zondag 28 april 2013

De week van... aan de andere kant van de tafel

Omdat de afdeling, waar ik werk, steeds harder groeit hebben wij ook weer nieuwe medewerkers nodig. Het zoeken ernaar blijkt niet makkelijk te zijn, maar het is wel erg leuk. Vooral omdat ik bij de meeste sollicitatiegesprekken aanwezig mag zijn samen met onze HR adviseur. Echt een super leuke ervaring! Ik zit aan de andere kant van de tafel en - eerlijk is eerlijk - dat is een leukere positie dan andersom. :P

Ik weet nog toen ik zelf ging solliciteren nadat ik net afgestudeerd was. Ik had niet echt een doel voor me, qua bedrijf. Ik wilde ook vooral de ervaring van het solliciteren meepikken. Ik merkte gelijk hoe verschillend de gesprekken verliepen. De ene was wat formeler met de typische sollicitatie-vragen, terwijl de andere echt meer de kopje-koffie-gesprekken waren. Uiteindelijk heeft dat laatste trouwens ook geleid tot een baan waar ik nog steeds veel plezier en voldoening uit haal.


Maar goed... en dan zit je opeens aan de andere kant. Ik moet zeggen, van zo'n HR adviseur leer je veel. Ik heb natuurlijk een eigen kijk op mensen en zij haalt bepaalde eigenschappen uit kleine dingen die er gezegd worden. Hieronder een aantal aandachtspuntjes die voor sommigen misschien ook goede tips zullen zijn (niet per se bij sollicitaties, maar ook bij hoe je jezelf presenteert):

- Kledingkeuze is toch wel echt belangrijk. Een iets te laag uitgesneden decolleté kan raar overkomen... behalve als je een man tegenover je hebt.... maar dan is het nog steeds raar.

- Goede voorbereiding is essentieel. Bekijk de website van de organisatie, verdiep je goed in wat zij doen ook al snap je het eerst niet helemaal. Weet waar je het over hebt, als er vragen komen over wat je over het bedrijf allemaal weet.

- Is het toch op een of andere manier niet gelukt om goed voor te bereiden? Ai.... Maar ga nu niet van het papiertje naast je zitten oplezen. Dat valt op en maakt het alleen erger (jep, waargebeurd verhaal...)

- Kom niet te laat, maar ook niet een halfuur te vroeg. Weet je al dat het lastig zal zijn om te vinden? Dan kun je nog beter een dag van te voren erheen gaan om te kijken waar het ligt.

- Ga nooit negatief over je vorige/huidige werkgever praten. Ook al sta je er misschien niet helemaal positief tegenover, straal dat nooit zo uit. "Op zoek naar een nieuwe uitdaging" is wat dat betreft een betere reden.

- Kom met concrete voorbeelden als je over jezelf en je ervaringen vertelt. Maar noem wel recentere voorbeelden en niet "ik ben het meest trots dat ik mijn MBO diploma in 1980 behaald heb - aldus een vrouw van 45" (ook waargebeurd...)

- Praat niet monotoon. Enthousiasme wekt sympathie. Maar ook hier is niet overdrijven een kunst. Je kunt beter oprecht zijn en jezelf blijven.

- Als er aan het eind van het gesprek aan je gevraagd wordt of je nog vragen hebt, roep meteen ja. En dat betekent: goede voorbereiding, ook hierin. Het komt anders een beetje ongeïnteresseerd over als je helemaal geen vragen meer na afloop hebt.

- Ben je via iemand binnengekomen die diegene kent met wie je het gesprek hebt? Begin niet gelijk met "je krijgt nog de groeten van". Dit kan overkomen als slijmen en dat kan heel verkeerd vallen. Na afloopt kun je het eventueel nog wel zeggen.

- Wees to the point en ga niet te lang op (vooral minder belangrijke) dingen door.

Volgens mij kan ik zo nog wel even doorgaan... maar dit zijn in ieder geval dingen die mij het meest opvielen. Misschien heeft iemand hier iets aan... en anders was het hopelijk gewoon leuk om te lezen. Happy sunday!

10 opmerkingen:

 1. Ik merk dat ik met tip 8 het meeste moeite heb. Ik kan nooit goede vragen bedenken, vooral niet als ze er vlak voor al uitgebreidt uitgelegd hebben wat de functie inhoud en wat het bedrijf doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoe zit de gemiddelde dag eruit? iets meer over de afdeling laten vertellen. dat soort praktische dingen. ;)

   Verwijderen
 2. goh solliciteren, ik ben blij dat dat voorbij is, wat een gedoe zeg. Kan me inbeelden dat de andere kant van de tafel veel beter meevalt :p.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel goeie tips! Ik ben volop bezig met werk zoeken (niet makkelijk als buitenlander) en dit komt dus als geroepen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh daar staan nog wel handige dingen tussen. Ik ga trouwens best wel vaak een dag van tevoren ergens heen om te kijken waar het precies ligt en hoe lang het me kost, dat zijn dan niet eens sollicitatiegesprekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Handige tips heb je ons meegegeven...dat van dat decolleté..helemaal waar ook als het om een man gaat.

  BeantwoordenVerwijderen