zaterdag 26 september 2015

Hoeveel weken zwanger (voor dummies)

Vast een bekende situatie: een collega/vriendin vertelt je dat ze zwanger is, je vraagt uit beleefdheid hoever zij is en dan weet je niet meer wat je met dat antwoord moet. Vooral als je zelf nog nooit zwanger bent geweest is het moeilijk om er bepaalde conclusies aan te verbinden of om de juiste vragen te stellen. Vroeger, toen vriendinnen of collega's aan mij vertelden hoeveel weken zwanger ze zijn ging ik het in mijn hoofd omrekenen naar maanden. "15 weken zwanger? *in mijn hoofd: dat is ongeveer 3 maanden zwanger* Oh, dan moet je nog even!" Om dit soort awkward situaties te voorkomen heb ik hieronder een paar dingen op een rijtje gezet, met daarbij de passende vragen voor die periode. Misschien kan iemand dit wel gebruiken en anders is het gewoon leuk om te weten.


Meestal vertellen mensen pas na 12de week dat ze zwanger zijn. Mocht je het nog eerder horen, dus voor 12de week, dan is het heel bijzonder. In de eerste weken is de kans namelijk groter dat er iets mis gaat. En anders zijn de zwangerschapskwaaltjes in deze periode het ergst. Misschien zijn de vragen die als eerste in je opkomen "was het gepland" en dat soort dingen. Maar dit zijn best persoonlijke onderwerpen, dus je kunt het niet aan iedereen vragen. En ook niet iedereen stelt dit soort dingen op prijs. Je kent de persoon vast goed genoeg om te beoordelen of dit soort vragen goed ontvangen worden. De volgende vragen zijn neutraal genoeg en tonen je interesse.

Mogelijke vragen: voel jij je goed? Ben je vaak misselijk? Kun je nog alles eten? Wanneer heb jij je eerste echo? Heb je er zin in? Wie gaat er allemaal mee?

Is diegene 12-16 weken zwanger? Dat is de wat spannendere tijd! De kwaaltjes beginnen nu minder te worden en vanaf een week of 15 kun je al zelfs het geslacht weten. Ook zou het buikje dan al beter te zien kunnen zijn en je kunt aan diegene echt wel merken dat er iets bijzonders aan de hand is (al is het alleen nog de zwangerschapsglow).

Mogelijke vragen: hoe ging de 12 weken echo? Ga je een pret-echo doen of heb je die al gedaan? Weet je al het geslacht? Al het hartje kunnen horen tijdens de echo? Voel jij je goed? Beter dan eerst? Nog veel energie? Heb je al wat kunnen shoppen voor de baby?

Hoe verder in de zwangerschap, hoe serieuzer natuurlijk. Met 16-23 weken gaat je buik sneller groeien en kun je dat zeker merken aan de zogenaamde bandenpijn (dat is vooral die bowlingbal, oftewel je baarmoeder, die wat druk uitoefent wat soms best pijnlijk kan zijn). Ook zijn dit de weken waarin je de baby gaat voelen. Bij sommigen is het al vrij vroeg, maar tegen 23 weken voelt iedereen het wel (en anders is het ook niet erg, het ligt aan de dikte van je buikwand). Vooral tussen week 18 en 23 gaat het lichaam zich meer aanpassen aan de zwangerschap, waardoor de moeder ook wat meer last kan hebben van wisselende bloeddruk en dat soort dingen. Tja, dat krijg je als je bloed opeens twee keer sneller gaat stromen.

Mogelijke vragen: Weet je al het geslacht en ga je die met anderen delen? Of wordt het een verrassing en zo ja, waarom hebben jullie daarvoor gekozen? Hebben jullie kraamzorg en kinderopvang al geregeld? Zijn jullie al bezig met namen geweest? Heb je de baby al voelen bewegen? Hoe was dat / hoe voelde dat? Heeft je partner dat ook al gevoeld? Heb je de 20 weken echo al gehad (die wordt soms al met 19 weken gedaan; dat is namelijk de halverwege-echo waarin ze eventuele problemen kunnen opsporen)? Ging alles goed? Voel jij je ook nog steeds goed? Waar ligt je placenta (als het namelijk aan de voorkant ligt dan voel je de baby minder snel bewegen, als het aan de onderkant ligt - dan kan het straks lastig zijn tijdens de bevalling, maar meestal ligt het achter of boven de baby)?


En we zijn over de helft! Als je wat verder bent, 23-28 weken, wordt alles wat meer zekerder. Vanaf een week of 24-26 kun je baby namelijk ook overleven buiten de baarmoeder, al zijn er natuurlijk altijd genoeg risico's. Maar geloof mij, moeders zijn er alleen maar blij mee, zo'n extra zekerheidje. De baby gaat steeds duidelijker van zichzelf laten weten. De schopjes worden veel minder subtiel. Ook is dit het laatste stadium van het tweede trimester en dat betekent dat je daarna echt gaat aftellen.

Mogelijke vragen: heeft je baby al een vaste slaapritme of houd hij je steeds wakker 's nachts? Kun je zelf nog goed doorslapen? Heb je overdag nog veel energie? Nog bepaalde food-cravings gehad? Gaan jullie nog 3D echo doen of hebben jullie die al gedaan? Hoe was dat? Heb je foto's? Ga je nog een zwangerschapscursus doen? Ook een "poef-cursus" samen met je partner?

Jaja, 3de trimester is aangebroken, nu wordt het spannend! Met 28-33 weken verplaatst de baby zich steeds hoger. Terwijl de baarmoeder eerst ergens onder je navel zat, gaat het nu richting je ribben. De baby blijft groeien en je kunt hem ook vaker voelen, ook als hij gewoon rustig ligt. Dan voel je opeens een wat hardere plek en dat kan bijvoorbeeld het ruggetje van de baby zijn.

Mogelijke vragen: voel je de baby steeds duidelijker? Kun je ook al aan de buitenkant zien als hij beweegt? Heb jij al last van je rug gehad? Houd je vocht vast? Voel jij je verder nog energiek? Zijn jullie al bezig geweest met de babykamer? Hebben jullie ook al geschikte kinderwagen kunnen vinden? Is kraamzorg al langs geweest voor een kennismakingsgesprek (meestal gebeurt het rond 7 maanden)? Moet je nog bepaalde aanpassingen thuis doen (als het bed bijvoorbeeld te laag is, dan moet daar iets aan gedaan worden)?

De laatste weken zijn aangebroken, 33-40 weken zwanger betekent dat een vrouw zich echt aan het voorbereiden is. In deze weken zal baby de definitieve positie innemen. Met een beetje mazzel gaat zijn hoofdje naar beneden waardoor de kans op natuurlijke bevalling wat groter wordt. In deze weken groeit de baby extra hard en bereid zich echt voor op de bevalling. Net als het lichaam van de moeder. Die wordt zwaarder, kan last krijgen van harde buiken en dat soort dingen. De natuur doet gewoon zijn werk, zo'n bevalling is natuurlijk niet niks.

Mogelijke vragen: voel jij je nog steeds goed of begint het nu zwaarder te worden? Weet je al of je met 6 of 4 weken (voor de uitgerekende datum) met verlof gaat? Weet je al of je in het ziekenhuis of thuis gaat bevallen? Vind je het al een beetje spannend? Heb je al veel over de bevalling en pijnstiller gelezen of ga je het allemaal spontaan meemaken? Staat je ziekenhuis-tas al helemaal klaar? Weet je ook al wat baby's eerst rompertje gaat worden? Heb je al een baby shower gehad (uiteraard moet je dit niet vragen als je zelf uitgenodigd bent)? Hebben jullie nu alles klaar of moeten er nog dingen worden geregeld?


plaatjes van weheartit.com

En dat was het! Ik heb het bewust verdeeld in 6 stadia, al had het natuurlijk nog korter gekund. Maar hopelijk heeft iemand hier iets aan. Als jullie meer vraag-tips hebben, laat ze in de comments achter.

1 opmerking:

  1. Handig! Zeker nu al mijn vriendinnen volop met zwanger worden en zwanger zijn bezig zijn...

    BeantwoordenVerwijderen