zaterdag 30 juni 2012

Goedkope of dure haarverzorging? Read the label!

Vaak ben ik wel verstandig bij mijn beauty aankoopjes, ik koop dingen bewust... maar ik heb ook een zwak voor marketing tricks. En gek genoeg, vooral budget merken slagen hier het beste in. Achteraf baal ik wel vaak... veel woorden, maar uiteindelijk als je op de achterkant van etiket kijkt, dan schrik je wel.

Een hele tijd geleden had ik weer zo'n zwak momentje bij een 1+1 actie op haarverzorging. En ik kocht een budget shampoo. Van L'oreal. Die het volgende belooft: shampoo met collageen voor continue (48u) hydratatie, werkt als een spons die de hydratatie in het haar de hele dag vasthoudt, maar die ook speciaal ontwikkeld is om gekruld/golvend haar in bedwang te houden. Klinkt als een sprookje, toch? Totdat je de ingrediënten lijst erbij pakt. Ik besloot om die eens te vergelijken met een wat duurdere shampoo van het merk J Beverly Hills.Jullie weten vast hoe de ingrediënten lijsten werken: helemaal bovenaan staat er ingrediënten op die het product ook het meest bevat. Hoe meer naar beneden des te minder in het product. Helemaal bovenaan bij beide shampoo's staat water, logisch ook. L'oreal #2 ingrediënt: sodium laureth sulfate, of de wel bekende SLS. Ik heb al eerder een artikel hierover geschreven, maar even in het kort: dit stofje blijft heel lang in je lichaam/op je haar hangen en is zelfs schadelijk te noemen (voor meer info lees ook een onderzoek ernaar (niet voor bangerikken onder ons)). Bij J Beverly Hills wordt dit stofje vervangen door sodium c14-16 olefin sulfonate (veel betere vervanger van SLS, die wel voor schuim zorgt, maar geen gezondheidsproblemen zal veroorzaken) en Cocamidopropyl Betaine (synthetisch stofje uit kokos).

Wat L'oreal shampoo verder bevat is o.a. Dimethicone (een hele sterke silicone die ook moeilijk uitwasbaar is) en verschillende soorten sodium. De shampoo van J Beverly Hills bevat veel minder ingewikkelde onuitspreekbare ingrediënten, maar natuurlijke verzorgende ingrediënten (zoals zijde en tijm) staan een stuk hoger op het lijst. Het gevolg hiervan is dat ik mijn L'oreal shampoo zo snel mogelijk probeer op te maken en beschouw het als troep die ik over mijn haar gooi (sorry, L'oreal, ik begrijp wel dat je als budget merk niet anders kan... of wilt). En ook al is Control Shampoo van J Beverly Hills niet helemaal mijn ding, ik ben hem nog meer gaan waarderen. Ik merk het trouwens ook aan de reactie van mijn hoofdhuid: 3x raden door welke shampoo het geïrriteerd raakt.

Ik vraag mij dan ook af of iedereen zich wel beseft wat diegene op zijn haar smeert (om helemaal maar over huidverzorging te zwijgen). En ja, die marketing tricks zijn altijd slim bedacht, maar ze zijn dus eigenlijk niet echt goed voor je. Beter gezegd: wil je een mooie beloofte en product die je het gevoel geeft dat het wat doet óf wil je een product die daadwerkelijk iets voor je doet en ook nog eens geen schade aanricht? Dit hele artikel is trouwens absoluut niet bedoeld om een merk af te kraken (het geldt trouwens net zo goed voor Andrélon, Nivea en alle andere merken die je bij een drogist kunt vinden). Maar ik wil wel even laten zien waarom ik steeds vaker voor duurdere (haar)producten kies. Read the label! ;)

17 opmerkingen:

 1. Dat er zoveel slechte stoffen in de shampoos van L'oreal zaten daar had ik toch geen idee van. Misschien toch ook overschakelen naar duurdere shampoos en volgens mij doe je daar ook langer mee (zuiniger mee omgaan etc.). Heel informatief artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig artikel! Zelf gebruik ik toch het liefste de rainforestlijn van de Bodyshop als het om shampoo gaat, die is wel heel natuurlijk grotendeels en wat je zegt, dat merk je gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow. Schrikbarend, best wel eigenlijk! :O
  Ik ga 's even goed de ingrediënten expecteren!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dat ga ik vaker doen, maar het is wel label met een a :p
  dus ik zal het label vaker lezen XD

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik merk toch wel dat duurdere haarproducten echt wel beter zijn voor mijn haar. Het mag dan iets duurder zijn, ik spring er dan ook wel wat zuiniger mee om. Win win toch :p

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wil hier toch ook meer op gaan letten! Ga dat onderzoek eens doorlezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien heb je dit ook al gedaan hoor, maar misschien zou je een lijstje kunnen maken met wel verantwoorde shampoo's?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gotta be honest.. Ik ken niets van ingrediënten, dus hecht ik er niet zo veel belang aan. Ik zou me er eigenlijk eens wat meer in moeten verdiepen zodat ik weet wat ik nu juist op mn haar of mijn gezicht smeer!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Intressant artikel! ik probeer ook altijd etiketten te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Handig artikel! Ik moet me is wat meer gaan verdiepen in de ingrediënten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kijk, dit soort artikels vind dus altijd superinteressant, maar ik heb één groot probleem: de meeste van die woorden ben ik straks weeral vergeten. Weet je wat handig zou zijn? Een lijstje met alle "slechte" ingrediënten in shampoos, gezichtscrèmes, enz. Kan ik dan afprinten en in mijn handtas houden voor de volgende shopbeurt. Misschien een ideetje voor een volgend artikel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hehe wel een goed idee, maar ik ben bang dat dit zo goed als onmogelijk is :P er zijn zooooveel verschillende soorten en ik ben zelf natuurlijk geen expert. er zijn wel een aantal dingen die in veel producten zitten (zoals siliconen... alle stoffen die met one eindigen), dat weet ik dan weer. Maar voor de rest... Ik zal eens kijken of zoiets al op Internet beschikbaar is. Zo ja, dan plaats ik het nog even hier :)

   Verwijderen
 12. Handig artikel ik moet er toch eens beter op gaan letten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik moet zeggen dat het me weinig verbaast en weinig kan schelen behalve dat mensen sowieso te veel aan gezichts- en haarverzorging doen (ontvetten e.d.). Een van de eerste dingen die ik geleerd heb is dat alles - afhankelijk van de dosis - slecht voor je kan zijn. Nog zo een is: er bestaat geen medicijn zonder bijwerkingen. Ik heb met budget merken nergens last van, maar kan mij voorstellen dat andere merken beter kunnen bevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Budget merken yes to en dr organics (verkrijgbaar bij de tuinen) hebben ook alleen maar goede ingredienten. Ook urtekram (tegenwoordig ook bij etos) heeft Lleen maar goede ingredienten èn niet duur! Er zijn genoeg dure merken die ook sl(e)s en siliconen in hun producten stoppen!

  BeantwoordenVerwijderen