zondag 17 maart 2013

No-buy update #2: maart

In september schreef ik mijn eerste no-buy update, dus werd het weer tijd... Ik wilde eerst een voor mij werkbaar systeem vinden voordat ik erover ging schrijven en dat is nu, volgens mij, gelukt. Vandaag wil ik mijn ervaringen en tips met jullie delen.


Zoals jullie weten duurt mijn no-buy ontzettend lang. Zeker tot september en misschien nog iets langer (ligt eraan welke kosten wij na de bruiloft nog overhouden). Het is dus heel lastig om motivatie te vinden en te behouden, of nog beter - om het doel steeds voor ogen te hebben. En ja, je hebt dan zo nu en dan een zwak momentje. Maar dat is helemaal niet erg, zolang het allemaal maar met mate is. Totdat je beseft dat het zwakke momentje eigenlijk wel groots was. Het is het moment dat ik een no buy wake-up call noem. Dat was bij mij nadat ik in Keulen heb geshopt. Toen ik terugkwam heb ik even een snelle optelsom gemaakt van al mijn aankopen en ik schrok er behoorlijk van. Ik dacht dat ik met mezelf had afgesproken dat ik rond een vast bedrag per maand aan beauty stuff zou uitgeven, maar dit was ongeveer zes keer meer. Au.... En daar had ik hem, een wake-up call, een after shopping kater. Sindsdien besloot ik om het wat aan te scherpen, zodat dit soort uitvallen nooit meer zouden gebeuren.


Het is goed om van te voren al te weten hoeveel geld per maand je wilt sparen. Ik probeer altijd ongeveer 80%-90% van dat bedrag op de spaarrekening te storten gelijk nadat ik mijn salaris heb gekregen. Dan weet je in ieder geval zeker dat je spaardoel voor deze maand al grotendeels behaald is. Vervolgens is het belangrijk dat je grip hebt op het geld op je bankrekening. "Ik heb geen idee hoeveel geld ik nog heb." - moet je niet kunnen zeggen en dat betekent constant inzicht hebben in je banksaldo. Download een app van je bank, zodat je altijd kunt checken hoeveel geld je nog voor deze maand hebt. Dit kan ook eventueel helpen om jou met je eigen uitgaves te confronteren. Probeer het shoppen te vermijden. Het beste is om met jezelf af te spreken dat je bijvoorbeeld maar 1 keer per maand mag shoppen, of beter gezegd: jezelf verwennen met iets wat je toch echt graag wilde hebben. Is het kleding of is het toch die ene Chanel oogschaduw? ;) Maak keuzes. Het is niet meer "en, en", het moet echt "of, of" zijn. Dat andere kan namelijk ook in de volgende maand. En geloof mij, zo erg is het echt niet, een kwestie van geduld hebben. Wees op deze manier streng voor jezelf, maar vergeet jezelf ook niet zo af en toe te belonen, vooral als je (om welke reden dan ook) wat meer financiële ruimte in die maand hebt. Zolang je maar dat spaarbedrag in je achterhoofd houdt en nog steeds niet als een crazy shopper aan de slag gaat, is het goed.


foto's van weheartit.com

Dat laatste had ik zelf deze maand meegemaakt. Aan het begin van de maand had ik al van een paar aanbiedingen geprofiteerd, waardoor ik mezelf op een paar luxere make-upjes kon trakteren. En gisteren had ik opeens zin om weer eens naar Duitsland te gaan. Ik droomde van DM en ik moest erheen. Ik heb heerlijk geshopt en qua uitgaves viel het echt enorm mee, waardoor ik nu nog een bedrag overhoud voor op de spaarrekening... ook al ben ik blij dat het volgende week een payday is. ;) Zo'n extra shopsessie kan misschien soms een bloggersexcuus zijn, maar zolang je het niet te bont maakt moet het kunnen. Kortom, op deze manier red ik het wel. Het vergt even wat aanpassingen, maar zodra je eraan gewend bent valt het ook best mee hoe zwaar het is.

12 opmerkingen:

 1. Ik kan dat echt niet.. Als ik iets leuk vind en ik heb het geld ervoor: Hebben hebben hebben! Haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit op dit moment alweer anderhalve maand in een no buy en het gaat super goed :3

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik hou dat echt niet langer dan 2 maanden vol :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Respect! Ik heb echt wel een groot gat in mijn hand!!
  Eefje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je doet dat toch nog niet slecht! Een complete no-buy is niet gezond (dat werkt averechts, denk ik), hoewel ik het zelf ook al gedaan heb. Maar een very low-buy is misschien beter :) Het helpt ook wel dat je een doel voor ogen hebt, je weet waarvoor je het doet, hè. En hoe langer je dit volhoudt, hoe meer het een gemak zal worden, want dan ben je het gewend. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ken het gevoel maar als je echt wil sparen lukt dat wel. Ik heb al lang geen no-buy meer gehad maar ben me wel veel bewuster van mijn beauty aankopen, zeker nu ik alleen woon en ook mn kleren enz. zelf moet betalen, dat is nog een beetje zoeken hoe ik met mn budget moet om gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad een low-buy is misschien wel een goed idee of beter nog...gewoon een bepaald bedrag dat lager is dan je eigenlijk kan voor jezelf vastleggen, en iedere twee maanden dat je dit bereikt mag je jezelf belonen. Bij hondjes werkt belonen als ze iets goeds gedaan hebben...waarom bij mensen niet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. No buys kan ik echt niet, maar wat jij doet lijkt me wel handig! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Knap! Ik zou het echt nog geen week kunnen volhouden...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed zo! Ik zit zelf ook min of meer in een no buy :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik moet er ook eens aan gaan beginnen denk alleen dat ik dan vast raak met mijn blog haha. even kijken hoe ik dat ga doen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het wel echt heel goed, je hebt ook een mooi doel voor ogen. Zelf ben ik de laatste tijd ook heel bewust bezig qua aankopen van make-up. Ik noem het niet bepaald een no-buy maar ik probeer maandelijks wel veel en veel minder uit te geven op het gebied van kleding en make-up. Het werkt echt.
  Liefs, xxx

  BeantwoordenVerwijderen