zaterdag 17 november 2012

Weten wat je smeert

Ben je je bewust van de ingrediënten die jouw beauty-producten bevatten? Ik vermoed dat heel veel mensen hier "nee" op zullen antwoorden en dat zou ik niet eens zo gek vinden. Eigenlijk is dit best vreemd. Je wilt toch wel weten wat je precies op je huid en in je haar smeert? Ik merkte dit al aan de reacties op het artikel over arganolie. Sommigen zeiden dat ze al andere haarolie hadden staan. Ik wil best wedden dat datgene wat je al had staan geen haarolie, maar een serum is. Een serum dat "haarolie" genoemd is om zo "natuurlijk mogelijk" over te komen (want: natuurlijk verkoopt beter). Kijk maar naar de ingrediënten. Ik heb niet voor niks een foto daarvan bij dat artikel geplaatst. Arganolie bevat... arganolie! En de meeste andere haaroliën/sera bevatten een heleboel andere ingrediënten. Dus geen olie, maar gemixt spul met siliconen. Eigenlijk zou zoiets niet eens een olie mogen heten, maar ok. Lang leve de marketing.

bron weheartit.com

Maar wat dacht je van gezichtsverzorging? Sinds kort let ik er extra op. Je gezichtshuid weerspiegelt alles en je wilt het zo lang mogelijk gezond en mooi houden. Dus waarom zou je niet willen weten wat je er allemaal op smeert? Natuurlijk hoef je hier geen scheikunde voor gestudeerd te hebben. Veel ingrediënten komen vaak in verschillende producten voor. Bijvoorbeeld parabenen. Die herken je zo (vaak staat er alleen nog een woordje voor) en meestal staan ze zelfs aan het eind van de ingrediënten-lijst genoemd. Parabenen kunnen je poriën behoorlijk verstoppen en dus probeer ik zulke producten te vermijden. Zoals jullie ook weten ben ik geen voorstaander van de siliconen in mijn gezichtsverzorging. Dat is iets voor de haarschubjes en niet voor mijn huid. Het laatste wat ik wil is dat mijn huid geen voedingsstoffen meer binnenkrijgt doordat het "afgesloten" is door een aantal siliconen laagjes. Bah! Het lijkt misschien alsof ik mega fanatiek ben, maar het valt eigenlijk reuze mee. Ik ben gewoon nieuwsgierig naar wat er in de producten zit die ik gebruik of ga gebruiken. Daarom sta ik tegenwoordig voor de schappen de labeltjes te lezen... met als gevolg dat ik nu een aantal shampoo's op voorraad heb die geen SLS bevatten... gekocht zowel bij De Tuinen als in Duitsland. ;)

11 opmerkingen:

 1. Ik behoor zeker tot de groep die niet naar labeltjes kijkt, in ieder geval niet om bewust bepaalde ingrediënten te vermijden of gebruiken.

  Ik vind het prima als mensen het doen. Helaas is het wel zo dat ik in 9/10 gevallen mensen zie die prima kunnen lezen, maar datgene niet in een brede context kunnen plaatsen. Daar heb je dus helemaal niets aan.

  Het is trouwens volgens velen ook lang niet altijd noodzakelijk om je hele leven met van alles en nog wat te smeren. Toch doe ik het ook, maar het zou een hoop research, marketingonzin en geld schelen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kijk ook altijd naar de ingredienten, ben er achter gekomen dat SLS erg irriteert op mijn al gevoelige hoofdhuid. Wat me vaak tegenvalt is dat merken als the body shop nog wel SLS en SLES in veel van hun producten doen, ook in facewash enz. Ik probeer dat toch wel te vermijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kijk ook meestal wel naar de ingrediënten, al is wat er staat soms gewoon onverstaanbaar. Tenzij je een chemicus bent ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben er niet obsessief mee bezig maar begin er tegenwoordig toch meer en meer op te letten wat er zit in datgene ik op mijn gezicht smeer. Bv een toner mag geen alcohol meer bevatten, niet dat het iets verkeerd doet aan mijn huid maar ik vermijd het liever toch. Of een facewash, daarvan heb ik liever dat het geen schuimend ding is want dat droogt dan ook alleen maar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik let er wel op. De laatste tijd vermijd ik vooral parfum in gezichtscrèmes. Toch vind ik het wel lastig, omdat er ook veel ingrediënten zijn, zoals bijvoorbeeld minerale olie, waarvan de één zegt dat het slecht is en juist de ander weer dat het goed is. Dan probeer ik het gewoon en kijk ik hoe mijn eigen huid erop reageert.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik probeer inderdaad ook steeds vaker op te letten en te ontcijferen wat er nou allemaal aan producten in producten zitten, als er niks op een verpakking staat koop ik het al eigenlijk niet eens want wil wel graag zien wat er in zit

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou me is wat moeten verdiepen in ingrediënten...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Effe off topic maar wat een fantastische layout sjoe!!! Super mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kijk er altijd wel naar maar vaak weet ik niet wat bepaalde ingrediënten betekenen haha

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Interessant artikel, ik kijk de laatste tijd ook wel meer op de ingredienten lijst

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed artikel! Ik grijp ook direct naar de ingrediëntenlijst van cosmetica en wanneer er iets op staat dat me niet bevalt (zoals idd parabenen, maar ook heb ik liever geen parfum/alcohol in gezichtsproducten) laat ik het staan.

  BeantwoordenVerwijderen