zondag 6 september 2015

Wat als je als niet-Nederlander in Nederland woont

"Wat als" is een lifestyle rubriek op mijn blog die zo nu en dan hier verschijnt. In een "wat als" artikel bespreek ik soms wat luchtigere onderwerpen en vaak wat serieuzere, met stof tot nadenken. Gebaseerd op mijn eigen ervaringen, en uiteraard ben ik benieuwd naar die van jullie. Een idee voor een "wat als" onderwerp? Zet het in de comment of stuur mij een mailtje.

Het onderwerp van vandaag spreekt voor zich. En laat ik het meteen zeggen: dit wordt een luchtig onderwerp. Ik krijg zo vaak te horen hoe goed en accentloos Nederlands ik spreek en vaak voel ik mij ook behoorlijk Nederlands (al blijf ik vanbinnen natuurlijk altijd een trotse Rus). Maar toen ik jaaaaarengeleden naar Nederland kwam, moest ik even aan een paar dingen wennen. En gedurende de jaren kwamen er nog een paar zaken bij. Nu zijn dit vaak wel de dingen die eigenlijk vanzelfsprekend zijn, maar toch blijft het apart. En ik dacht ik deel even mijn ervaringen, dus hoe een allochtoon tegen de "normaalste" dingen in Nederland aankijkt. Enjoy! En trouwens... een kleine disclaimer, ik wil met dit artikel niet iedereen over een kam scheren of zeggen dat dingen stom zijn; het is gewoon wat mij over het algemeen opvalt en, nogmaals, het is bedoeld als een luchtig onderwerp.


Verjaardagen... dat was eigenlijk destijds het shock-momentje nummer 1. Ik weet niet precies hoe het in andere landen gaat, maar in Rusland betekent het vieren van een verjaardag een tafel vol met eten, en dan van 's ochtends tot 's avonds laat. Nou ja, zo ongeveer dan. In Nederland... je komt binnen, je pakt een stoel en gaat in een kringetje zitten. Dan krijg je een stukje taart en daarna misschien nog wat zoutjes (toetje als eerst.. why...). Een beetje muziek erbij, kletsen met alles en iedereen en uiteindelijk wordt je uitgezwaaid. Dat is best apart. En ja, dat is ook een manier om gastvrij te zijn, maar het is zo enorm anders!

Het onderwerp "eten" is sowieso een dingetje... Als je op bezoek bent en een kopje thee/koffie krijgt dan krijg je er uitgerekend 1 koekje bij. Eén... echt maar eentje... en dan gaat de koekjestrommel meteen dicht. Dat is ook wel een verschil van uitersten, omdat er in Rusland alles uit de kast wordt getrokken om je bezoek tevreden naar huis te sturen. Dus ook weer - een tafel vol met lekkers. En in 9 van de 10 keer wordt ervan uitgegaan dat je blijft eten. En tuurlijk, hier heb je niet altijd zin in, dus een koekje bij de thee lijkt dan lekker snel. Maar toch, dat verschil, bizar! Of als je in Nederland toch bij iemand gaat eten dan wordt er (bijna) altijd van te voren geborreld. Dus je gaat eerst voor-eten voordat je echt aan je voorgerecht gaat beginnen. Het kan echt killing zijn voor je hongergevoel, want laten wij eerlijk zijn - het eten smaakt extra lekker wanneer je écht trek hebt. Dat borrelen is sowieso nooit echt mijn ding geweest en dat doe ik nu meer omdat het erbij hoort, maar als je er zo over nadenkt is het natuurlijk best een beetje gek. En tuurlijk, ik snap het idee, het is makkelijker praten bij een borrel-hapje dan bij een maaltijd, maar toch.

foto's van weheartit.com

Even iets anders... hoe vaak hebben jullie gezien dat er voor een zwangere of oudere iemand opgestaan wordt in de trein/bus? Ik eerlijk gezegd nog nooit, al heb ik gehoord dat het wel eens gebeurt. Nu ik zelf zwanger ben, begint het mij ook vaker te storen, al ga ik gelukkig niet vaak met het openbaar vervoer. Naar mijn mening heeft het met een stukje respect te maken. Stel je voor hoe een zwangere of oudere iemand zich voelt terwijl jij, als jonge god(in) (ervan uitgaand dat jij geen fysieke beperkingen hebt natuurlijk), lekker op het bakje zit. En ja, je hebt het ongetwijfeld ook verdiend, maar ga er maar voor het gemak vanuit dat een ander het staan net iets lastiger vindt dan jij. In Rusland is dit eigenlijk altijd iets vanzelfsprekends geweest. Daar wordt metro door iedereen gebruikt en, vooral in de spits, is het daar mega-mega-mega druk. En toch, ook dan krijg je als oudere, zwangere of een vrouw met een klein kindje (!) altijd een zitplek. En natuurlijk, er zijn daar ook genoeg mensen die dit niet zo belangrijk vinden. Maar dan is het een kwestie van vragen, en anders krijg je het plekje van zijn buurman wel. Kijk, zo hoort het toch ook... althans, dat vind ik.

Tot slot, de tandartsen... oké, wel een heel specifiek onderwerp, maar het viel mij vooral laatst op. Hier ga je meestal naar de tandarts-controle puur voor de controle. Heb je een gaatje, dan moet je een nieuwe afspraak maken. Moeten je tanden worden schoongemaakt, dan moet je een afspraak bij mondhygiënist maken. Why? Waarom kan niet allemaal in één keer? Dan krijg ik toch echt het idee dat ze hierdoor meer geld kunnen verdienen en dat het de enige reden is. Ik weet zeker dat er in meerdere landen, inclusief Rusland, alles meteen gedaan wordt. En anders zo goed als alles. Maar alleen naar de tandarts gaan voor controle en na 5 minuten weg gaan met twee nieuwe afspraken.. dat vind ik echt raar.

Zo zijn er nog meer voorbeelden te bedenken, maar dat zijn een paar dingen die mij vaker opvallen. En nee, het is niet allemaal zo slecht, want -nogmaals- in het dagelijkse leven ga je er normaal mee om. Want zo hoort het hier. Maar als je er even over nadenkt, dan is het best wel gek eigenlijk... toch?

12 opmerkingen:

 1. Leuk geschreven! vooral dat stukje over eten doet me erg denken aan die "tattas be like" plaatjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit vind ik echt zo leuk om te lezen! Haha ja dat ene koekje...

  Misschien een deel 2?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te weten! :) Ik ga eens brainstormen!

   Verwijderen
 3. Dat van de tandarts is deels zo in België. Gaatjes doen ze onmiddellijk, maar grotere ingrepen wil zeggen dat je moet terug komen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat snap ik nog wel, grote dingen kosten ook veel meer tijd. Dat vind ik ook iets logischer.

   Verwijderen
 4. Gelukkig word je door mij wel goed gevoederd als je op visite komt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha jij bent sowieso een uitzondering, het was altijd heerlijk :)

   Verwijderen
 5. Zullen Paulet en ik maar niet komen borrelen dan volgende week :P hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen! Is in België iets anders, toch het 1 koekje verhaal :) Maar dat is dan ook weer het verschik tussen Belgen en Nederlanders... en daar bedoel ik ook niets slecht mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik moest ook lachen bij dat stukje over het 'ene koekje'! Ik denk dat wij al wat meer op eten gericht zijn :D

   Verwijderen