donderdag 12 november 2015

Introvert of extravert: ik in 20 vragen

Op de blog van meiden van 2WMN zag ik laatst een artikel hierover. En aangezien ik gek ben op dit soort "inner beauty" / psychologische dingen, stond ik er ook even bij stil. De afgelopen 2 jaar ben ik sowieso heel erg met mijn innerlijk bezig geweest. Dat is soms best confronterend, maar je leert er wel ontzettend veel van. In dit artikel zullen jullie mij ook veel beter leren kennen, zelfs al mijn familie weet misschien bepaalde dingen niet. Best spannend dus, maar waarom ook niet.


De vragen die in het artikel van 2WMN werden gesteld waren gebaseerd op het boek van Susan Cain genaamd Quiet: the power of introverts in a world that can’t stop talking. 20 stellingen, hoe meer Ja'tjes, hoe duidelijker het is dat jij een introvert persoon bent. Laat ik voorop stellen dat ik niet in zwart/witte theorieën geloof. Begin dit jaar heb ik al een persoonlijkheidstest met mijn loopbaancoach gedaan, waaruit bleek dat ik overal een beetje in het midden zit. Soms ben ik introvert, soms extravert; soms reageer ik op gevoel en soms alleen op basis van feiten. Maar natuurlijk kun je een voorkeur voor bepaalde aspecten hebben, en daarom zijn dit soort tests juist zo leuk. Oké, daar gaan we dan...

1. Ik geef de voorkeur aan één-op-één gesprekken boven groepsactiviteiten.
Een vriendin van mij zei een keer: "Jij bent niet zo goed in groepen, maar één-op-één ben je altijd gezellig." Dat klopt ook wel ergens, maar of het mij introvert maakt? Ik ben absoluut geen gespreksleider in een groep. Ik ben iemand die het liefst haar mond houdt als ik niks nuttigs toe te voegen heb. Ik praat niet om te praten. Alleen als ik iets hoor waar ik graag op wil reageren, dan doe ik mijn mond open. En dat is in een groep natuurlijk wat lastiger, vooral in een groep met onbekende mensen. Het punt is dat je dan al snel als "stil meisje" gezien wordt, terwijl je in een vrienden-groep weer heel anders bent. Die vooroordelen houd je altijd, zolang je maar zelf weet hoe je in elkaar zit. Tijdens een één-op-één gesprek pas ik mij juist aan mijn gesprekspartner. Als ik met iemand praat die heel open is en een makkelijke prater is, dan voel ik mij al snel op mijn gemak en dan klets ik er ook op los.

2. Ik geef vaak de voorkeur aan me schriftelijk uit te drukken.
Hey, ik heb wel een blog! Eerlijk is eerlijk, ik vind het makkelijker om over dingen te schrijven dan om erover te praten. Zeker als het om mijn gevoelens gaat. Er is wel een uitzondering en dat is Jeroen. Met hem kan ik echt over alles praten, zelfs over onzin-dingen die mij dwars zitten. Het is maar goed ook, want als je er zelfs bij je man niet mee terecht kunt... De rest van de mensen wil ik er niet mee lastig vallen, ook omdat het je in een bepaalde zin kwetsbaar maakt. En ja, dat is tegenstijdig, want alles wat ik op het internet plaats kan ook iedereen lezen. Maar toch, het is net iets makkelijker om dan alles te verwoorden door eerst (ook weer) goed na te denken over hoe en wat.

3. Ik hou ervan om alleen te zijn.
Soms, maar lang niet altijd. Ja, ik heb zo nu en dan even me-time nodig. Maar ik word er ook gelukkig van om omringd te worden door gezellige mensen die mij energie geven. Dat is het grappige met mensen: sommige zuigen je helemaal leeg, terwijl de anderen je helemaal overladen met energie waardoor je opeens weer dingen kunt relativeren. Ook op mijn werk wil ik mensen om mij heen hebben die motiveren en waarmee je kunt sparren. Ja, ik kan best wel vereenzamen in mijn eentje, al is het soms echt wel nodig om tot jezelf te keren.

4. Het lijkt alsof ik minder geef om rijkdom, bekendheid en status dan mijn leeftijdsgenoten.
Oh nee, absoluut niet. Ik merk wel dat hoe ouder je wordt, hoe meer je dingen gaat waarderen die niks met het materialistische te maken hebben. Neem bijvoorbeeld mijn zwangerschap. Misschien niet de beste timing omdat ik ook wegging op mijn werk, maar op dit moment is dit het belangrijkste in mijn leven. Maar toch, ik ben een materialistisch meisje, dat heb ik nooit verborgen. Ik word blij van shoppen en geld uitgeven. Ik wil op het werk-gebied blijven groeien en financieel ervoor worden beloond. Ik ben behoorlijk ambitieus, dus als ik het gevoel heb dat wat ik doe niet voldoende beloond wordt, dan laat ik het ook duidelijk merken.

5. Ik hou er niet van om over koetjes en kalfjes te praten, ik hou van gesprekken met diepgang over onderwerpen die me aan het hart gaan.
Ja, absoluut! Maar gesprekken over koetjes en kalfjes kunnen een heerlijke luchtige afwisseling zijn. Maar eerlijk is eerlijk, diepgaande gesprekken doen iets met je (ook al is het misschien niet altijd even leuk).

6. Mensen zeggen dat ik een goede luisteraar ben.
Geen idee, eigenlijk... niemand zei het zo direct in mijn gezicht. Maar ik denk het wel.


7. Ik neem niet graag grote risico’s.
Ligt eraan. Soms ben ik juist heel spontaan in beslissingen nemen, terwijl de andere keer ik alles 10x moet hebben overwogen voor ik het echt ga doen. Maar wat is een groot risico? Dat ik op mijn werk weg ben gegaan zonder iets nieuws te hebben, terwijl ik zwanger was... tja, dat is best wel een risico volgens sommige mensen. Maar als je, na alles te hebben overwogen, besluit om toch voor jezelf te kiezen dan neem je dat risico voor lief. Ik zou nooit een risico nemen als ik weet dat er enorme financiële consequenties aan vast zitten of zonder een back-up plan. Zo zou ik bijvoorbeeld nooit een zelfstandige ondernemer worden. Kijk, ik weet zeker dat ik na mijn bevalling snel een nieuwe baan ga vinden, dit heb ik al allemaal uitgedacht. Maar een zelfstandige ondernemer is voor mij te risicovol. Tja, dat materialistische heeft er zeker mee te maken.

8. Ik hou van werk waar ik me in kan storten zonder veel gestoord te worden.
Ook weer een twijfelaar. Ja, mezelf in mijn werk kunnen verliezen is heerlijk. Maar ik hou er bijvoorbeeld ook van als mensen langs komen als ze hulp nodig hebben of soms gewoon voor een praatje. Ik hou enorm van afwisseling, dus vandaar. Maar ik kan mij ook vrij makkelijk afsluiten van alle stoorzenders van buitenaf, dus dat scheelt.

9. Ik hou ervan om verjaardagen met een klein gezelschap te vieren, met bijvoorbeeld één of twee goede vrienden of familieleden.
Oh ja, absoluut! Dat doe ik al jaren. Ik vier het eigenlijk alleen met Jeroen en mijn ouders (ik krijg altijd een etentje van mijn ouders als cadeau, dus dat is inmiddels een traditie geworden). Ik ben sowieso niet iemand die in het middelpunt van alle aandacht staat.

10. Mensen beschrijven mij als mild en zachtaardig.
Het is maar net met wie je praat. Een grappig voorbeeld was het boek dat wij voor onze bruiloft hebben gekregen. Daarin hebben alle vrienden, familieleden en collega's een stukje over ons geschreven. Bij mij zag je een enorm contrast tussen wat mijn vrienden en collega's hebben opgeschreven en mijn familie. Volgens mijn (schoon)familie ben ik rustig en zelfs bescheiden, terwijl de anderen precies het tegenovergestelde over mij zeiden met woorden als "feestbeest" en "grote mond". Het hangt dus enorm van mijn omgeving af en, nogmaals, ik pas mij makkelijk aan.

11. Ik hou er niet van mijn werk te laten zien of te bespreken met anderen voordat het af is.
Nee, daar heb ik eigenlijk niet zoveel moeite mee, vooral als ik een visie heb over hoe het gaat worden. Ik ben juist blij als anderen een aanvulling daarop hebben met misschien weer goede ideeën. Commentaar dat ervoor gaat zorgen dat je onzeker over je resultaat wordt kan dan fataal zijn, maar als ik volledig achter mijn visie sta dan kan ik ook daar makkelijk mee omgaan.

12. Ik hou niet van conflicten.
Aan de ene kant heb ik er een hekel aan, ja. Aan de andere kant vind ik het ook wel ergens leuk om discussies aan te gaan. Vooral -nogmaals- als ik overtuigd ben dat mijn standpunt heel sterk is, dan wil ik daar anderen graag van overtuigen. Ja, ik ben best eigenwijs. Dat betekent absoluut niet dat ik conflicten bewust ga opzoeken, alsjeblieft niet. Ik probeer ze zoveel mogelijk te vermijden, maar ik ga ze ook niet per se uit de weg.

13. Mijn beste werk ontstaat als ik alleen ben.
Nee hoor, dat hoeft niet. Tuurlijk, als ik ergens goed over nadenk en het helemaal zelf ga uitwerken, dan ben ik achteraf extra trots op mezelf. Maar er zijn ook vaak genoeg mooie dingen ontstaan uit het brainstormen met iemand anders.


plaatjes van weheartit.com

14. Ik denk meestal na voordat ik spreek.
100%, dat heb ik al hierboven gezegd. Maar soms ben ik ook echt een flapuit, vooral in een bekende omgeving. Ik ben namelijk ook vrij direct en kan sterk door emoties worden beïnvloed. En dat zorgt er dus voor dat je soms (bijvoorbeeld uit frustratie) dingen zegt die je beter anders had kunnen verwoorden. Dus nee, toch niet helemaal. :)

15. Ik voel me uitgeput als ik te veel onder mensen ben geweest, ook al heb ik me uitstekend vermaakt.
Ja, soms wel. En daarom heb ik dus ook die me-time-momenten nodig. Dat komt vooral als je onder mensen bent die je energie sterk gaan opzuigen. Ik ben wat dat betreft best wel energie-gevoelig, hoe zweverig dat misschien ook klinkt.

16. Ik neem niet graag de telefoon op, maar laat mensen mijn antwoordapparaat of voicemail inspreken.
Dat valt eigenlijk wel mee, het is maar net of het uitkomt en wie er belt. :) Soms heb ik er echt even geen zin in en dan laat ik mijn telefoon gewoon overgaan. Maar als het een onbekend nummer is of iets op mijn werk, dan neem ik natuurlijk wel gewoon op.

17. Als ik moest kiezen dan doe ik een weekend liever helemaal niets, dan dat ik mijn hele weekend vol gepland heb met activiteiten.
Oh nee, absoluut niet. Het moet een balans van beide zijn! Ik hou van drukke weekenden, het zijn vaak toch alleen maar leuke dingen waar je (ook weer) energie van krijgt. Maar als ik een paar van dit soort weekenden achter elkaar heb gehad, dan moet ik even een lui weekend hebben om op te laden.

18. Ik hou er niet van om meerdere dingen tegelijk te doen.
Hmmm, niet te veel dan. Ik ben wel iemand die vaak muziek of tv aan heeft staan als ik achter mijn laptop zit te tikken. En ik heb altijd mijn telefoon bij de hand als ik op de bank tv zit te kijken. Ik doe dus dingen tegelijk die tegelijk kunnen. Vooral niet te moeilijk doen, want anders ben ik net een man die twee dingen niet tegelijk aan kan.

19. Ik kan me gemakkelijk concentreren.
Ja, op zich wel. Maar omdat ik van afwisseling houd, duurt dit nooit uren achter elkaar. Alhoewel, het is ook maar net wat je aan het doen bent. Bijvoorbeeld als ik een video ga bewerken (dus echt creatief bezig ben), dan vliegen de uren zo voorbij. Maar anders ga ik ook even andere dingen tussendoor doen. Het moet dus echt iets boeiends zijn, want anders verlies ik al snel mijn aandacht.

20. Als ik les krijg, dan geef ik de voorkeur aan lezingen boven workshops.
Nee, ik ben juist gek op workshops. Tijdens een lezing zal ik al snel mijn concentratie verliezen. Ik ben wat dat betreft meer visueel ingesteld, waardoor ik meer triggers nodig heb dan alleen het geluid.

Zo, dat was het weer! Zoals ik al zei: er is geen label aan mij te hangen. En ik geloof er echt in dat er weinig mensen zullen zijn die op al deze vragen "ja" zullen zeggen. Veel dingen hangen nou eenmaal ook van de situatie af. Ik ben stiekem ook benieuwd hoe jullie in elkaar zitten. Laat het mij hieronder weten! En vertel mij of jij jezelf in mijn punten kunt herkennen.

2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen! Op werkvlak ken ik je uiteraard niet maar ik vind jou geen introvert persoon, net niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb zeker een paar overduidelijke introverte karaktertrekken.

    BeantwoordenVerwijderen