Huid: Haar: kan zowel blond als donker zijn (misschien was je als kind blond, maar ben je donkerder geworden?). Er zit wel altijd een assige ondertoon in. Ogen: hazelnoot, blauw, zeeblauw.
Bij zomertype passen zachtere (pastel)kleuren. Net als bij lente worden felle contrasten niet aangeraden, vooral in make-up. Alle koele zachte kleuren zouden deze type staan: roze beige, blauw-grijs, koningsblauw, licht roze, diep roze, licht violet.

Winter
Huid: olijfkleurig met grijs-beige ondertoon, roze, porselein. Haar: donker bruin tot zwart. Ogen: grijs-blauw, koel groen, donker bruin.
(Make-up)kleuren met roze ondertoon passen bij wintertype het beste. Je kunt beter voor zuivere kleuren gaan als grijs, paars, zilver en helder rood. Ook scherpte contrasten worden vaak geadviseerd. Warme kleuren als oranje zijn afraders. Kleuren die verder passen zijn: wit, zwart/bruin, blauw/groen, magenta, bordeaux, paars, pruim, van licht- tot marine-blauw.

Oké, dat is wel duidelijk, denk ik zo. Ik heb nog wel zo'n vermoeden dat er niet veel mensen zijn die precies binnen een kleurtype passen. Ik neem mezelf als voorbeeld. Qua uiterlijk zou ik meer een lentetype zijn: ik heb gelere ondertoon in mijn huid en warmte in mijn haar staat mij het mooist... maar ik kan dus absoluut geen pastelkleuren dragen. Niet in mijn make-up en ook niet in mijn kleding. Als ik met pastelkleurige oogschaduw aankom, dan vraagt iedereen of ik genoeg geslapen heb. Na alle jaren experimenteren en uitproberen, ben ik er pas vorig jaar achter gekomen dat koele kleuren mij het beste staan, vooral wat betreft make-up. Een warme blush ziet er bij mij al snel modderig uit, hoe netjes je het ook aanbrengt. Een warm kleurige oogschaduw kan bij mij het opgezwollen-ogen-effect geven (en hey, ik ben nog wel diegene die vaak roze en rood op mijn ogen draagt en waarbij dit dus absoluut niet het geval is!). Ook warme lippen... koraal gaat nog wel, maar warm roze of rood... no way. Ik besloot daarom om mezelf echt op de koelere kleuren te richten. Ik ga (proberen) nooit meer een warme kleur make-up te kopen. De enige oplossing om dit nog mooi te laten uitkomen is om het met een koel kleurtje te combineren. Maar de boodschap is, denk ik, wel duidelijk: I love cool colors!

Wat ik met dit artikel eigenlijk wil zeggen is: gebruik zo'n kleurenpalette als een soort hulpmiddel, maar uiteindelijk kom je er zelf achter welke kleuren jou het beste passen. Ik blijf het herhalen: durf te experimenteren. Alleen maar veilige bruine kleuren dragen kan toch best saai zijn...? Ik geloof nooit dat iemand alleen 2-3 kleuren kan hebben. Volgens mij bestaat het niet. Probeer een keer een andere kleur, het kan mooiere accenten aan je uiterlijk geven. Weet je het zelf even niet, vraag om advies, ook al is het gewoon aan een vriendin (als in "vind je deze kleur bij mij passen?"). En om terug te komen op de kleurtypes... eigenlijk ben ik zomer/winter met het uiterlijk van lente... ;)

Bron afbeeldingen

11 opmerkingen:

 1. Ik kan mijzelf niet helemaal precies in een seizoen vinden. Ik zit tussen de lente en de zomer in.
  Liefs, xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ooit zo een kleurenanalyse laten doen en die mevrouw verdeelde elk type (lente, zomer, herfst, winter) ook nog eens onder in soorten. Ik was bijvoorbeeld een heldere lente, dus een lentetype dat fellere kleuren kon dragen, terwijl een ander lentetype dan meer van de pastels was.
  Om maar te zeggen dat er inderdaad veel soorten mensen zijn en dat ik mij ook zeker niet laat vastpinnen op bepaalde kleuren. Uiteindelijk moet je zelf ook een beetje zoeken en kiezen wat je zelf mooi vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat ik herfst ben (wat ik altijd al gedacht had) gecombineerd met lente. Beetje verwarrend.

  Na een paar ik na een aantal jaar er achter gekomen dat alleen maar bruin niet helpt. Het is inderdaad niet meer dan een hulpmiddel. Als ik naar de staaltjes kijk, klopt de combinatie van herfst en lente wel: afgematte felle kleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben blijkbaar een winter type, maar ik heb al gemerkt dat dat niet helemaal klopt. Ik probeer meestal gewoon vanalle kleuren uit, hehe.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben een echt herfst type. Gelukkig, want dat waren sowieso mijn lievelingskleuren nog voordat ik een analyse had laten doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat ik lente ben, maar pasteltinten staan mij ook totaal niet, dus misschien toch herfst? Maar ik ben het met je eens, niet iedereen kan in vier hokjes verdeeld worden, dus experimenteren it is! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Beautyloves: klopt. Er zijn veel meer dan vier types, deze zijn de basis en worden inderdaad onderverdeeld. En vaak is zeggen dat je met een bepaalde kleur staat ook uit gewoontje. Dus experimenteren is inderdaad een goed plan! Want ook je vaste vrienden en je familie hangen vast aan 'ik ben je gewoon zo te zien dus anders is raar'. Ik weet bv dat ik een zomer ben, een vrije koele zomer en mensen me toch mooier vinden of beter, een warmere uitstraling vinden hebben met een warmere haarkleur, ook al vind ik dat niet persé mooier. En ik weet ook dat zwart niet in de buurt van mijn gezicht hoort te zitten, maar toch draag ik het vaak, zeker als ik gemaquilleerd ben. Uiteindelijk draait het erom hoe of waarin iemand zich goed voelt, want dat is de sleutel van het ook uitstralen!
  Alhoewel ik Trinny & Susannah helemaal gelijk geef als ze zeggen 'Wear color'!!! Iedereen zou het moeten doen, 't is net zoiets als blush dragen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben ook een gemengd type, zomer-lente

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk artikel! Dit kon ik nog helemaal niet. Ik kan mezelf ook niet echt helemaal plaatsen. Al denk ik dat ik de meeste overeenkomsten heb met het winter-type. Maar ik vind kleur gewoon leuk en draag eigenlijk haast alles, vooral qua make-up en nagellak!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk & leerzaam artikel...ik val denk ik tussen lente en zomer in, rood haar, grijs/groene ogen. Ik weet niet echt wat de ondertoon van mijn huid is. Ik vind ook dat je vooral ook met dragen waar je je fijn in voelt, dat geeft zelfvertrouwen en dat straal je ook uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk artikel :) Ik ben zelf wel vrij duidelijk een herfsttype, dat zijn gewoon de kleuren waar ik het meest van hou, maar dat betekent niet dat ik me daartoe beperk. Soms staan andere kleuren me ook gewoon heel mooi. Ik zie het eigenlijk net als 'vloekende kleuren', die kunnen soms ook juist heel leuk zijn vanwege het sterke contrast. Of andere dingen die 'echt niet kunnen' zoals bruin en zwart. Het is maar net hoe het uitpakt.En het is ook net als een horoscoop, best grappig om te lezen maar ik laat er echt mijn leven niet door bepalen!

  BeantwoordenVerwijderen