zondag 5 januari 2014

Verschillende soorten cleansers

Ik vind dat cleanser eigenlijk de basis van je verzorgingsroutine is. Als je je gezicht niet grondig zult reinigen, dan heeft het ook weinig zin om een crème te gebruiken; je zult namelijk bijna niets van de verzorgende ingrediënten ervan merken. Een cleanser zorgt ervoor dat alle vuil verwijderd is, zodat je huid helemaal klaar is voor het innemen van de verzorgende bestanddelen van serums en crèmes. Cleansing gel is, denk ik, de meest voorkomende vorm van een gezichtsreiniger. Maar ben je ook bekend met alle andere vormen? En weet je welke vorm het beste bij jou past? Misschien dat de beschrijving van mijn ervaringen in dit artikel je bij je keuze zal helpen.


Op dit moment heb ik zelf geen simpele gel-reiniger. Wel een met een wat waterige vorm van Cetaphil. Zo'n gel-reiniger is heel simpel in gebruik, omdat het vrij vast van vorm is en makkelijk uitsmeert. Het effect hangt helemaal van de ingrediënten af, maar met zo'n basisproduct kun je niet snel de mist in gaan. Wil je er ook gelijk een exfoliërende werking bij? Ook zulke reinigers zijn er, zoals die van Neutrogena (maar ook merken zoals Garnier - die in NL verkrijgbaar zijn - hebben er een). Persoonlijk vind ik dit een hele fijne reiniger, omdat ik het gevoel heb dat hij net iets dieper reinigt dan een gewone gel. Het bevat hele fijne korreltjes die helpen om de dode huidcellen sneller te verwijderen. Let op, dit is geen vervanging voor scrub, omdat deze reiniger veel milder is voor je huid en daardoor prima is om dagelijks te gebruiken. Een luchtigere vorm van een reiniger is toch wel de mousse. Ik heb er nu een van Skinfood en vind hem super fijn. Een mousse-reiniger is eigenlijk een soort water dat gaat schuimen zodra je het pompje gebruikt. De textuur is heel luchtig, het aanbrengen is daarom super makkelijk en het uitsmeren gaat heel snel. Tot slot is er ook nog een olie-reiniger. Ook al denken sommige mensen nog steeds dat een olie-reiniger absoluut niet geschikt is voor een vette huid - dat is absoluut niet zo. Een olie-reiniger (ik heb er een van Shu Uemura) is geschikt voor elke huid. Je moet er alleen mee oppassen bij het aanbrengen, voor je het weet stroomt het naar je ellebogen (mouwen opgestroopt dus).


En nu, wat vind je belangrijk aan een cleanser? Wil je een vastere vorm, omdat dit het makkelijkst is? Kies voor een gel of eentje met exfoliërende deeltjes. Ga je voor luchtig gevoel op je huid en toch voor de vastere vorm? Kies voor mousse-reiniger. Maakt de vorm je niet zoveel uit, als de reiniger maar diep reinigt? Probeer eens de olie-reiniger. Deze gaat echt niet je poriën afsluiten, maar het zorgt wel voor een grondige reiniging. Let ook een beetje op de ingrediënten van een cleanser. Als er parabenen in zitten (herken je aan het woordjes "paraben" vaak ergens onderaan de ingrediëntenlijst), dan zou ik die reiniger vermijden. Ook alcohol als bestanddeel kan ervoor zorgen dat je huid zich gaat samentrekken na het gebruik. Probeer dus om een reiniger te vinden die zacht is voor je huid, maar toch effectief reinigt.


Als ik een favoriet moet aanwijzen, dan kies ik er toch twee. De mousse-reiniger van Skinfood is heerlijk alleen al om de zachte structuur. Hij reinigt goed en is mild voor mijn huid. De exfoliërende reiniger van Neutrogena is mijn tweede favoriet. Hij ruikt naar citrussen en reinigt heel grondig - wat wil je nog meer. Waterige reinigers (en dus ook olie) vind ik minder fijn puur omdat ik geen fan ben van die structuur. Geef mij maar een vastere vorm. Een simpele gel-reiniger kan best fijn zijn, maar dan moet het wel wat vaster zijn dan die van Cetaphil. En het moet sowieso ook net iets dieper reinigen. Kortom, er is keuze genoeg! Ik hoop dat jullie dit artikel nuttig vonden. Laat mij weten wat jullie favoriete vorm van een reiniger is en waarom.

8 opmerkingen:

 1. Het liefst een lichte gel/vloeibare structuur, die dan op je gezicht heel zacht, maar niet te schuimend wordt haha :')

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik die van de kruidvat, vind ik zelf heel fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn artikel!
  Ik heb zelf niet echt een voorkeur, ik gebruik op het moment een cleasing oil en een mousse-reiniger na elkaar. Als ik met olie reinig heb ik het idee dat het nog vettig blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik hou zelf wel van gel achtige cleansers :3

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind eigenlijk alle soorten cleansers prettig, alleen grijp ik niet snel naar een olie cleanser.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb liefst een vaste gel cleanser :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gebruik momenteel de melk (die een beetje olie-achtig is) en lotion van Caudalie, super gewoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik gebruik nu een masker, scrub en reiniger in 1 van Vichy. En so far so good!

  BeantwoordenVerwijderen