zondag 4 oktober 2015

Wat als je als niet-Nederlander in Nederland woont (deel 2)

Ongeveer een maand geleden schreef ik deel 1 over dit onderwerp en er kwamen veel leuke reacties op. In de comments werd zelfs gevraagd of ik deel 2 wilde maken, dus dat doe ik natuurlijk graag! Ik dacht eerst dat het best lastig zou zijn, maar uiteindelijk had ik zo een paar extra onderwerpen bedacht. En ik wil nogmaals benadrukken: dit artikel is bedoeld ter vermaak en je moet het vooral met een korreltje zout nemen. Lees vooral mijn uitleg bij dit artikel in deel 1 zodat ik niet in herhaling hoef te vallen. Oké, daar gaan we dan!


Kijken, kijken, niet kopen
Oh yeah, als je in het buitenland de kleine winkeltjes gaat bewonderen en ze hebben door dat je uit Nederland komt, dan wordt deze uitspraak meteen naar je toe geworpen. Aan het begin vond ik het gek. Ook ik, als -oorspronkelijk- de niet-Nederlander, hoef niet altijd wat te kopen als ik langs de winkels loop. Window shopping is toch best leuk! Maar op een of andere manier wordt dit alleen aan Nederlanders gekoppeld. Er wordt natuurlijk niet voor niets gezegd dat je als Hollander gierig kunt zijn. En natuurlijk, dat is alleen maar een vooroordeel, maar toch. Best opvallend dit! Je loopt rustig door een Turks marktje, kletst een beetje in het Hollands met elkaar en opeens hoor je de welbekende zin: "kijken, kijken, niet kopen!" Dan voel jij in ieder geval geen "verplichting" meer om überhaupt iets te kopen... of zelfs binnen te kijken. :P

90's / hardcore / "hakken"
Ik ben wat je noemt een 90's kid! Ik hou van de jaren 90 muziek, nog steeds luister ik het heel regelmatig. En ik ga ook graag naar 90's feestjes! Alleen die zijn minder leuk als je in Nederland woont... In Nederland worden de 90's namelijk geassocieerd met hardcore en "hakken"... Een liedje zo nu en dan is leuk, maar om de halve (of zelfs hele!) avond dit aan te moeten horen... met dat gespring erbij... nee... En waarschijnlijk is het best grappig als je ermee opgegroeid bent. Maar ik kwam naar Nederland in 2001, dus toen was die hele hype al grotendeels (gelukkig) voorbij. En ja, ik ben dan ook een van diegene die roept dat het geen muziek is. :P

"Lekker"
Dit woordje had ik al vrij snel geleerd! Mijn moeder, die al eerder hier naartoe verhuisde, vertelde mij dat dit woordje werkelijk voor alles gebruikt werd. En dat is ook zo! Nou is Russisch natuurlijk een hele rijke taal, waar je voor elke uitdrukking een ander woord hebt. Dat maakt het ook niet altijd makkelijk. Maar om met een woord alle vreugde beschrijven? "Hoe smaakt het eten? Lekker!" "Het weer is ook lekker!" "En die jongen trouwens ook..." Alles! Aan de ene kant wel makkelijk natuurlijk, maar het was even wennen.


Gedichten die niet rijmen
Oh ja, dit dan! Vooral met Sinterklaas is het best wel confronterend... nou ja, kijk, ik ben het gewend dat in die rijke Russische taal een gedicht altijd moest rijmen. Maar in Nederland is het geen regel. Ik vind dat zo raar! Eigenlijk worden rijmpjes alleen voor kinder-gedichtjes gebruikt. "Volwassenen" rijmen niet. Dat is echt gek! Althans, dat vind ik nog steeds. Ach, iedereen zijn ding.

Schuur-/dorps/buurtfeesten
Nederlanders feesten ook graag samen. Ze verzinnen een reden om bij elkaar te komen (nog zo'n voorbeeld wat heel typisch is: burendag!). Er worden schuurfeesten georganiseerd wat vier simpele dingen inhoudt: schuur, drank, chips en vooral drukte. Je gaat naar een dorpsplein voor een dorps- of buurtfeest. Ook weer: heel erg druk, mensen staan alleen met elkaar te babbelen, biertje in de hand, met een beetje mazzel ook muziek op de achtergrond (soms zelfs met een lokaal bandje). That's it! Hartstikke gezellig, maar dit soort dingen moeten je liggen. Ik vind dat zelf niet zo leuk, niks voor mij. Als ik iemand wil spreken dan ga ik naar hem/haar toe. Ik hoef dan niet te wachten tot zo'n feest georganiseerd wordt. Ook al niet mijn ding dus, maar wel iets typisch Hollands!

Dat was het weer! Als ik nog dingen vergeten ben, laat het mij weten! En nogmaals: dit is bedoeld als een luchtig onderwerp, dus neem het vooral niet al te serieus. ;)

1 opmerking:

  1. Lekker artikeltje! ;-) Ik ben ook een 90s kid en heel eerlijk, ik vond de muziek eigenlijk geweldig, haha. Ik behoorde tot team 'skate' hoor, maar toch luisterde ik ook naar de house en de hardcore stuff.

    BeantwoordenVerwijderen