zaterdag 24 oktober 2015

Baby update: 3D/4D echo

Ja, toch een update! Vorige week had ik gezegd dat het alleen zou komen als ik veel te vertellen zou hebben. En naar mijn idee valt er niet mega veel te vertellen... maar omdat ik nog op de babyblauwe wolk zweef (ik schreef dit een dag na de echo), wilde ik jullie meenemen in hoe ik het meegemaakt heb. Benieuwd? Lees dan snel verder!


Handje! 2D opname naast 3D

3D/4D echo kun je bij verschillende instanties laten doen. Het is uiteraard geen echo die vergoed wordt door je zorgverzekeraar, gemiddeld betaal je er 80-100 euro voor. Dat is nogal wat, en ik vond het een beetje onzin om dit te laten doen. Als je baby geboren wordt ziet hij er toch anders uit! Dat heb ik in ieder geval gezien bij een vriendin, toen zij mij haar foto's liet zien. Nee, haar zoontje was echt veel leuker na de geboorte. Dus waarom zou ik het doen? Maar toen ik op Groupon een aanbieding zag voor een 3D/4D echo, kon ik het toch niet laten. Het kostte, volgens mij, maar 40 euro, dus waarom niet?

Ik heb gelezen dat je het mooiste resultaat met 27/28 weken krijgt. De babyvetjes worden tegen die tijd al een beetje aangemaakt en je baby begint nu echt op een pasgeborene te lijken. Ik heb het gedaan met 27 weken en 4 dagen, dus precies goed. Voor de echo moesten wij helemaal naar Almere (al viel het qua reistijd ook wel weer mee). Het werd gehouden bij het Centrum voor Zwangerschap en Geboorte. Het is een nieuw centrum, waar ze moeders begeleiden vanaf de kinderwens tot en met de eerste 4 jaar van de geboorte (conaultatiebureau komt er binnenkort bij). Ze zitten verspreid door meerdere vestigingen en die aanbiedingen op Groupon doen zij voor meer naamsbekendheid. En ik moet ook zeggen, het voelde allemaal heel prettig! Het centrum ziet er van binnen heel aangenaam en huiselijk uit, de verloskundige was heel vriendelijk, nam echt de tijd en legde alles duidelijk "in normale mensentaal" uit. Oh ja, en dat wij er op zondag terecht konden was natuurlijk een mega voordeel! Het zit trouwens ook nog eens vlakbij het winkelcentrum van Almere, dus een kleine shopsessie daarna konden wij niet uitsluiten. ;)


Een klein voetje

Wat is nou 2D/3D/4D echo? 2D echo is iets wat je bij een normale controle ziet, dus zwart/wit beeld dat gecreƫerd wordt door golfsignalen. Op 3D beeld zie je volume. Dus van die prachtige foto's in (huids)kleur. Je ziet nog steeds niet alles, omdat je afhankelijk bent van de ligging van de baby, maar bepaalde eigenschappen kun je al heel snel herkennen. Het is natuurlijk nog steeds geen camera die jou vanbinnen filmt, het zijn nog steeds dezelfde golfsignalen. Bij 4D kunnen zij het beeld ook van alle kanten laten zien en ze maken daar zelfs een video van. Wij hebben uiteindelijk ook een USB stick mee naar huis gekregen, zodat wij daarna nog konden nagenieten.

Dat de ligging van de baby zo belangrijk was, hebben wij ook meteen ondervonden. Ik was bang dat hij met zijn hoofd naar mijn buikwand zou liggen en dat je dan helemaal niks kon zien. Waarom dacht ik dat? Omdat dit de enige verklaring kon zijn waarom ik hem vaker zich voelde verplaatsen dan echt schoppen, zoals dat eerst ging. Aannames, ik weet het, maar ik moest een verklaring voor mezelf hebben om me geen zorgen te maken. De baby bleek gewoon keurig te liggen. Zelfs met zijn hoofdje naar beneden (al heeft hij nog een paar weken om van positie te wisselen). Hij lag met zijn gezichtje tegen de placenta aan (die ligt bij mij aan de voorkant). Dat schijnen ze juist heerlijk te vinden. Maar omdat er geen ruimte / vruchtwater tussen zit, kun je ook bijna onmogelijk mooie foto's van zijn gezichtje maken. De verloskundige heeft geprobeerd om hem voorzichtig in beweging te krijgen, maar nee hoor, meneer lag wel heel lekker zo. Het fijne is, wij weten nu in ieder geval hoe zijn neusje, mond en kin eruit gaan zien! En verrassend genoeg zagen wij al snel dat neus en mond van mij zijn! Over de kin waren wij het niet helemaal eens. Maar over de voetjes wel weer - die heeft hij van papa. :) Zo schattig en vooral zo indrukwekkend om dit nu al allemaal te kunnen zien! Bizar, maar dit vergeet je nooit meer! Ik had trouwens nog gelezen dat veel baby's in de buik en bij geboorte hun handje in een vuistje houden. Waarom ze dat zo doen weet niemand, maar het hoort erbij. Die van ons had gewoon zijn vingertjes open en dat was heel bijzonder. En natuurlijk heeft hij prachtige vingertjes, nu al!


Onze kleine man met pruillipjes

Wat ik vooral erg bijzonder en fijn vond is dat ik nu alles kon zien wat ik voelde. Ik ben altijd al iemand geweest die eerst dingen wilt zien voor ik het geloof. En met veranderingen in en met mijn lijf van afgelopen weken, waar ik ook vorige zaterdag over schreef, werd ik soms echt wel onzeker. Je weet niet meer wat je precies voelt en of het allemaal goed is. En tuurlijk, dat weet je tot het laatste moment niet, maar ik wilde het graag kunnen plaatsen. Dat kan ik nu, gelukkig! Als ik hem op beeld zag schoppen of met zijn handje zwaaien, dan voelde ik het ook meteen. Oh, dus dat is wat ik voel! Een zacht bubbeltje in mijn buik is dus zijn handje, en een hardere stoot - een schopje. Super fijn om dat te weten, ik kan het bijna niet in woorden uitdrukken!

Kortom, ik ben echt blij dat wij dit gedaan hebben! Dit geeft toch wel weer een boost en ik kan er voorlopig mee vooruit. Natuurlijk wil ik hem nu nog sneller kunnen zien, maar dat komt vanzelf wel. Voorlopig moet hij lekker verder blijven groeien. En blijven schoppen en met handjes zwaaien, dat vind ik toch wel heel erg fijn (al kan het soms ook pijnlijk zijn). :)

5 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat jullie dit gedaan hebben. Ik wist het 6 jaar geleden niet zeker of ik dit moest doen. Uiteindelijk besloten om het niet te doen. Geniet er nog maar lekker van dat je je kindje lekker dicht bij je voelt en dat hij zo dicht bij je is. Het gaat allemaal zo snel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi he, zo'n echo! Wij hebben het ook laten doen toen ik zwanger was, en ben daar echt nog steeds heel erg blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen