zaterdag 22 december 2012

Mijn onrustige huid en meer over zones, talk en bismut

Dat ik een vette/onzuivere huid heb was al bekend. Helemaal niks mis mee, zolang je het goed blijft reinigen en verzorgen (uitdrogen mag dus echt niet gebeuren). Zo nu en dan heb ik last van onzuiverheden, maar niet veel... en vooral rond bepaalde tijd van de maand. Niks bijzonders dus. Tot aan vorig jaar, toen diezelfde onzuiverheden maar niet wilden weggaan. Uiteindelijk had ik van de huisarts een paar smeerseltjes gekregen en het hielp enorm (lees ook hier mijn verslag). Nu zijn wij al meer dan een jaar verder en mijn huid heeft mij weer de oorlog verklaard... en niet zo een beetje ook. Die smeerseltjes lijken niet echt meer te helpen, om maar te zwijgen over hoelang dit al aan de gang is. Lang... te lang.


Ik kijk altijd goed naar mijn huid om te zien hoe het op bepaalde dingen reageert. En dit is wat ik heb gemerkt:

 • 's Ochtends ziet mijn huid er goed uit, alle onzuiverheden zijn platter. Zou dit het effect van smeerseltjes en voedende crèmes zijn?
 • Gedurende de dag beginnen de eerste onzuiverheden weer "op te zwellen".
 • Als ik 's avonds mijn make-up verwijder dan ben ik net zo'n puber... Ik zou het bijna acne willen noemen, maar ik vind het eng hoe het klinkt. Slachtveld in plaats van de huidoppervlakte.
 • Vooral op mijn kin is dit het ergst. Zo was het altijd. Maar opeens gaat het ook richting mijn kaaklijn. • Ik kan jullie vertellen dat dit allemaal best deprimerend is. Als je PMS geen oorzaak meer is, dan ga je verder zoeken. En natuurlijk heb ik wel eens gehoord dat er een soort onzuiverhedenzones zijn. Maar om dit nou echt onder de ogen te zien... Als je er meer over wilt weten, dan kun je bijvoorbeeld dit artikel lezen. Een paar voorbeelden van de zones waar onzuiverheden voorkomen:

 • Voorhoofd: niet alleen het gebruik van stijlingproducten kan dit veroorzaken. Ook zou het kunnen betekenen dat er problemen met de blaas en het spijsverteringskanaal zijn. En dat betekent meer natuurlijke voeding en water.
 • Tussen de wenkbrauwen: lever is de veroorzaker. Laat op de avond eten, vetrijke voedsel of alcohol kunnen dit beïnvloeden.
 • Wangen: komt vooral veel bij de rokers voor, omdat deze zone te maken heeft met je longen en holtes. Maar ook verkoudheid en verstoppende ingrediënten in cosmetica en make-up kunnen dit veroozaken.


 • De kin.... mijn probleem dus. Dit heeft vooral te maken met hormonen. Dezelfde website zegt ook: "Bij vrouwen zien we met name rond de menstruatie een toename van puistjes in deze zones. Ontstekingen rond de kaaklijn ontstaan vaak door stress en spanningen." En ook: "Puistjes, bultjes of irritatie op het midden van de kin hangen vaak nauw samen met darmklachten." Dus dat is allemaal niet zo best. Stress - daar heb ik genoeg van, vooral de laatste maanden, zoals altijd aan het eind van het jaar. En ja hoor, de vorige keer dat mijn huid zo onrustig was, was het "toevallig" ook in het laatste kwartaal. Dat hormonale maakt mij een beetje bang, maar misschien dus toch nog eens naar de doktor stappen.

  alle plaatjes zijn van wehartit.com

  Daarnaast heb ik de laatste tijd het gevoel dat de make-up alle onzuiverheden nog eens verergert. Dat zal toch niet aan de foundation liggen? Ik kan niet zonder! Van de week twitterder Marlena van MUG dat de onzuiverheden ook door talk en Bismuth Oxychloride veroorzaakt kunnen worden. Bismut wattes? Het bleek een mineraal te zijn die afgeleid is van een niet-giftige metaal bismut. Deze wordt gebruikt in verschillende poeders als de welbekende pareldeeltjes. Dit stofje wordt beschouwd als veilig, maar er zijn ook mensen die van mening zijn dat Bismuth Oxychloride huidirritaties veroorzaakt. Een alternatief voor dit stofje is mica, die weer niet voor dergelijke bijwerkingen zorgt. Over talk kon ik geen gekke dingen vinden, maar het enige wat ik weet is dat het praktisch in elke poeder zit. Probeer maar een gezichtspoeder zonder talk te vinden... Marlena had er ook eentje geadviseerd, namelijk Emani Face Powder (voor 32$ te koop op eBay), dus die ga ik zeker overwegen. En anders is het een kwestie van wat meer minerale producten gebruiken. Gisteren had ik voor het eerst een dun laagje minerale foundation voor het afpoederen gebruikt en aan het eind van de dag is mijn huid rustig gebleven. Het is dus niet de schuld van mijn liquid foundation, whoohoo! Kortom, ik ga het gewoon uitproberen... Een ding zeker, mijn huid heeft net iets meer verzorging (of oplettendheid?) nodig dan voorheen.

  12 opmerkingen:

  1. Vervelend, zoiets! Sowieso heeft stress wel een grote invloed op je lichaam, dat merk ik ook. Goed voor jezelf zorgen en eens kijken of je inderdaad een paar ander producten kan gebruiken. Hopelijk vind je iets dat voor je werkt!

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook echt zo lang last gehad van puistjes op mijn kin. Zo erg dat het soms gewoon echt pijn deed en mijn kin echt dik werd. (zag er raar uit, zo'n dikke kin)

   Ik ben toen begonnen met van alles te proberen. Uiteindelijk werkt voor mij de volgende combinatie:
   Lush Herbalism. Dit gebruik ik elke ochtend.
   's avonds gebruik ik Neutrogena Oil-Free Acne Wash Pink Grapefruit. Deze haal ik uit Engeland.
   En dan ook in de avond Argan olie na het reinigen op mijn gezicht.

   Ik ben niet helemaal puistjes vrij, maar wel zo goed als. Ik heb er nu geen of vaak maar 1 of 2 kleintjes.

   Ik hoop dat het bij jou ook weg zal gaan, want het is zo ontzetten vervelend om te hebben.

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Vervelend! Ik heb ook nog steeds last van onzuiverheden, ik ben dan 17 maar het blijft vervelend, welke leeftijd dan ook. Hopelijk werkt de poeder!

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb idd ook wel eens gehoord dat puistjes op de kin hormonaal zijn. Neem je de anticonceptiepil, zoja, welke? De Jasmin werkt goed tegen acné, als het echt heel erg is wordt de Diane aangeraden, deze is speciaal ontwikkeld tegen acne en heeft anticonceptie als bijwerking.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Over deze twee heb ik idd al vaker gehoord, maar ze schijnen wel sterker te zijn dan Microgynon die ik nu gebruik. Maar misschien moet ik dit eens met de huisarts goed bespreken.

    Verwijderen
  5. Ik heb ook al heel lang last van puisten, en ik kan er niks tegen doen - niks helpt. Echt ver-schik-ke-lijk, ik snap je helemaal!

   BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb zelf last van acné, niet enkel op mijn kin, maar over m'n hele gezicht en niet enkel tijdens bepaalde periodes, maar altijd. Bij mij is het ook heel vroeg begonnen en ik ben nu 26 en heb het nog altijd.
   Ik denk niet dat waar jij last van hebt echt acné is, denk eerder dat het inderdaad wat te maken heeft met de make-up en verzorgingsproducten die je gebruikt of met je voeding of stress.
   Als je hier last van blijft hebben, zeker naar de dokter en/of dermatoloog stappen, hoor! ;-)

   BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit lijkt wel mijn verhaal... Na 7 jaar ben ik wel overtuigd dat geen enkel smeerseltje mij gaat helpen en dat het ven binnenuit komt, en idd stress maakt het erger! Mss eens werk maken van ontstressen? Ik volg je ervaringen in elk geval op!

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. ik heb er ook serieus een keer aan gedacht om mij in yoga o.i.d. te verdiepen, maar je moet er tijd en geduld voor hebben... maar inderdaad, aan het ontstressen werken moet zeker helpen.

    Verwijderen
  8. Dankjewel voor je artikel. Ik heb ook voornamelijk rond de kaaklijn puistjes en ik denk dat het inderdaad wel door stress etc. kan komen.

   BeantwoordenVerwijderen
  9. Handig artikel, ik wist ook helemaal niet dat er onzuiverheidszones bestaan, but it makes sense, ik heb ook vaak last van onzuiverheden op mijn kin :'(
   Ik voel me ook soms een puber, and trust me I'm not!

   BeantwoordenVerwijderen