woensdag 28 oktober 2015

6 lessen die ik heb geleerd op het werk

Je kunt gerust zeggen dat ik hiervoor een hele drukke baan had. Hard werken, veel overwerken, vallen en opstaan, en soms ook jezelf een betje vergeten. Ja, ik heb het allemaal meegemaakt. Het was intensief en leuk, maar natuurlijk ook met minder aangename kanten. Het fijne is: je leert er altijd wel wat van. Vandaag deel ik 6 grootste lessen die ik de afgelopen jaren heb geleerd. Wie weet, hebben jullie hier ook iets aan.


1. Ga nergens zomaar vanuit
Ik ben sowieso van de principe "eerst zien, dan geloven", en geloof mij, dit werkt ook het beste om de inschattingsfouten te voorkomen. Vaak genoeg heb ik deze tip ook aan mijn nieuwe collega's meegegeven: ga echt nooit zomaar ergens vanuit. Ga niet achteraf zeggen "ja, maar ik dacht dat die en die het zou doen" of "ik dacht dat het zo en zo zou lopen". Dat kun je alleen zeggen als je al ergens enorm veel ervaring mee hebt, maar ook dan kan het het nog altijd anders lopen. Dus check het zelf of vraag na of je verwachtingen kloppen. Dan word je ook minder snel teleurgesteld. Dit is vooral belangrijk als je in je werk afhankelijk bent van anderen. Check of zij echt iets gaan doen, voordat jij ermee aan de slag gaat. Hiermee voorkom je planningsproblemen en dat soort onaangename dingen.

2. Diplomaten-strategie
Deze heb ik geleerd van een psycholoog. Ik ben zelf namelijk iemand die vrij direct is en het liefst dingen zegt hoe ze werkelijk zijn. Dat is alleen niet altijd zo handig, vooral niet in een zakelijke werkomgeving (hoe informeel je met elkaar ook omgaat). Niet iedereen zal het begrijpen en waarderen, ook al zeggen mensen vaak dat ze van directheid houden. Een tip: probeer in je hoofd een diplomaat te zijn. Diplomaten zeggen nooit dingen op een botte of een te directe manier; ze proberen het zo te verwoorden dat ze vrij neutraal klinken, hoewel hun standpunt echt wel duidelijk naar voren komt. Dus een beetje sturen zonder de daadwerkelijke woorden te gebruiken. En dat betekent niet dat je het onderwerp moet omzeilen of heel vaag blijven. Nee, gewoon zeggen waar het op staan, maar dan iets subtieler. Politiek-correct en toch zonder je standpunt te verbergen.


3. Mes in de rug is not done
Wij kennen ze allemaal... het soort mensen dat je vriendelijk in het gezicht lacht, maar stiekem een enorme mes achter zijn/haar rug houdt. De grap is dat deze mensen denken dat ze op deze manier er zelf beter uit zullen komen, maar dat is echt niet vaak zo. Sterker nog, hiermee zullen zij meer vijanden creëren en dat zorgt niet voor een fijne werkomgeving. Vaak zijn dit ook mensen die onzeker zijn of jaloers op anderen die het in hun ogen net iets beter doen. Een advies: gewoon niet doen. Al is het iets kleins, ga niet over andermans rug succes behalen. Let op, dit houdt niet in dat je alleen maar lief en vriendelijk moet blijven. Werken is ook gewoon een competitief iets. Maar ga nooit achter een rug van een ander dingen vertellen die je niet in zijn/haar gezicht durft te zeggen. En ga dit zeker niet doen als je weet dat je reputatie van een ander zult beschadigen. Denk eerst goed na voor je zoiets doet, en als iets toch een beetje achterbaks voelt - doe het gewoon niet.

4. Iedereen is vervangbaar
Oftewel: werk is niet alles. Vind een goed balans. Je kunt jarenlang hard werken, maar als je op een gegeven moment overwerkt raakt, dan zal je baas je echt niet snel missen. Ook voor jou zal een vervanging te vinden zijn, hoe uniek jouw positie misschien ook lijkt. De meeste werkgevers zijn alleen geïnteresseerd in de omzet waar je aan bijdraagt. Ben je opeens een maand thuis omdat je iets te hard hebt gewerkt? Niet veel werkgevers zullen zelfs een bloemetje sturen, laat staan even langs komen. Klinkt haar, maar het is helaas vaak wel de werkelijkheid. Ga je dus zeker niet kapot werken. Het leven is veel te kort om je alleen maar daarop te focussen.


5. Vriendschap met collega's is mogelijk, maar kijk wel uit
Vriendschap op het werk moet je slim aanpakken. Vrienden worden met directe collega's kan niet handig zijn, vooral in minder leuke tijden. Maar ook daar valt wat op te verzinnen, zolang jullie dingen kunnen relativeren. Vergeet niet dat het uiteindelijk om de persoonlijkheid draait en niet om hoe leuk je samen over het werk kunt praten. Als je samen alleen over het werk kunt praten, dan ben je gewoon fijne collega's van elkaar. Ook niks mis mee! Onthoud dat niet iedere vriendschap stand zal houden buiten het werk om. Kortom, relativeren is echt het sleutelwoord. Maar er kunnen zeker mooie vriendschappen op het werk ontstaan en dat is alleen maar fijn! Je brengt op het werk (vaak) tenslotte meer tijd door dan thuis. Vergeet ook niet dat mensen in de omgeving er ook een mening over gaan hebben; kijk maar wat jij ermee doet en wat voor invloed dat heeft.

6. Leer omgaan met politieke spelletjes
Het laatste punt kan nogal gevoelig zijn. Hoe je het went of keert, in elk bedrijf worden politieke spelletjes gespeeld. Bij de ene is dat wat heftiger dan bij de andere. Hoe je je daarin gaat opstellen is afhankelijk van je persoonlijkheid en het bedrijf zelf. Wil je ver komen en heb je er veel voor over? Dan zul je er ongetwijfeld aan mee willen doen. Mijn tip: probeer er zo neutraal mogelijk in te blijven. Het gevaar van politieke spelletjes is dat ze nooit stabiel zijn. Gaat het opeens hele andere kant op, dan moet je ook kunnen omschakelen. Het kan best moeilijk zijn, vooral als je merkt dat niet alles op een eerlijke manier gebeurt. Maar vooral als jij je zo neutraal mogelijk opstelt, zul je er op termijn makkelijker mee kunnen omgaan. Hard work pays off en zo kom je er uiteindelijk ook wel. En hey, vergeet de diplomaten-regel niet!

5 opmerkingen:

 1. Mja, iedereen is vervangbaar en zodra je weg bent zijn ze je snel vergeten, dat heb ik ook geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jij hebt een hele hoop meegemaakt op je werk en deze tips vind ik super handig. Ik ben het er ook mee eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klopt, ik ben het zeker met je eens. Gelukkig in het bedrijf waar ik werk wordt wel gedacht aan de individuele mens. En sturen de collega's wanneer iemand een tijdje thuis is wegens ziekte een kaartje op eigen initiatief en een bos bloemen van de werkgever.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nummer 4 is zeer herkenbaar. Ik ben afgelopen jaar ziek geweest met een burn out. Geen bloemetje, kaartje of wat dan ook gezien. Momenteel werk ik weer mijn eigen uren, maar mag ik niet terug in mijn eigen functie. 'Ga maar intern solliciteren', is de boodschap....

  BeantwoordenVerwijderen