woensdag 15 juli 2015

7 tips om lekkerder te slapen

Een goede nachtrust is heel belangrijk, dat weten wij allemaal. Maar eerlijk gezegd heb ik er vaak genoeg moeite mee gehad. Niet in slaap kunnen komen, midden in de nacht wakker worden, met hoofdpijn of niet uitgerust wakker worden... Daar gaat mijn beauty-slaapje. Vandaag besloot ik om een paar tips met jullie te delen voor betere nachtrust. En als je zelf nog tips hebt, deel ze hieronder!


1. Vast ritueel
Ze zeggen wel eens dat als je voor het slapen een vast ritueel hebt dat je brein zich dan langzaam maar zeker kan voorbereiden op de nachtrust. Lekker je gezicht reinigen, misschien een warme douche of die laatste kopje kruidenthee net voordat je naar bed gaat. Ik ben het gewend om in mijn bed nog even tv te kijken of mijn mobiel te checken. Heel soms lees ik een tijdschrift die op mijn nachtkastje ligt. Dat werkt allemaal zo rustgevend dat ik vaak binnen no time in slaap val.

2. Geen schermen in de slaapkamer
En ja, die tv of iPhone in bed is eigenlijk een slechte gewoonte. Het is namelijk ook bekend dat het licht van dit soort apparaten je brein juist wakker houden en dat je daardoor slechter zou kunnen slapen. Tja, een kwestie van gewoonte natuurlijk. Maar als het kan, probeer allerlei schermen in je slaapkamer te voorkomen. Je slaapkamer is je rustplek, dus je kunt beter iets lezen voor het slapen gaan.

3. Let op wat je eet/drinkt voor je gaat slapen
Met een volle maag slapen is niet fijn. Dan kom je moeilijker in slaap en slaap je ook nog eens onrustig. Zorg ervoor dat er een paar uur zit tussen je laatste maaltijd en je slaaptijd. En anders eet zeker geen zware dingen, zoals vlees. Probeer ook niet te veel te drinken net voor je gaat slapen. Dat kan natuurlijk een lastige worden, vooral als je opeens een enorme dorstaanval hebt. Maar probeer dat een beetje over de avond te verdelen en niet net voor het slapen gaan nog een glas melk of water gaan drinken.

4. Hoofd leeg maken
Tja, dat is voor ons, vrouwen, net het moeilijkste. Piekeren, daar zijn wij namelijk bijzonder goed in. En of het gebeurt net als je in bed ligt of je wordt er midden in de nacht wakker door, het is nou eenmaal vervelend. En je bed is natuurlijk niet de beste plek daarvoor! Maar het gebeurt wel, juist doordat je je probeert te ontspannen waardoor al je zorgen opeens naar boven komen. Goed nieuws, je kunt dit leren uitschakelen. Toen ik vorig jaar hulp kreeg van de psycholoog heb ik de term "pieker-kwartier" geleerd. Het klinkt misschien heel suf, maar mij heeft het enorm geholpen. Je spreekt met jezelf af dat je maar een kwartier per dag (of een halfuur, net hoelang je nodig hebt) gaat piekeren. Maak er een vast moment van (bijvoorbeeld 's avonds net na het eten) en je mag dus niet buiten dat moment om piekeren. Probeer dus die gedachtes van piekeren uit te stellen tot dat moment. En op het moment zelf mag je los gaan, ga dan ook de "worst case scenario's" bedenken en nadenken over hoe erg iets nou echt is. Ik moet zeggen, het is mij vrij snel gelukt om dit te doen. En tijdens mijn pieker-momenten was ik vaak de meeste dingen vergeten waar ik over "wilde" piekeren. Kortom, piekeren is echt nergens voor nodig!


5. Goede bed
Slaapt je bed wel lekker? Heb je een goed matras? Vaak denk je dat je bed wel lekker ligt, terwijl het matras niet goed blijkt te zijn voor je houding. Je lichaam gaat zich dan vooral bezig houden met de houding dan met het tot rust komen. Misschien is het goed om wel eens een boxspring te overwegen. Deze zorgen vaak voor betere slaap-houding en je rug heeft er alleen maar profijt van. Wedden dat je dan met een meer uitgerust gevoel wakker wordt?

6. Aroma-therapie
Mocht het bovenstaande niet hebben geholpen, dan zijn er nog altijd sprays die ervoor zorgen dat je geest tot rust komt. Het zijn vaak sprays met lavendel en andere rustgevende ingrediƫnten. Spray ze een beetje op je kussen zodat je de hele nacht hun heerlijke aroma kan inademen. Of helpt het misschien als je een kaars met lavendel-geur net voor je gaat slapen gaat branden? Het is ook nog eens lekker sfeervol.

7. Don't worry!
De laatste tip is: maak je vooral geen zorgen! Ik merk dat als ik een slapeloze nacht heb ik ga aftellen als ik de klok zie. "Oh, nog 3 uurtjes slaap, oh nog maar 2 uurtjes..." Nou en. Dan wordt het dus niet jouw meest energieke dag. Forceer het dan ook niet. Ga de volgende dag op tijd naar bed of, als het kan, doe een klein midden-dutje. Het komt allemaal goed, maak je niet druk. En laten wij hopen dat je daarna wel weer lekker kan slapen!

4 opmerkingen:

 1. Dat laatste blijft voor mij echt moeilijk... Des te later ik het zie worden des te meer ik ga stressen en des te slechter ik in slaap val...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tip 4 en 7 is heel erg moeilijk voor mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goeie tips! Ik neem eigenlijk altijd mijn mobiel mee in bed.. haha oeps.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goode tips mar oh zo moeilijk om je daaraan te houden! Don't worry is de moeilijkste!

  BeantwoordenVerwijderen