maandag 13 april 2015

Help, een puistje!

Al een paar maanden had ik een hele zuivere huid. Voor mijn vette huid was dit nieuw, maar heel fijn. En opeens begon de onrust. Een puisje hier, een puisje daar, wat extra onzuiverheden (oftewel van die kleine bobbeltjes op je huid). Kortom, een "feest". Inmiddels weet ik hoe ik mijn huid weer snel rustiger kan krijgen, al blijft het elke keer opnieuw uitvogelen. Een ding blijft elke keer hetzelfde - je moet er even doorheen. Ik besloot om een paar tips & tricks, die in mijn beleving altijd helpen, op te schrijven. Er zijn natuurlijk wel meer mensen die last hebben van onzuivere huid. Maar ik hoop dat jullie hier iets aan zullen hebben.

1. Oorzaak
De komst van onzuiverheden heeft altijd een oorzaak. Als je nou 16 bent, dan is het heel logisch - hormonen. Maar ook als je wat ouder wordt kun je hormonale schommelingen hebben waardoor je huid wat heftiger daarop kan reageren. Maar er kunnen ook andere dingen zijn. Je huid kan bijvoorbeeld op bepaalde veranderingen reageren, misschien wel bepaald soort eten of nieuwe verzorgingsproducten. Misschien kan je huid niet de nieuwe foundation verdragen en verstopt het stiekem je poriën in plaats van hun te camoufleren. In mijn geval reageert mijn huid altijd op stress. Ik heb een aantal stressvolle weken achter de rug, dus ik had het kunnen weten. Mijn huid heeft dan ook duidelijk laten weten dat het genoeg is geweest. Kortom, probeer te achterhalen wat er aan de hand is voordat je het gaat bestrijden. Vaak zullen het ongetwijfeld de hormonale schommelingen zijn. Kom je er niet uit en weet je even niet waar het aan kan liggen - dan zal je huisarts (of nog beter: een dermatoloog) je daar beter bij helpen.2. Verzorging
En hoe zit het met je verzorging eigenlijk? Wat voor producten gebruik je? Na jarenlange ervaring en na verschillende producten te hebben geprobeerd zou ik bijna de speciale producten voor vette/onzuivere huid willen afraden. De meeste "matterende" en "zuiverende" verzorgingsproducten bevatten vrij veel agressieve ingrediënten. Probeer sowieso alcohol in tonics/lotions te vermijden en probeer wat meer op de ingrediënten in het algemeen te letten. Het wordt dan alleen wel wat lastiger om de geschikte producten bij de meeste drogisterijen en parfumerieën te vinden. Vergeet ook niet dat ook al wil je je huid matteren en minder talg laten produceren, je huid moet nog steeds goed worden gehydrateerd. Hydratatie is the key! Zelfs een moisturizer voor de normale huid is in mijn ogen beter geschikt voor de vette/onzuivere huid. Het zal je huid niet vetter maken, het zorgt er juist voor dat je huid alle verzorgende ingrediënten absorbeert zonder er extra shiny uit te zien. En natuurlijk, een vettere huid is per definitie wat glanzender. Maar om dat te vermijden kun je beter matterend make-up gebruiken dan verzorging.3. Scrubben
Door regelmatig te schubben zorg je ervoor dat je huidcellen zich blijven vernieuwen. Vooral met wat vettere huid is dit van belang, omdat je niet wilt dat de huidcellen op je huid blijven liggen en daarna de poriën gaan verstoppen (zo ontstaan de onzuiverheden ook wel). Vergeet dus niet om regelmatig een scrub te gebruiken. Er zijn wel meningen verdeeld voor wat betreft het moment waarop je het moet gebruiken. Sommige mensen zeggen dat je juist niet moet scrubben als je onzuiverheden hebt. Ik vind dat een scrub juist helpt om de onzuiverheden sneller te laten verdwijnen en vooral om rode plekjes van je gezicht te verwijderen. Door scrub wordt je huidskleur sowieso egaler en zullen je poriën ook meer gereinigd worden. Aan welke scrub je de voorkeur geeft heeft ook een beetje met gevoeligheid van je huid te maken. Een vette huid is vaak wat dikker en kan dus ook een grovere scrub gebruiken. Persoonlijk vind ik het altijd heerlijk, alleen bij een grove scrub heb ik het idee dat het iets voor mijn huid doet. Maar je kunt er ook voor kiezen om een milde scrub maar dan wat vaker te gebruiken. Zelf probeer ik om zeker een keer per week een scrub te gebruiken en ik merk dat mijn huid hier alleen profijt van heeft.4. Maskers
Maar ook maskers kunnen veel doen voor je huid! Ik adviseer om -naast een goed reinigend masker- ook een hydraterend masker op voorraad te hebben. Ik zie het altijd zo: met een reinigend masker moet je huid even wat meer moeite doen om alle vuil naar buiten te gooien, een hydraterend masker is net een dagje spa voor je huid. Heerlijk om die twee dus af te wisselen (of achter elkaar te gebruiken, het is maar wat je zelf wilt). Een diep reinigend effectief masker vinden kan vrij lastig zijn. Ik ben al jaren fan van Blue Corn masker van The Body Shop waar ik nog in 2012 een review over schreef. Dit masker noem ik altijd heel intens. Het zal je poriën echt heel goed reinigen en je voelt hem bijna alle vuil uit je poriën "zuigen", maar het resultaat is altijd top. Dit soort reinigende maskers breng ik altijd 's avonds aan. Je huid heeft dan 's nachts de tijd om te herstellen en om eventueel de verzorgende ingrediënten van je nachtcrème extra op te nemen, zodat je 's ochtends met een nieuw en fris huidje wakker wordt.
5. Uitdrogende producten
En als hydratatie en reiniging niet helpt, dan zijn er nog altijd van die uitdrogende producten die je plaatselijk moet aanbrengen. Deze producten zullen het puisje uitdrogen (en het liefst niet de huid er omheen, vandaar dat je het alleen plaatselijk mag aanbrengen). Je moet hier geen wonderen van verwachten, het is niet zo dat je er de volgende ochtend niks van ziet. Aan dit soort producten moet je even wennen en elke huid reageert weer net even anders op elk product. Maar het helpt wel om het "rijpingsproces" (whehe...) wat sneller te laten verlopen. En anders heb je nog altijd de Differin gel (verkrijgbaar via de huisarts) die je ook plaatselijk moet gebruiken en waar je pas na een paar weken het resultaat van zult merken. Dat kan best handig zijn, vooral als je een acne aanval hebt en andere tips niet geholpen hebben.

6. Geef het tijd
Tot slot, doe het, geef het de tijd. Als je huid al gevoelig is voor acne/onzuiverheden dan weet je wat je te wachten staat. Je bent altijd extra trots op jezelf als je huid weer een tijdje rustig en schoon is geweest, maar je weet ook dat de periode van onzuiverheden toch nog wel komt. Probeer die periode zo kort mogelijk te houden en vooral letten op de behoeftes van je huid. Weet je, wij mogen blij zijn dat wij het hele verouderingsproces pas veel later hoeven mee te maken. ;) Laat je huiduitbarstingen je niet tegenhouden om leuke dingen te blijven doen en probeer het vooral niet over te camoufleren. En daarover gesproken... check de video waarin ik mijn foundation-routine laat zien en wat tips deel voor het bedekken van onzuiverheden en lees een artikel die ik een paar jaar geleden schreef over huidzones en andere weetjes. En mocht je nog ervaringen willen delen of vragen hebben over dit artikel - laat het hieronder in de comments achter!

4 opmerkingen:

 1. Misschien moet ik eens vaker een maskertje gebruiken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dat je hele goede dingen noemt, ik heb zelf een droge huid die heel snel uit balans is. Dat is enorm moeilijk, maar ik ben in de buurt van balans!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Help, EEN puistje? Ik heb er elke dag wel een paar. Voor elk pukkel die verdwijnt krijg ik er meteen ergens anders weer een nieuwe bij. The struggle is real. En aangezien het vooral een hormonaal probleem is bij mij kan ik er niet echt heel veel aan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn artikel!! Heel informatief, ik heb er momenteel weer iets minder last van maar de tijd van de maand komt er weer aan dus ik verwacht mij aan een paar pukkeltjes!

  BeantwoordenVerwijderen