vrijdag 10 augustus 2012

Een lange no-buy en nog leuk kunnen leven?

Ik ben nog maar een paar weken bezig met een no-buy, maar ik heb het gevoel dat het al maanden duurt! Oh nee, wacht, ik had gehoopt dat het al maanden duurde... Ik ben echt iemand die wel eens over een no-buy heeft geroepen, maar er uiteindelijk niet echt iets mee had gedaan. Waarom ook... Totdat je opeens het grote doel hebt... Er ontstaan gelijk allemaal vragen zoals "hoe ga ik het volhouden?", "mag ik echt he-le-maal niks kopen?" en "waar moet ik dan op mijn blog over schrijven?". Ik heb mezelf al een tijdje aangeleerd om kritisch naar aankoopjes te kijken. Heb ik het echt nodig? Heb ik niet al 10 varianten van deze kleur liggen? Ga ik het echt vaker gebruiken of is het alleen voor eens per jaar? Zo langzamer hand merk ik wel dat het helpt. Ik koop voor mijn gevoel niet zo veel. Met als enig nadeel: ik ben een emotionele koper. Op een of andere manier kom ik dan thuis met dingen waarvan ik denk "dat is inderdaad een prachtig product, maar moest dat echt?". Als ik iets mooi vind, dan moet ik het ook hebben. Verstand op nul en opeens zie ik mijn pinpasje verschijnen. Heeeey, dat is al te laat... En daar komt het dan, de no-buy. Ik stel mezelf gerust dat het niet betekent dat ik he-le-maal niks meer mag kopen. De eerste paar maanden moet ik gewoon kijken hoeveel ik overhoud om te sparen. Vooral tot januari zal het even krap zijn, maar ik moet gewoon even kijken hoe en wat...

bron: weheartit.com

Maar hoe? De belangrijkste regel: shop-spots vooral erg vermijden. Ik ken mezelf. Als ik vlakbij een drogist/parfumerie ben, dan is de kans klein dat ik met lege handen naar buiten loop. Dus waarom "het gevaar" opzoeken? Voorlopig zijn mijn weekenden lekker vol gepland en ik ga ook niet bewust naar de stad om "gewoon rond te kijken". De laatste keer Amsterdam was uiteindelijk ook niet goed voor mijn portemonnee... maar dat zie ik dan als laatste adem voor mijn mega no-buy. Nog een grote zwak voor mij is MAC, met alle leuke LE's die eraan gaan komen. Gewoon negeren. En ook online shopping is verboden. Ik wil eigenlijk met mezelf afspreken dat ik per maand niet meer dan zoveel euro mag uitgeven, inclusief noodzakelijke dingen zoals een remover etc. In dit bedrag wil ik ook kosten van uitgaan en andere leuke dingen meenemen. Wat voor bedrag dit wordt, weet ik nog niet. Nogmaals, dat wordt even afwachten, in ieder geval na september. Maar ik vind het ook weer zo stom om opeens alles mezelf te gaan verbieden... ik wil ook nog een beetje leuk kunnen leven, maar dat betekent dus dat ik gewoon van mijn huidige beauty spulletjes moet genieten. Het is ook niet verkeerd! Voorlopig heb ik, volgens mij, ook genoeg mooie producten om op de blog te laten zien. En anders worden het gewoon wat meer looks... maar dat vinden jullie, denk ik, niet erg. ;) En trouwens, naast reviews zijn er nog genoeg andere leuke onderwerpen om over te schrijven. Dat moet wel goed komen!

Kortom, keuzes, rekensommen en vooral veel discipline. Ik ben heel benieuwd of jullie nog tips hebben. Tell me!

14 opmerkingen:

 1. Wat ik doe om te voorkomen dat ik geld uit geef is om gewoon geen geld en pinpas mee te nemen XD of alleen een bepaald bedrag voor bijvoorbeeld boodschappen en meer niet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me er aan houden als ik beslist heb om niets uit te geven. Als ik op voorhand dat beslist heb dan zal ik aan ver verleiding kunnen weerstaan. Ik krijg er voldoening van als ik iets tot een goed einde breng dus ik heb geen extra motivatie nodig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De beste tip die ik heb, is om niet naar de winkels te gaan. Kijken leidt meestal tot iets zien dat je wilt en ook al koop je het dan niet, het kan gevaarlijk zijn voor later die week of zo :)
  Verder heb ik geen vast bedrag afgesproken, maar vind ik wel dat ik zonder problemen basisproducten moet kunnen vervangen, zoals haarlak en make-up remover bijvoorbeeld.
  Tot slot helpt het ook om jezelf niet helemaal af te sluiten, maar jezelf af en toe toch iets te gunnen. Af en toe zijn daarbij de sleutelwoorden, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heel veel succes, maar vooral veel sterkte ;) Ik kan het niet haha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zet de kat niet bij de melk, is m'n beste tip I guess. Jezelf gewoon niet in de verleiding brengen. Als is er zelfs dan nog een addertje onder het gras: zelfs al mijd je alle cosmeticawinkels als de pest, dan nog is er dan verleidelijke internet dat je constant probeert te overhalen om te gaan online shoppen :-) In ieder geval nog heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn tip was ook niet naar de winkel gaan, maar dat doe je al haha!
  Je hebt in ieder geval wel het mooie doel inderdaad, dus richt je daar op! Wil je een sprookjeshuwelijk of niet?! :D:D:D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik probeer te winkels ook te vermijden als ik met een no-buy bezig ben. Werkt het best zo. Good luck ermee. Oude spullen herontdekken is wel eens fijn, heb ik zelf al ondervonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik doe nooit aan dingen als no-buy. Ik let tegenwoordig wel veel meer op, eerst kocht ik een lipgloss als ik die in mijn tas niet kon vinden. Gevolg; echt een berg lipgloss hebben. Nu koop ik iets als ik het echt nodig heb en kijk in de krantjes voor reclames voor bv. shampoo en mascara

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Niet alleen winkels vermijden maar ook de reclame blaadjes! Ik kijk altijd in het begin van de week in de reclame blaadjes. Vaak zit ik dan ooooh aaaah. Niet doen! Daarnaast misschien een leuk idee om een 10 pan project te starten om wat spulletjes op te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Misschien ook je blogsale updaten! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. reclame blaadjes... da's me zwak :P maar dan word ik alleen hebberig en koop ik alsnog niks :P 10 pan project is een goede, ga het eens proberen :) en blogsale - ook wel leuk ja. thanks!

   Verwijderen
 11. Ik wens je van ganser harte heel veel succes. En hoop dat het je lukt. Maar toch...ik twijfel :)

  BeantwoordenVerwijderen