zaterdag 19 september 2015

Zwanger - wat te eten, wat te dragen?

Zodra je zwanger raakt, verandert er natuurlijk van alles aan je leven. Vandaag wil ik even extra inzoomen op het eten en de kleding. Misschien ben je zelf (net) zwanger en kun je dit soort tips gebruiken. Of misschien vind je het gewoon leuk om dit te lezen. Hoe dan ook, ik zet alle dingen die ik tot nu toe zelf geleerd heb op een rijtje en wie weet, misschien heeft iemand hier iets aan.


Food
Tja, je mag opeens zoveel niet... maar het betekent nog niet dat je elk etiketje moet lezen en je volledige voedingspatroon moet aanpassen. Vroeger wisten ze nog minder over de invloeden van het eten, en toen zijn er genoeg gezonde baby's geboren. Dus probeer je vooral niet te druk te maken, zolang je maar een paar basisregels onthoudt.

1. Gepasteuriseerde melk
Het houdt simpelweg in dat je geen rauwe, niet bewerkte melk mag drinken, omdat er allerlei bacteriën in kunnen zitten. Dus haal liever geen melk bij de boer, maar ga naar de supermarkt. In Nederland, en vooral bij grote supermarkten, worden eigenlijk geen producten van rauwe melk verkocht. Je moet alleen een beetje oppassen met Franse kazen en mozzarella. De producten met rauwe / niet gepasteuriseerde melk herken je met "au lait cru" op de verpakking. Maar nogmaals, heel streng hoef je niet te zijn, omdat dit soort producten hier bijna niet verkocht worden. Vergeet trouwens niet om genoeg melkproducten te gebruiken (deze tip had ik net zo goed aan mezelf kunnen geven :P), het is hartstikke goed voor de botten van je baby en ook voor jou.

2. Rauw vlees
Tja, dat spreekt voor zich. Vanaf nu dus goed doorbakken vlees eten. Maar laten wij eerlijk zijn, van zo'n taai stukje vlees kun je niet echt genieten. Er zijn nog genoeg zwangeren die dan toch nog hun vlees niet helemaal laten doorbakken. Een beetje rosé vlees zou in principe geen kwaad kunnen. Zelf doe ik dat niet, omdat ik eigenlijk überhaupt geen grote vlees-eter ben. Dan kies ik liever voor iets anders. Rauw vlees betekent trouwens ook gerookt vlees. Ik vermijd nu bewust gerookt kip wat je in een restaurant op een broodje krijgt. Bijna altijd is het namelijk koud gerookt en dus kunnen er alsnog rauwe vlees bacteriën in zitten. Carpaccio, filet americain en dat soort dingen mag je uiteraard ook niet. Rauw is rauw, hoe lekker je het misschien ook vindt.

3. Orgaanproducten
En hiermee bedoel ik paté, leverworst en dat soort dingen. Orgaanvlees bevat veel vitamine A en dat zou niet goed kunnen zijn voor de ontwikkeling van je baby (en vooral zijn brein). Dit betekent trouwens niet dat je het helemaal moet uitsluiten. Zo nu en dan een stukje paté kan in principe geen kwaad. Zelf eet ik het niet, omdat ik er ook makkelijk zonder kan.

4. (Roof)vis
In principe is vis natuurlijk hartstikke goed tijdens de zwangerschap, vooral de vettere soorten vis. Let er wel op dat het ook weer doorbakken moet zijn. Betekent het nou dat je nooit meer sushi kunt eten tijdens de zwangerschap? Nee, dat is nou een ding wat ik echt niet kan laten. Een tip: vraag bij de sushi-tent of ze jouw sushi altijd met een aparte mes willen snijden. Vaak wordt zowel rauwe vis als niet-rauwe-sushi met dezelfde mes gesneden. Ik ging er eigenlijk vanuit dat het wel altijd separaat gebeurde, dus ik heb een keer gewoon sushi gegeten zonder erom te vragen. En er is helemaal niks aan de hand geweest. Maar wil je het toch zeker weten, vraag er gewoon om. Geloof mij, er zijn genoeg niet-rauwe-sushi die je makkelijk kunt blijven eten tijdens je zwangerschap. En waarom zou je het laten als je er echt zoveel zin in hebt? De enige vissoort die je beter kunt vermijden is de roofvis. En hier valt tonijn ook onder (tonijn uit blik mag je overigens wel eten). Roofvis kan namelijk ook bepaalde bacteriën meedragen, dus het beste kun je even een tijdje zonder.

5. Niet te veel
Tot slot geldt nog de regel van niet te veel. Pas vooral op met kruiden. Zo mag je niet te veel kaneel hebben, niet te veel venkel... kortom, alles met mate en dan komt het heus wel goed. Probeer er vooral van te genieten. Een zwangerschap betekent niet dat je super streng voor jezelf moet zijn. Nogmaals, als je de bovengenoemde basisregels kent, dan kom je er makkelijk doorheen. Oh ja, het spreekt natuurlijk ook voor zich dat je beter niet kunt roken en geen alcohol drinken. Dus als je beide kunt laten staan, dan heb je een nog grotere kans op een gezonde baby.


plaatjes van weheartit.com

Clothes
Ha, kleding... dat wordt een dingetje naarmate je buik gaat groeien. Vooral aan het begin vond ik het lastig om dan nog iets uit eigen garderobe te vinden wat het toen nog een beetje kon bedekken en wat gewoon lekker zou zitten. Zodra je weet dat je zwanger bent wil je namelijk geen broeken meer dragen die op je buik drukken. En eigenlijk kan het niet eens kwaad. Je baarmoeder zit vooral aan het begin nog ver onder je navel, dus dan moet je al een liefhebber zijn van lage taille broeken. Je baarmoeder beschermt je baby echt heel goed, dus dat beetje druk kan het heus wel hebben. Maar het zit gewoon niet lekker en dat is heel begrijpelijk. Een tip om langer je eigen broeken aan te kunnen: gebruik een elastiekje om ze vast te maken. Ik pakte een dun haarelastiekje en maakte die aan de ene kant vast aan de knoop en aan de andere kant ging het door de lus en dan weer terug om de knoop. Heel makkelijk en onzichtbaar, zolang je er natuurlijk een lang truitje overheen draagt. Daarover gesproken... als je al geen fan van lange truien/shirts was, dan zou ik het wel snel worden. Het zit mooier met een dikker wordende buik en je kunt dan je eigen kleding ook veel langer aan, zonder aangepaste positietruitjes te moeten kopen.

Vooral aan het begin wilde ik absoluut geen of nauwelijks positiekleding kopen. Je doet er toch maar een paar maanden mee, wat zonde van je geld. En omdat ik toch al fan was van ruimer vallende shirts besloot ik om wat extra exemplaren aan te schaffen. Goede winkels zijn hiervoor de Zeeman en C&A. Die zijn lekker betaalbaar en je kunt er leuke kleding vinden die je ook nog na je zwangerschap aan kan. En dan heb ik het echt alleen over shirtjes, truien, vesten en jurken. Vooral dat laatste is echt een life-saver voor mij geworden. Ik was nooit een jurken-meisje, je ziet mij altijd in een spijkerbroek. Maar een losvallende jurk (eventueel gecombineerd met een (positie)legging) zit zoooo ontzettend lekker als je buik aan het groeien is. En het benadrukt je vrouwelijk gevoel wat je al sowieso wat meer hebt met groeiende buik en borstomvang. ;)

Een positielegging is vanaf het begin al een musthave in mijn kast geweest. Inmiddels heb ik er 3 liggen, waarvan 2 van H&M Mama. Prima kwaliteit en ze zitten zo ontzettend lekker! Ook makkelijk te combineren, zelfs met een lange losse shirt. Of je doet er een elastische rok onder. Zo'n rok zonder sluiting, bestaand uit een stuk stof. Die kun je dan makkelijk onder je buik dragen en dit soort dingen kun je dus ook na je zwangerschap nog aan. Zelf had ik dit soort rokken al in de kast hangen, omdat ik het altijd al leuk vond staan met een legging. Een simpele en makkelijke oplossing en je kunt het ook met shirtjes dragen die niet helemaal over je kont vallen.

Maar op een gegeven moment kun je er echt niet meer omheen: een positiebroek is toch wel erg fijn om in je kast te hebben. Het leek of ik in de zevende hemel was beland toen ik een spijkerbroek met zo'n band paste die ook nog eens leuk uitzag. Er zijn dan opeens zoveel mogelijkheden waar je het mee kunt combineren! Dit soort basis-items kunnen gewoon niet ontbreken, ook al is het maar voor een paar maanden. Voor de rest kun je natuurlijk proberen om wat "gewonere" kleding maar dan een maatje groter te kopen. Zelf heb ik dit nog niet nodig gehad, omdat ik nog prima mijn maten aankan. En die ruim vallende shirts/truien accentueren nu juist mijn buikje en dat vind ik mooi. Kortom, er is altijd wel een oplossing te vinden en je hoeft echt niet veel geld aan een nieuwe garderobe uit te geven. Zolang jij je er zelf maar prettig bij voelt en zolang je het idee hebt dat je er mooi zwanger in kunt zijn. Nogmaals, dit is juist de tijd om te stralen en om te genieten!

1 opmerking:

  1. Leuk artikel! Ik vind het soms maar lastig hoor al die regels rond voeding! Verder heb ik op dit moment grote kledingcrisis. Ik heb gisteren mijn kast uitgeplozen en geen najaarsjurkjes en truien meer die me nog passen! Dat wordt online shoppen!

    BeantwoordenVerwijderen