woensdag 22 april 2015

Lessons learned

Dit artikel heb ik al maanden, misschien wel langer dan een jaar in mijn concepten staan. Zo nu en dan wil ik namelijk een stukje schrijven over dingen die ik in het leven heb geleerd. Sommige dingen zijn misschien lastig te volgen, maar ik denk dat vele zich in bepaalde punten kunnen herkennen. En misschien zal het iemand ook helpen... zo ja, laat het mij weten, vind ik leuk om te lezen! Ik wil absoluut niet betweterig of zweverig overkomen. Ik hoop alleen mensen op een bepaalde manier te kunnen motiveren. Dus als je niet van dit soort stukjes proza houdt, dan zal dit zeker niks voor jou zijn... Maar voor diegene die het wel interessant vinden: hieronder vind je een paar levenslessen.


YOLO!
Wat een verschrikkelijke afkorting is het toch... vooral als je ziet hoe vaak men dit soort hashtags op Twitter gebruikt. Maar de betekenis is fijn en helemaal terecht. You only live ones. Leef nu. Geniet ervan en leer het leven door het leven. Kijk nooit achterom. Heb geen spijt van de fouten die je maakt. Het zijn geen fouten, maar misstapjes... of nog beter: lessen. Je staat weer op en gaat gewoon verder. Neus omhoog, rechte rug, trots op jezelf hoe je nu bent. Vrij als mens, je kunt je leven volledig zelf beïnvloeden. Ook die "misstapjes" hebben je leven toch wel een beetje beïnvloed... Heb je ervan geleerd of ga je dezelfde fout weer maken? Dat weet je nog niet, maar daar kom je vanzelf weer achter. En als je die fout nog eens maakt, dan was het blijkbaar niet erg genoeg... dus waarom zo lang piekeren en stil staan bij zoiets onbelangrijks? Het kost je tijd en energie en beide kun je beter stoppen in iets positiefs. Of nog beter: gedachtes even uitschakelen en gaan met die banaan... ik bedoel, leef verder. Alles wat je meemaakt creëert je tot diegene die je nu bent. Gevoelig voor alles wat er om je heen gebeurt.

Denken voor anderen
Vooroordelen. Over mensen en situaties. Wij denken dat wij alles weten. Wij denken ook te weten wat anderen denken. "Zij keek mij niet aan, dus dan zal ze boos zijn." of "Hij denkt nu vast dat ik stom ben." Waarom? Als wij nou met zijn allen voor even stoppen met nadenken voor anderen. In 9 van de 10 keer zit het toch weer anders. Behalve als je een enorme mensenkennis hebt, maar dan nog... Ieder persoon is uniek en doet alles op zijn/haar eigen manier. Waarom je nou druk maken om bepaald gedrag, terwijl het slechts jouw interpretatie is. Wat doe je dan? Vraag het! "Waarom reageerde je zo lang niet op mijn app?" "Ik was de hele dag weg, moest mijn auto wegbrengen, tussendoor nog boodschappen doen en dan..." -zal vast het antwoord zijn in plaats van "Ik vind je vervelend en had geen zin om tegen je te praten." Of als iemand bepaalde dingen niet vertelt, dan betekent het niet per definitie dat diegene iets te verbergen heeft. Er niet over willen praten of op het juiste moment wachten of... gewoon even vergeten? Vaak heeft een ander iets helemaal niet in de gaten wat je voor diegene allang uitgedacht had. En het zal ongetwijfeld aan onze vrouwen-hersenen liggen. Die zijn constant bezig. Nadenken, overdenken, nog dieper nadenken om uiteindelijk op een ander onderwerp te komen. Wij hebben het al druk genoeg met het eigen leven, laat die van de anderen voor wat het is. Observeren is zoveel leuke en verrassender.

Op zoek naar geluk
Wat maakt jou gelukkig? Dat is nog best een lastige vraag. Natuurlijk, het zijn vaak de kleine dingen (al kunnen maar weinig mensen er echt van genieten, er stil bij te staan). Weet je ook wanneer je tevreden bent in je leven? Wat ontbreekt er op dit moment? En, stel, je wint nu een miljoen, zou dit je antwoord veranderen? Ik wil er niet te diep op in gaan, al blijft het altijd interessant om je dit soort dingen af te vragen. Wat ik wel vindt is dat het leven te kort is om (te veel) dingen te doen waar je ongelukkig van wordt. En tuurlijk, het is niet altijd feest, maar je kunt altijd een compromis sluiten. Het leven bestaat uit keuzes en -ook al kies je misschien niet altijd de makkelijkste weg- je komt er altijd sterker uit. Blijft realistisch, weet wat je waard werd, creëer een visie en streef je doel na.

En tot slot, in het kader van piekeren over je eigen woorden... Een lompe actie die hopelijk een glimlach bij iemand zal oproepen.

Lomp/stomme vragen
Ze zeggen wel eens dat stomme vragen niet bestaan. Nou, ik bewijs het tegendeel. Oké, niet per se "stom", maar wel behoorlijk onnodig. En soms ongepast. Dat je jezelf achteraf op je kop kunt slaan, maar het woord is eruit. Een collega die vertelt dat zij zwanger is... "Is het gelijk gelukt?" Damn, ik hoor het mezelf gewoon zeggen en ik denk "dat komt er niet echt lekker uit"... Dat soort dingen zijn best privé en zo bedoel ik het ook helemaal niet. Snel maar duidelijk maken dat je vaak hoort dat er zoveel stellen zijn die moeite hebben om zwanger te raken. Ach ja, waarom vraag ik het überhaupt.

3 opmerkingen:

  1. Mja, domme vragen (of domme antwoorden) dat ken ik. Ik neem mezelf altijd voor om beter na te denken voor ik wat zeg. Maar helaas, lol.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan je best volgen hierin, en we zijn nooit te oud om te leren he? En helemaal met je eens wat het denken en piekeren betreft!

    BeantwoordenVerwijderen