zaterdag 1 augustus 2015

Baby update: het eerste trimester

Eens in de zoveel tijd, op zaterdag, wil ik hier een update over mijn zwangerschap plaatsen. Het stoort, volgens mij, niet naast al die beauty onderwerpen op mijn normale update-dagen. En ik denk dat een paar van jullie dit een interessant onderwerp vinden. Alle updates zijn straks onder de tag "baby update" te vinden. Oké, zullen wij eens beginnen?

Het eerste trimester... tja, laat ik bij het begin beginnen. Nadat ik had ontdekt dat ik zwanger was ging het eigenlijk al vrij snel met de eerste symptomen. Alsof mijn lijf wachtte tot "the big reveal". Een dag of twee daarna begon het... Misselijk door eten. Vooral warm avondeten, daar had mijn maagje het moeilijk mee. Het was dan ook best lastig om een balans te vinden, zodat ik alsnog (gezond) 's avonds kon eten. Ik weet nog dat ik een keer 's middags naar de Hema ging om even wat lekkers te halen; ik stond midden op de food afdeling misselijk door al die geuren. Ik wist niet hoe snel ik daar weg moest. Manlief besloot ook vanaf het eerste moment dat wij gezonder moesten gaan eten. En dat betekent: meer groenten. Nou hoeft dat geen ramp te zijn, behalve als je een hekel hebt aan groenten. Sterker nog, bijna alle (vooral groene) groente lust ik niet. Nee, eigenlijk zijn de enige groenten die ik echt lekker vind op een hand te tellen: tomaat, komkommer, champignon en aubergine. Maar de meest gezonde groenten voor tijdens de zwangerschap (ja, manlief heeft zich meteen goed ingelezen) zijn broccoli, bloemkool en dat soort vieze dingen. Met heel veel moeite kon ik een paar stronkjes door mijn strot krijgen... hey, alles voor de baby. Gelukkig eten wij dit soort dingen ook niet elke dag. En al snel kwam ik erachter dat spinazie, wat ik normaal best kon eten, ervoor gezorgd heeft dat ik bijna boven de wc pot belandde... dus dat eten wij maar voorlopig helemaal niet.


En over etensgewoontes gesproken. Ze zeggen dat je tijdens de zwangerschap hele gekke dingen gaat eten, maar dat was bij mij absoluut niet zo. Sterker nog, aan het begin at ik wel zure augurken en dat soort dingen, maar dat deed ik ook toen ik niet zwanger was. Dat zullen wel mijn Russische roots zijn. Hoe verder ik in mijn trimester was hoe meer ik begon te merken dat ik toch veel meer van de zoete dingen ben. Dat is op zich wel gek. Vroeger kon ik zoete dingen wel waarderen, maar zure en hartige dingen smaakten net even lekkerder. Nu is het precies andersom, een toetje kan echt een hoogtepunt van de hele maaltijd zijn! En ja, nu pas begrijp ik mijn vriendinnen die helemaal weg konden smelten bij een brownie met vanille ijs. Een shocking moment voor wat betreft het eten: vroeger kon ik intens genieten van een Big Tasty burger van de McDonald's, maar tijdens mijn zwangerschap smaakt het gewoon nergens naar. Ik merkte dat ik überhaupt niet heel veel meer kon eten, alsof ik een maagverkleining heb gehad (wat ook logisch is, omdat je organen nu verplaatst worden en daardoor minder ruimte krijgen). Op een gegeven moment miste ik mijn honger gevoel, hoe gek dat misschien ook klinkt... Maar geloof mij, later komt het dubbel en dwars terug. :P

Terug naar de zwangerschapskwaaltjes. Het ging op een of andere manier in korte fases. Al snel kon ik avondeten wat beter handelen, kleine porties was het geheim. Maar toen kwam fase 2: moe en misselijk 's avonds. Blijkbaar kun je "ochtendmisselijkheid" ook 's avonds hebben. En dat had ik dus. Hoe meer moe ik was, des te misselijker ook. Het vervelende was (en is eigenlijk nog steeds) dat ik 's nachts slechter begon te slapen. Want ja, je blaas werkt nog beter, vanaf het begin... En eenmaal wakker was het lastiger om in slaap te komen (al heb ik dat altijd wel gehad). Op een nacht heb ik zelfs maar 2 uurtjes geslapen en man, wat voelde ik mij de volgende dag beroerd. Ik had die ochtend een klantafspraak en voelde voor het eerst de ochtendmisselijkheid 's ochtends. Dat is niet best... Maar wat wel altijd heeft geholpen was water met citroen. Ik had al een grote fles met zo'n infuser in het midden gekocht. Ik vulde het met water en deed er citroen in, zodat het water met een smaakje werd. Dat hielp best goed, ook op zo'n beroerde dag!


So true.... plaatjes van weheartit.com

Mijn buik begon al vrij snel te groeien, en dat is natuurlijk leuk om te zien. Ik had altijd al een buikje, dus voor mij was het ook een soort onzekerheid: is het nou mijn vet-buikje of toch mijn zwangerschapsbuikje? Maar al snel merk je het verschil, vooral aan het eind van het eerste trimester. Al vrij vroeg zag ik ook een adertje op de huid... dit gaat mij toch niet gebeuren... striae?! Ik heb meteen zo'n huidsolie gekocht (eentje van Palmers, echte Bio Oil is namelijk best prijzig). Later heb ik ook speciale crème van Bepanthene gekocht, daar heb ik ook goede dingen over gelezen. Nu gebruik ik deze producten niet elke dag, maar ik zorg er wel voor dat mijn buik elke ochtend goed ingesmeerd wordt, ook al is het met gewone bodylotion. Gelukkig is het adertje snel verdwenen en heb ik nooit meer een nieuwe gezien.

Groeiende buik betekent ook zoiets als "bandenpijn". Ook daar begon ik al vrij vroeg last van te krijgen, en vooral aan het eind van het eerste trimester. Je voelt de huid aangespannen en je voelt het bijna uitrekken. Klinkt misschien een beetje eng, maar het is het niet. Het meest vervelende wat ik aan het eind van het trimester merkte is de pijn bij het niezen of hard lachen. Ja, op dat moment voel je een keiharde steek in je liezen. Heel pijnlijk, maar ook heel normaal.

En verder... tja, alleen de vermoeidheid bleef het eerste trimester aanhouden, vooral 's avonds. Ik had wel een beetje moeite met leuke dingen doen 's avonds. Een avondje bios, even naar een cafe, dat kost even wat moeite, maar je moet het vooral ook niet forceren. Op het moment dat je echt heel erg moe wordt, gewoon lekker naar huis gaan. En vooral niet vergeten om leuke dingen te blijven doen, dat zorgt voor prettige afleiding. Kortom, ondanks een paar ongemakken aan het begin, kan ik gerust zeggen dat ik heel veel mazzel heb gehad in het eerste trimester. Op een gegeven moment dacht ik zelfs: is dat het nu? Ik had verwacht dat ik elke ochtend boven de wc zou hangen, maar zo ver is het nooit gekomen. Blijkbaar ben ik een van de gelukkigen die weinig zwangerschapssymptomen hebben en daar ben ik enorm dankbaar voor!

4 opmerkingen:

 1. Oh waw! Ik wist niet dat je zwanger bent! Een hele dikke proficiat meid! Geniet er optimaal van!! Ook al heb je af en toe wat last van die kwaaltjes ;-).

  Congrats! Zeer benieuwd naar de verdere updates :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hihi zo herkenbaar die veranderingen qua eetgewoonten. Ik lustte geen koffie en wilde alleen maar jus d'orange drinken tijdens de zwangerschap. Ik ben daar nog steeds gek op maar tijdens de zwangerschap kon je me aan een infuus met jus d'orange leggen ;-) Gelukkig vallen de kwaaltjes bij jou relatief gezien nog mee. Geniet lekker van je zwangerschap.. voor je het weet heb je je kleine in je handen.. en ik ben benieuwd naar de volgende update!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Dat hoor ik wel vaker van de jus, wel lekker gezond! Koffie drink ik bewust niet meer :)

   Verwijderen