dinsdag 8 december 2015

The big 3 0

Op 8 december, precies 30 jaar geleden, heb ik de wereld voor het eerst gezien. Mijn moeder moest er wel bijna 2 dagen voor puffen, maar dan heb je ook wat.. haha! ;) Toch wel bizar om dan opeens bij de dertigers te horen. En bijzonder dat ik deze dag zelf als bijna-moeder mag meemaken.


2005-2010-2015

Al eerder vertelde ik hoe ik erover dacht om nu 30 te worden. Het blijft toch echt wel een mijlpaal, maar eng vind ik het niet. Je kunt je levenspad toch niet vergelijken met die van een ander en om eerlijk te zijn ben ik best trots op wat ik tot nu toe bereikt heb. Het heeft, denk ik, vooral geen zin om doelen te stellen. "Op mijn 30ste wil ik dit en dit hebben bereikt", "ik wil succesvol zijn in carrière en liefde", "ik wil een gezin met 3 kinderen" - why? Laat het leven gaan zoals het gaat, zolang je er hard voor werkt, komt het vast wel goed. En als bepaalde dingen nog niet helemaal zijn zoals je ze had gewild, dan moest het even zo zijn. Things happen for a reason - ik blijf erin geloven en deze quote blijft zichzelf bewijzen.

Ik ben er vooral trots op dat ik op mijn 30ste kan zeggen dat mijn privé-leven goed op orde is. Ik heb de man van mijn dromen ontmoet en inmiddels zijn wij al bijna 11 jaar samen. 2,5 jaar getrouwd en wij kunnen ons bijna de trots ouders noemen. Hoe cool is dat! Vanaf het begin van onze relatie wist ik dat ik met Jeroen oud ging worden... nou ja, 30 is dan niet oud, maar onze relatie is sterker dan ooit. Het is iemand die ik voor 100% vertrouw en waar ik altijd op kan rekenen. Ik weet zeker dat er niet veel mensen zijn van mijn leeftijd die dat ook kunnen zeggen. Dat wij nu ook een kindje verwachten vind ik nogal wat. Vooral dat het (gelukkig) allemaal zo voorspoedig is gegaan. En oké, ik had misschien ooit verwacht dat ik al voor mijn 26ste mama ging worden, maar 30 vind ik ook een mooie leeftijd.

Ook zakelijk gezien ben ik er trots op wat er allemaal is gebeurd. Ook al sta ik nu niet waar ik graag had willen staan, ik heb de afgelopen jaren zo ontzettend veel geleerd! Over mezelf, over de werkomgeving, over hoe mensen kunnen zijn. En ja, dat heeft mij uiteindelijk een burn-out opgeleverd, maar gelukkig ben ik ook daar sterker uit gekomen. Een ding zeker, daar wil ik nooit weer in belanden, dus ik weet precies waar mijn grenzen liggen. En deze zelfkennis vind ik ook vrij essentieel op mijn 30ste.

Ik ben omringd door hele fijne mensen. Ik heb leuke en minder leuke tijden meegemaakt, waar ik ook weer ontzettend veel van geleerd heb. En ja, natuurlijk genoeg domme dingen gedaan, maar ook dat hoort er allemaal bij. Ik zeg het wel vaker, ik blijf mensen fascinerend vinden. Zo in de loop der jaren kom je erachter dat niet iedereen altijd zijn/haar ware gezicht laat zien. Maar ach, zo zijn mensen. En daarom is het fijn dat ik dit soort types niet meer in mijn leven heb.

30 is niet oud, al zal een twintiger dat wel zo zien. 30 is volwassen. En ervaren. Het is het punt in het leven waarop je (als het goed is) weet welke kant je op wilt en wat nu precies de prioriteiten zijn. Je bent je bewust van je omgeving, maar ook van jezelf. Je weet wat je wilt en vooral wat je niet wilt. Je kampt niet met onzekerheden die iemand van (begin) 20 heeft en begint het leven te accepteren zoals het is. Je weet dat je nog niet alle wijsheid van de wereld hebt en dat je nog een lange weg te gaan hebt, er valt nog echt veel te leren. Maar je wilt ook niet meer terug naar de ontdekkingsjaren van vroeger. Je bent zoals je bent en het is precies wat ze zeggen - hoe ouders hoe gekker. :) Op dit punt begint het je steeds minder te interesseren wat de rest van de wereld van je denkt, al ben je daar toch nog soms gevoelig voor. Niks mis mee, zolang je maar het besef van je eigen kunnen behoudt. Tja, een beetje vaag misschien, maar hopelijk ook herkenbaar voor andere (bijna) 30ers onder ons. Proost! (met Jip & Janneke champagne uiteraard)

5 opmerkingen:

 1. Je bent nog geen haar veranderd :-) Happy birthday!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van harte gefeliciteerd!!! Ik wens je een mooie dag toe!! Veel liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nogmaals hier een veel te late gelukkige verjaardag gewenst! 30 is nog piep... HOERAAA!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog gefeliciteerd he!! En ach, het went wel hoor om dertiger te zijn (hier spreekt een 33-jarige :P).

  BeantwoordenVerwijderen