zaterdag 12 december 2015

10 dingen die ik niet van te voren wist over zwanger zijn

Zo aan het eind van mijn zwangerschap heb ik eens nagedacht over dingen die ik van te voren niet verwacht had, dingen waarvan ik het fijn had gevonden om het aan het begin te weten. Ik heb ze vandaag op een rijtje gezet, dus pak er een kopje thee erbij en laat maar weten wat je ervan vindt!


1. Niet elke zwangerschap is hetzelfde, maar dan ook echt. Probeer dus vooral geen verwachtingen te hebben. Zo heb ik mezelf echt (emotioneel) voorbereid op de misselijkheid van de eerste weken en de bloei van de weken erna. Nou, dat bleek dus helemaal niet zo te zijn. Zelfs als je al een keer zwanger bent geweest, dan kan de volgende zwangerschap weer heel anders zijn. Hetzelfde geldt trouwens voor al die "richtlijnen" die je leest in welke week je wat zou moeten voelen. Het zijn niet voor niks richtlijnen en geen regels, dus zolang je gevoel klopt is er niks aan de hand.

2. En dat "gevoel" is ook nog best wel een dingetje. Wat voel ik nou precies? Hoe moet het eerste schopje voelen? Wat gebeurt er nou weer daar binnen? Je kunt er van alles over lezen, maar het blijft een onzeker gedoetje. Geloof mij, je moet het gewoon over je heen laten komen. Op een gegeven moment herken je vanzelf het eerste schopje en een hikje, je leert ook wel kennen hoe bandenpijn nou echt voelt en wat al die andere dingen zijn die er met je lichaam gebeuren. Het heeft -in mijn ogen- niet zoveel zin om er veel over te lezen (alleen al omdat je je daar gek mee kunt maken), je zult het namelijk toch heel anders beleven dan een ander die het beschrijft.

3. Dat je lichaam aan de voorkant verandert is zo vanzelfsprekend. Maar de achterkant wordt er niet mooier van. Denk aan lichtelijke "misvorming", van je rug tot aan je billen. Je krijgt blijkbaar ook van die "buidelzakken" boven je heupen / aan de zijkant van je rug. En dat is niet bepaald sexy...

4. Ik las overal dat je goed je buik en zelfs borsten moest insmeren om striae te voorkomen. Maar blijkbaar kunnen die irritante adertjes ook op dezelfde "buidelzakken" ontstaan. En ook op de bovenbenen... Jep, die olie had ik beter over mijn hele lichaam kunnen smeren..

5. Zwangerschapskleding heb ik zo onderschat! "Waarom zou je het kopen als je het toch een paar maanden kunt dragen?" - heb ik altijd gedacht. En oké, je komt makkelijk weg met langere shirts uit de "gewone" lijn, maar een spijkerbroek met zo'n band aan de bovenkant bleek echt essentieel te zijn! Een tip voor als je -net als ik- altijd al moeite hebt gehad met het vinden van de juiste pasvorm - pas het eerst in de winkel. En durf erin te investeren. 2 goede spijkerbroeken die lekker zitten en niet onder of op je buik knellen lijken dan de beste aankoop ooit! Oh ja, en een zwangerschapslegging... veel zwangeren leven erin!


plaatjes van weheartit.com

6. Dat zwangere vrouwen zo nu en dan hun buik gingen aaien vond ik altijd zo overdreven. Jaja, wij zien wel dat je een mooie buik hebt, waarom benadrukken? Maar nee, je wordt vanzelf zo'n buik-aaier! Je hebt het niet eens door, vooral richting het einde van je zwangerschap. Dat komt omdat je op deze manier op de bewegingen van je baby reageert. Vooral in de laatste paar weken merk je echt dat hij groter wordt en dat het echt gewoon een baby-baby is. Als hij even in je ribben zit te porren of een hik heeft dan ben je geneigd om met je hand over je buik te gaan om hem (soort van) te troosten. En ja, baby's reageren daar echt op!

7. Maar ook in je omgeving zijn er genoeg buik-aaiers. Ik had al ergens gelezen dat sommige / vreemde mensen dat zelfs doen zonder toestemming te vragen. Maar ik dacht dat het bij mij niet ging gebeuren. Nee hoor, ook ik kom genoeg mensen tegen die opeens met hun handen ongevraagd aan mijn buik zitten. Heel lief bedoeld, maar ook wel een beetje ongemakkelijk.

8. Een zwangere lijf is niet per definitie genieten. Jullie weten dat ik er tot voor kort vrij veel moeite mee had. En is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Zolang je maar blij bent met de baby die erin zit, dat is namelijk het belangrijkste. En hey, deze verandering is maar tijdelijk, alleen duurt het even tot dat idee echt doordringt.

9. Ik schreef al eerder een "dummy-guied" voor het vertalen van zwangerschapsweken, omdat ik het -voor ik zelf zwanger werd- lastig vond om er iets van te vinden als iemand haar zwangerschapsperiode in weken zei. Laatst vroeg iemand aan mij hoeveel maanden zwanger ik was. Ik moest er even over nadenken... Maanden? Dat wordt nu terugrekenen. Je raakt zo gewend aan het tellen van weken dat je de tijd in maanden helemaal vergeet. Ook dit gaat vanzelf!

10. Praten of zingen tegen je buik is toch ook wel een dingetje... Ik dacht dat het vanzelf zou gaan, alsof je tegen een kindje praat. Maar nee, het is toch niet mijn ding. Het voelt best raar en ongemakkelijk. En daarnaast denkt mijn hond dat ik tegen hem zit te praten, aangezien het op dezelfde toonhoogte gaat. Nee, ik wacht wel tot de baby geboren is. ;)

5 opmerkingen:

 1. Leuk artikel! Ik had een heel beeld van zwanger zijn, maar jeetje wat heb ik me daar op verkeken. Ik heb me nog nooit zo onzeker gevoeld en had ook verwacht dat ik het allemaal veel leuker zou vinden. Nu is natuurlijk elke zwangerschap anders en heb ik het niet heel makkelijk gehad!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, dat laatste prentje! Ja, ik heb zelf geen idee hoe het is, maar ik vond het wel interessant om je artikel te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk inderdaad dat elke zwangerschap uniek is en dat wat anderen ook vertellen of adviseren je het uiteindelijk zelf allemaal moet zien en ervaren op 't moment zelf. En haha, ik zou het ook wel heel raar vinden als plots jan en allemaal aan mijn buik zou zitten met zijn poten, lol :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen! Voor mij is het nog een beetje vroeg maar ooit hoop ik dit ook allemaal te ervaren haha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hihi sommige dingen zijn heel herkenbaar, vooral over dat aaien over je buik. Als iemand mij dat had verteld dat 'ik' dat zou doen, had ik het nooit geloofd ;-). Ik zong altijd tegen de baby voordat ik ging slapen en daar werd ze rustig van en ik heb nooit een slapeloze nacht gehad. Hetzelfde liedje zing ik nu 6,5 jaar later nog voor haar voor het slapen gaan en daar slaapt ze nog steeds goed op ;-) Geniet nog ff lekker van je zwangere lijf en het feit dat je je baby zo heerlijk dichtbij hebt (dichter dan in je buik kan niet: ik denk er nog vaak aan terug) , het gaat zo snel voorbij (het klinkt cliché.. I know maar het is echt waar) voordat je het weet heb je hem in je handen.

  BeantwoordenVerwijderen