zondag 4 november 2012

De week van: being a bitch

Wat is dat toch een negatief woord.. Maar de maatschappij van nu wil elk beestje een naam geven, dus een keiharde vrouw is daarmee automatisch een bitch. Toch? Nou ja, keihard, misschien ligt dat wat genuanceerder. Maar we weten allemaal wanneer je dit over iemand zou zeggen. En om heel eerlijk te zijn vind ik niet dat dit gelijk heel fout is. En als we er toch zijn, neem mij als voorbeeld...


Ik kan heel lief en soms zelfs verlegen overkomen. Vooral als je mij niet kent... Nee, laat maar, je zult het merken... Mijn grootste valkuil is mijn directheid. Ik ben heel straight to the point en snap niet waarom je soms zoveel woorden nodig hebt als het antwoord gewoon ja/nee is. Kortaf, ja, dat ook. En gedurende de jaren heb ik geleerd om geen aandacht te besteden aan mensen die het mij ook niet gunnen. Ooooh hier zullen sommigen van opkijken, maar denk hier nog eens over na. Mensen die mij kennen zijn hier allang aan gewend. Ik vind het vooral grappig als ik er dan weer wat op hoor. Een vriendin/collega van me die mij door en door kent zegt ook echt tegen mij dat ik "best wel bitchy kan doen". Vaak dus totaal onbewust, maar ik heb ook niks tegen directheid (behalve als je een extra beleefd/aardig mailtje moet sturen... Met 1 zin ben ik namelijk al klaar..)

Dit gaat verder prima en ja dit vind ik grappig om te horen totdat je door een wildvreemde hiermee geconfronteerd wordt. Een tijdje geleden sprak mijn buurvrouw mij aan. Ik keek altijd nors, ik zei nooit gedag en ik werd bestempeld als onvriendelijk en vast ook als een bitch (het is dat ze het net niet zei). Wat? Ik? Maar zo ben ik totaal niet! Lief en verlegen, weet je wel! Sindsdien probeer ik tegen vreemden vaker vriendelijk te lachen, even weg van mijn gedachtes over het werk, even terug naar nu... En van een extra "hallo" is nog niemand overleden. Ik weet hoe ik op mensen kan overkomen en daar houd ik nu heel veel rekening mee. Niet alleen wildvreemden maar ook collega's... Behalve diegene die mij in alle situaties kunnen handelen. ;)

foto's van weheartit.com

Maar heeft dat hele bitch-gedoe nog een nut? Yes, it does. Directheid op zich al - het is makkelijker communiceren. Maar als je dan kortaf bent of als je dingen durft te zeggen die volgens sommigen niet kunnen - so what? Geloof mij, er zijn genoeg mensen die het waarderen. Ook zakelijk gezien. De vrouwen aan de top zijn vaak ook hard. Het hoeft natuurlijk niet ten koste van alles te gaan, maar liever dit dan een 100% softie. En soms is het gewoon even lekker om bitchy te zijn... Laten wij die ene bitch in ons (ook een mini deel ervan!) een beetje koesteren. Ooh en wel een bitch online maar niet IRL is een heel ander verhaal... ;)

15 opmerkingen:

 1. ik kan mij wel voorstellen dat sommige mensen hier van schrikken ) maar ik denk dan Nederlanders in het algemeen wel directer dan Belgen zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk geschreven! Ik snap waarom je er zo over denkt, maar er is ook een tussenweg! Je kan ook vriendelijk en direct zijn!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herken me in je omschrijving. :) Ik vind mezelf vriendelijk, en zeg vaak mensen gedag, maar ik ben erg direct. Soms te. Mensen die me kennen vinden dat geen probleem, die weten dat ik het niet rot bedoel. Maar mensen die me niet goed kennen, kunnen er van schrikken. Toch hou ik van openheid en directheid, dat heb ik veel liever dan dat achter-de-ellebogen gedoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook vaak veel te direct. En sommige mensen kunnen daar gewoon niet tegen. Zo heb ik al een aantal kennissen verloren omdat ze alles veel te persoonlijk opnamen... Gelukkig heb ik dan wel goede vriendinnen die er wel mee kunnen omgaan en blij zijn dat ik zo direct ben

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben daarin best gevoelig maar als ik van te voren weet dat iemand zo is hou ik er rekening mee om me er niet teveel van aan te trekken. Maar iedereen heeft denk ik wel eens zo zijn momentjes dat je iets zegt wat niet zo kwaad is bedoeld dat heb ik ook. Snap precies wat je bedoeld! Leuk artikel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan hier volledig mezelf in herkennen. Ik ben een lief meisje, vriendelijk enz... maar ik ben ook erg direct. Als het mij niet aanstaat zal je het geweten hebben en ik draai niet graag rond de pot. Dat wordt mij niet door iedereen in dank afgenomen maar, soms moet je gewoon es een beetje bitchy zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou het graag kunnen, zo direct en kort zijn, en er dan geen zak om geven dat mensen me misschien koud/bitchy vinden. Maar ik kan het niet. I'm a people pleaser en ik kan er echt van balen als ik nog maar het gevoel heb dat iemand een verkeerd beeld van me heeft. Stom eigenlijk, I know, want who cares what people think, toch? En toch kan ik het niet van me afschudden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha leuk geschreven. Ik herken me er ook wel in. Heb me vroeger altijd laten doen en veel te lang gezwegen, en nu ben ik totaal veranderd en dus ook zo'n "bitch". Maar idd, als je altijd lief en verlegen bent bereik je nooit de top...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toen ik het stuk las herkende ik er heel veel van mezelf in, maar nu ik er goed over na denk klopt het misschien niet helemaal. Ik schat in dat jij ook heel goed om kunt gaan met anderen die net zo direct zijn, dat kan ik dan helaas weer niet. Verder ben ik het er ook mee eens dat Bitchy niet iets slechts hoeft te zijn. Het geeft je een imago en in sommige gevallen is duidelijke taal alles wat je nodig hebt om de top te bereiken en te voorkomen dat anderen misbruik van je maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het leven is al kort genoeg. Directheid is makkelijk, je bespaart tijd in je onnuttig af te vragen wat de ander nu eigenlijk bedoelt...handig toch? Ik ben Belgische, maar vrij direct. Mensen vragen me soms wel of ik wel een echte Belgische ben :) Enne, lief...dat ben je zeker!!! Verlegen...daar moet ik nog eens over nadenken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind jou juist hier door een heel leuk persoon! Je bent gewoon jezelf, misschien wat eerlijker en direct, maar het is sowieso beter om zo te zijn dan je overdreven vriendelijk en fake op te stellen tegen over mensen, tijdverspilling. Je merkt dan wel gewoon dat wanneer je het leuk met jou hebt het ook echt is, en niet fake.

  Ik herken het ook wel... Ik kies er ook voor om maar gewoon mezelf en direct te zijn, dan me overdreven vriendelijk en fake opstellen tegenover nieuwe mensen. Het boeit me echt niet wat anderen dan van me denken. Sommigen schrikken er misschien soms van, maar je kunt er ook hele leuke dingen aan over houden! Leuke vrienden, leuke gesprekken.

  Goed geschreven!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Haha, ja, vreemd hoe dat soms bij anderen kan overkomen. Maar directheid kan ook een pluspunt zijn, zolang je het op een deftige manier uit. Hoewel ik wel denk dat Nederlanders sowieso wat directer zijn dan wij Vlamingen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hihi leuk artikel! en iedereen heeft een bitch in zich denk ik

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik merk zelf een wereld van verschil tussen mij en mijn vriend. Ik denk over alles na en zou ik dat zo wel zeggen tegen hun? Terwijl mijn vriend flapt er gewoon alles uit zoals hij op dat moment erover denkt. Het heeft zijn voor en nadelen. Geen schijnheilig gedoe achter de rug om dat klopt...

  Maar inderdaad ik denk dat Belgen wel een stuk minder direct zijn dan Nederlanders. Dat merk ik heel regelmatig als ik ga shoppen in Maastricht bv :-) heel grappig om te zien.

  En daar haal je iets goeds aan. Stoppen met investeren in diegenen die je het niet gunnen! Awel, daar ben ik het volledig mee eens!

  BeantwoordenVerwijderen