zondag 14 oktober 2012

Jij als (je eigen) visagist, denk hieraan

Zelf ben ik al jaren bezig met make-up (ook voor mijn blog-tijd) en ik let goed op wat er om mij heen gebeurt. Soms vallen dingen op... zowel bij mensen die zichzelf opmaken (jij als je eigen visagist) of bij fotoshoots/catwalk looks die uitgevoerd worden door de professionals. Ze zeggen wel eens, make-up kent geen regels. Maar toch vind ik dat sommige dingen gewoon niet kunnen. Zo heb ik een lijstje samengesteld van datgene wat mij opvalt en wat eigenlijk vaak de aandachtspunten/basisprincipes zijn. Misschien wel grappig/handig om te lezen, welke "visagist" je jezelf ook vindt. Enjoy!


Een visagist moet dit kunnen:

 • De juiste kleur foundation kiezen, inclusief de ondertoon, maar ook de kleuren kunnen mengen.
 • Onzuiverheden goed kunnen verbergen, hoe erg die ook zijn. De huid moet perfect (of zo goed als) lijken.
 • De juiste vorm aan de wenkbrauwen kunnen geven. Soms vraag ik mij af of de wenkbrauwen überhaupt zijn gedaan (ook bij pro's!), maar soms zijn ze juist te sterk aangezet terwijl dit waarschijnlijk niet de bedoeling was. Zo zonde, de wenkbrauwen kunnen echt je gezicht vormen.
 • Mooi de ogen kunnen opmaken zonder de vorm van de ogen te verpesten. Zo kunnen sommige mensen bijvoorbeeld niet een all-over smokey eye hebben, terwijl "een visagist" dit wel probeert. Ken de vorm van het oog en laat het er zo voordelig mogelijk uitzien.
 • Voorkom het effect van "het zien van make-up op je gezicht". Meestal gebeurt dit als er bijvoorbeeld een niet hydraterende foundation op een te droge huid wordt aangebracht of een te dik laag poeder als finishing touch... kun je je voorstellen hoe dit eruit ziet? Ieh!
 • Het gezicht kunnen shapen. En dan bedoel ik niet alleen de jukbeenderen. Ook het smaller maken van de neus of van het hele gezicht hoort erbij. Speel ook met licht(val), een highlighter kan je beste vriend zijn.

  beide foto's van weheartit.com


 • Goed kunnen adviseren als je anderen opmaakt; vooral belangrijk bij mensen die te veel twijfelen of helemaal niet weten welke make-up hen staat.
 • De kleuren kennen. Weet welke kleuren bij iemand passen en welke juist niet. Dit geldt niet alleen voor oogschaduws, maar ook voor blushes en lippenstiften. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen koele en warme tinten.
 • Soms is het goed om mensen uit hun comfort zone te laten stappen als je het over de kleuren hebt. Dit geldt ook zeker voor jou, als jij jezelf opmaakt! ;) Maar vergeet niet dat diegene zich nog wel op haar gemak moet voelen en niet steeds denken "oh, ik heb een felle roze oogschaduw op, wat zullen mensen van mij denken?!"
 • En tot slot iets wat minder interessant lijkt, maar wat wel heel belangrijk is vooral bij pro's - hygiëne. Hebben jullie wel eens gezien dat de lipgloss die aangebracht wordt bij TVOH gewoon uit de tube met de bijbehorende applicator komt? Stiekem hoop ik dat al deze kandidaten deze glosjes daarna mee naar huis krijgen... ook wel leuk voor al die andere mensen bij wie het nog daarna gebruikt wordt (bah!!).

  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben gehad en uiteraard ben ik benieuwd in hoeverre jullie hier rekening mee houden. Er zijn natuurlijk veel meer zaken die belangrijk zijn, maar dit waren volgens mij de meest opvallende. Natuurlijk maak ik zelf ook vaak genoeg blunders... maar hé, daar kun je alleen maar van leren!

 • 7 opmerkingen:

  1. Wat een leuke tips om te lezen! Goh, ik kijk ook TVOH maar had dat van die lipglossen nog niet opgemerkt, wat smerig!

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessante tips ! En brrr van de gloss bij TVOH !

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Echt een fijn artikel!

   Misschien wil je met onze giveaway meedoen?
   http://www.curlsandbags.com

   BeantwoordenVerwijderen
  4. ik voldoe niet aan alle punten :)

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb echt altijd problemen met mijn wenkbrauwen. Daar blijf ik over struikelen. Ik heb nog veel te leren. Leuk zo'n lijstje.
   Liefs, xxx

   BeantwoordenVerwijderen