zaterdag 17 oktober 2015

Baby update: het tweede trimester

Over een paar dagen is het zover: ik bereik de 28 weken. En dat betekent de start van het laatste, derde trimester. Hoe bizar!? Ze zeggen dat het vanaf nu een kwestie van aftellen is, maar je hebt natuurlijk nog wel even. Aan de andere kant - "minder dan 3 maanden" klinkt nog helemaal niet zo ver. Het laatste trimester staat er wel om bekend dat alles een stuk zwaarder wordt (letterlijk en figuurlijk) en daar heb ik inmiddels ook een en ander van ondervonden. Ik vond het dus weer tijd voor een update.


Ik weet nog heel goed dat een oud-collega een keer tegen mij zei dat een zwangerschap niks voor haar was, dat zij er totaal niet van kon genieten. Toen kon ik mij dat zooooo niet voorstellen! Hoe kun je dit als iets niet prettigs ervaren? Aan het eind van mijn tweede trimester kan ik met zekerheid zeggen: ik weet precies wat zij bedoelde. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben nog steeds heel erg blij dat het mij overkomen is. Maar ik kijk er meer naar uit om mijn kleintje vast te kunnen houden... en om mijn lijf weer terug te hebben. Want dat is wel echt een ding... het voelt alsof je even tijdelijk in het lichaam van iemand anders geplaatst bent. Ik voel mij niet meer mezelf. Al die veranderingen voelen raar en soms ook best oncomfortabel. En ik heb het idee dat het ook niet gaat wennen, aangezien ik vanaf nu alleen nog maar groter wordt. Ja, ik voel mij soms letterlijk een walvis. Daar, ik heb het gezegd... Dit is trouwens ook wel precies de reden waarom ik zo weinig buikfoto's maak. Ik heb wel laatst een lookbook gemaakt, maar ook dat was best confronterend om terug te zien. Maar goed, het schijnt erbij te horen... Gelukkig ben ik niet meer aangekomen dan normaal, maar toch...

De enige fijne gedachte is dat er een baby in mijn buik aan het groeien is. Al die schopjes zijn zo fijn en ik voel hem nu duidelijk bewegen, ook zonder schopjes. Maar ook dat is heel gek. Het voelt soms alsof er een wormpje onder je huid is gekropen.. ik heb duidelijk te veel horrorfilms gekeken. :P Ja, al die veranderingen zijn raar, maar het is voor een goed doel. Ik kan echt niet wachten tot het voorbij is en tot mijn baby geboren wordt. En ik heb daarom ook zo'n gevoel dat in het laatste trimester ik alleen ongeduldiger wordt. Ik denk trouwens ook dat ik dit zo allemaal ervaar omdat ik simpelweg heel veel tijd heb om na te denken... thuiszitten doet gekke dingen met je geest, maar daar heb ik het nog een andere keer over.


foto's van weheartit.com

Gelukkig doet mijn lijf het wel goed. Ik neem dan ook -gedwongen- genoeg rust, dus dat zal misschien ook meespelen. Nog steeds voel ik mij goed en heel energiek (al zijn er ook mindere dagen). Met het slapen ging het een paar dagen iets beter, maar de laatste tijd is het weer hetzelfde: zodra ik 's nachts wakker wordt (rond 4-5 uur) kan ik daarna niet meer slapen. Het helpt wel dat ik nog 's middags kan rusten, maar toch. Ik ben eigenlijk wel heel dankbaar dat ik zo weinig ongemakken ervaar. Je leest over zoveel issues, en ik heb het allemaal niet. Zelfs vocht vasthouden, nee, (nog) niet in mijn lijf. Met mijn rug moet ik wel een beetje opletten, nu aan de voorkant zoveel gewicht zit. Als ik langere stukken moet lopen, dan moet ik echt zo'n buikband om doen. Dat helpt echt met het ondersteunen, terwijl ik vroeger ook niet begreep hoe het kan met zo'n simpel ding. En wat ik ook sinds kort heb: pijn in mijn bekken 's nachts. Als ik te lang op mijn rug of aan de linker zij lig dan voel ik hele irritante zeurende pijn. Ja, dit is niet fijn... Maar zodra ik mij omdraai is het gelukkig wel weer over, dus er valt makkelijk mee te leven. En hey, het is alleen maar goed, dat betekent dat mijn botten langzaam maar zeker weker worden en dat zal straks alleen maar handig zijn. Het omdraaien in bed of simpelweg opstaan is trouwens al wel een opgave.. je wilt niet weten hoe lomp dat soms gaat. :P

Voor de rest... de babykamer is bijna af! Van de week zijn plafondlamp en raambekleding opgehangen, dus dan wordt het allemaal wat echter. :) Eind oktober komt een schilder langs voor de muurschildering; ook hebben wij al een (voeding)stoel besteld en die wordt pas in december geleverd. Precies op tijd! De box zou ook binnenkort moeten komen, matrasje en kleed daarvoor staan al klaar. De kast met kleertjes wordt steeds voller en wij houden steeds goede Pampers aanbiedingen in de gaten om straks een mooi voorraadje te hebben. Morgen hebben wij een 3D echo en daar ben ik zo benieuwd naar! Als er straks veel over te vertellen valt, dan zal ik er volgende zaterdag een artikel over plaatsen, en anders houd mijn Twitter in de gaten. Eind november gaan wij nog naar Duitsland, voor de Kerstmarkt. Maar natuurlijk zal ik dan ook de kans grijpen om nog wat laatste baby-spulletjes te kopen. Leuke dingen allemaal dus! Op deze manier kan ik er zeker van genieten. :)

4 opmerkingen:

 1. Wat leuk om te lezen hoe jij het tweede trimester hebt ervaren! Veel plezier bij de echo morgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om jouw ervaring te lezen. Ik heb nog geen kinderen maar kan mij wel voorstellen dat je verlangt naar de bevalling en jouw eigen lijf!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mja, ik zou het toch ook lastig hebben met die immer groeiende buik... Kan dat walvisgevoel dus zeker begrijpen. Maar ben wel blij dat alles verder goed gaat. Benieuwd naar de kinderkamer!

  BeantwoordenVerwijderen