zondag 18 mei 2014

Een weekje Kos

Een weekje zon, zee, strand - daar is Kos eigenlijk wel ideaal voor. Het is een klein Grieks eilandje waar je verder niet heel veel meer kunt doen. En toch is het mij gelukt om heel veel foto's voor dit artikel te verzamelen... Dat kwam ook door die paar bewolkte dagen, toen wij besloten om een paar excursies te doen. Natuurlijk kon je ook gaan fietsen, want dat doet iedereen op Kos; maar dat hebben wij maar niet gedaan. Shoppen kun je er niet, het is wat dat betreft heel anders dan Kreta, omdat je alleen van die souvenir-winkeltjes hebt. Maar aan de andere kant, je bent ook zo in de Turkse Bodrum waar dat weer een beetje gecompenseerd wordt. ;) De hele week hebben wij heerlijk genoten van onze all-inclusief verblijf (lekker eten!), wij hebben liggen zonnen en zo nu en dan hebben wij de omgeving verkend. Wat wil je nog meer op vakantie?


Ik heb niet gezwommen, omdat het water nog net iets te koud was. Maar zo met mijn benen in het zwembad was wel heerlijk. De temperaturen waren prima, rond 24 graden (en in de zon vast nog hoger). De lekkere wind maakte het ook nog aangenamer. Het hotel (Mitsis Ramira Beach) was echt prima. Wij hadden wel een kamer met zeezicht, maar dat was lang niet zo mooi als bijvoorbeeld toen in Madeira. Wij hebben eigenlijk besloten dat wij naar dat hotel in Madeira nog eens terug willen... :)


Overal op het eiland zag je mooi citrusbomen. Citroenen, mandarijnen, je kwam ze overal tegen. Op de foto rechts is het geen aardbeienmousse... het is humus! Hebben jullie dat wel eens op? Het is eigenlijk gemaakt van kikkererwten, en ook al houd ik niet zo van dit soort groenten, maar humus vind ik over het algemeen lekker. En dit was echt goddelijk lekker! Er was volgens mij ook een beetje citroen aan toegevoegd. Mmmmm! Eens kijken of ik dit ook een keer kan maken. Verder hebben wij steeds van die honing-toetjes, zoals baklava's, gegeten. Echt zo lekker en typisch Grieks!


Een van de eerste dagen regende het behoorlijk. Wij gingen uiteindelijk schuilen in een cafeetje waar ze allemaal koffie-specialiteiten hadden. Ik had zo'n lekkere frappe (ijskoffie) met ijs, yum!


In Kos-stad kom je een kerk en een oud kasteeltje tegen. Super schattig, maar niet echt heel erg bijzonder. Voor wat meer bezienswaardigheden kun je beter een eiland-tour boeken. Dan zien je wat meer leuke dingen.


Zoals de grote ruïne van Asklepios. Hier kwamen de zieken vroeger naar toe omdat zij geloofden dat god Asklepios hun kon genezen. En als hij ze niet kon helpen, dan kon niemand dat. Een gebouw van drie verdiepingen, de ruïne is best groot en indrukwekkend. Met een beetje fantasie zie je zo voor je wat er allemaal in die tijd gebeurd is. Onze gids vertelde leuke verhalen over hoe het toen allemaal ging, en dat maakte het ook extra levendig.


Bovenaan de derde verdieping had je dus dit uitzicht. Jep, de eerdere foto is helemaaaaal beneden gemaakt. Het is zo gaaf, dit plek ademt historie.


Ook zijn wij naar een klein dorpje Zia geweest. Het is echt heel klein, je hebt er vooral veel toeristische winkeltjes. Maar het gaat vooral om de plek. Je bent omringd door de mooie bergen en het uitzicht is adembenemend.


Wij hadden een kopje koffie in Zia gedronken, en dit was ons uitzicht... maar dan heel erg ingezoomd (met dank aan mijn toffe SRL camera). Check dat kerkje en het meertje. Hoe bijzonder!


Ook kwamen wij langs een bekende waterbron. Hier stond vroeger een boom, en men geloofde dat hij voor vruchtbaarheid zorgde. Nou vertelde onze gids dat het meer lag aan het feit dat dit zowat de enige plek was waar vrouwen vroeger naar toe kwamen zonder begeleiding... en om te verklaren waarom ze daarna opeens zwanger waren, werd er toen de mythe over de boom gecreëerd. ;)


Tijdens de eiland-tour kwam wij langs een prachtige strand. Op Kos heb je meestal van die grove stenen in plaats van zand op het strand. Maar er is ook een gebied waar je (wat grovere, maar toch) zand hebt. Heerlijk! Wij hebben daar eerst geluncht en toen konden wij nog lekker rondlopen.


Check deze steen die ik had gevonden... zien jullie er ook een kruis in? Hoe gaaf! En ik heb natuurlijk volop foto's zitten maken. Alle foto's in dit artikel zijn gemaakt of met mijn SRL camera of met mijn iPhone. Zien jullie dat eilandje achter mij? Dat is ook wel een bijzondere...


Het schijnt dat als men hier trouwt, de koppel een bootje neemt naar dat eilandje. Zien jullie dat er ook een kapelletje staat? Ik kan mij voorstellen hoe romantisch dit kan zijn!


Kijk, hoe heerlijk! Ik zou zo graag de zee in willen springen, maar het was iets te koud. En het weer was die dag niet top (vandaar de excursie in plaats van bij het hotel zonnen), toen wij hier weggingen begon het te miezeren. Maar wij hebben in ieder geval genoten van de omgeving!


De laatste stop van onze eiland-tour was een honingfabriek. Jep, die hebben ze ook op Kos. Het was best klein, maar altijd leuk om te zien. Zien jullie die bijen? Niet eng, toch? ;) Wij hebben wel heerlijke honing meegenomen!


Bij de ingang van de honingfabriek hadden ze een ezel staan. Super schattig beestje! Mooi aangekleed ook. Hij stond er een beetje te chillen...


En opeens zegt manlief: "Moet je geen selfie met een ezel?" Eeeeeuh, waarom ook niet? :P


Op de laatste dag hadden wij ook niet veel zon, dus besloten wij een dagje Bodrum te doen. Manlief is helemaal nooit in Turkije geweest, dus voor hem was het een extra leuke ervaring. In Bodrum kon je veel namaak-spullen kopen, maar dat vind ik echt niks. Wij hebben uiteindelijk een kleine drogisterij gevonden en dat is ook waar ik voor ging. Nagellakjes van Flormar en Golden Rose had je er voor nog geen 1 euro... jep, hebberig word ik ervan. Ik heb uiteindelijk maar drie lakjes gekocht en die laat ik binnenkort in een artikel zien.


Het meeste geld hebben wij uitgegeven aan eten. Wij kwamen zo'n winkeltje tegen met allemaal kruiden en lekkernijen. Kennen jullie dat heerlijke spul op de foto? Dat ken ik nog van vroeger. Het is een soort siroop met noten en vijgen, super zoet en zooooo lekker! Ik heb een klein blokje meegnomen. Ook hadden wij een aantal andere lekkere dingen gekocht, het werd best een zware zak! 's Middags hadden wij tapas gegeten... en het was de lekkerste tapas die ik ooit had geproefd! Zo smaakvol, niet normaal!


Tot slot nog wat bloemen uit ons hotel. Het was een heerlijke vakantie. Niet heel veel gedaan, en toch was het precies goed. Wij hebben trouwens ook alle drie avonden het songfestival gekeken. Op vakantie of niet, ik volg het altijd. ;) 8 dagen op Kos was ook echt wel genoeg. Wij wilden goedkoop naar de zon, zodat wij lekker konden relaxen, en daarmee was het doel bereikt. En volgens mij hebben wij het zonnige weer naar Nederland meegenomen. ;)

8 opmerkingen:

 1. Zalig, zo een weekje zonvakantie!
  De 'roze hummus' is trouwens tarama. Dat is een soort van dipsausje gemaakt van viskuit en het klopt dat er ook wat citroen aan wordt toegevoegd. Geen kikkererwten te bespeuren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oooow is dat het!!! *gelijk een paar recepten gevonden* Dat wist ik echt niet :)

   Verwijderen
 2. Super gave foto's!! Ik ben jaloers ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh heerlijk! Wat een mooie foto's. Ik ben volop bezig met 't plannen van een vakantie naar Kreta op dit moment :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het ziet er erg leuk uit daar, prachtige foto's !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zag wal wat voorbij komen op insta, leuke foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk er zo eventjes tussenuit! Vandaar dat je zo bruin bent :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ooh heerlijk om er even tussenuit te zijn !

  BeantwoordenVerwijderen