woensdag 24 februari 2016

10 dingen die ik niet verwacht had als mama

Toen ik bij de "dikke buiken" hoorde, schreef ik al over 10 dingen die ik niet van te voren wist over zwanger zijn. Ik besefte laatst dat er ook een aantal dingen zijn die ik iets anders had ingeschat nu ik een mama ben geworden. Hieronder heb ik ze voor jullie op een rijtje gezet. En ik ben natuurlijk heel nieuwsgierig hoe andere mama's dit hebben ervaren. Lezen jullie mee?


1. Dat de realiteit "je hebt nu een baby, dus je kunt niet meer spontaan leuke dingen gaan doen" slaat toch wel harder aan dan ik dacht. Al binnen een maand hoorde ik mezelf tegen Jeroen zeggen dat ik onze spontane uitjes mis. Joh, dat is ook niet zo gek en ik wist wel dat het ging gebeuren. Maar toch begon ik het sneller te missen dan ik dacht. Een kwestie van wennen, dat ook wel weer.

2. Dat ik tijdens de eerste week al alle dingen heb gegeten die ik tijdens mijn zwangerschap moest mijden. Blijkbaar mag dat, ook al geef je borstvoeding. Alleen alcohol moest nog even op zich laten wachten, maar ook dat heb ik ingehaald toen ik was overgegaan naar flesvoeding.

3. Dat mijn craving naar hartige/pittige dingen zo snel terug zou zijn. Tijdens mijn zwangerschap was ik enorm van het zoete en ik dacht dat het niet per se met zwangerschap te maken had (want: dat soort periodes heb ik nou eenmaal zo nu en dan). Maar nee, al snel besefte ik dat ik absoluut niet zo'n trek meer had in zoete dingen. Tuurlijk, het is af en toe best lekker. Maar kom maar door met die hete pepertjes, salami en grillworst!

4. En als wij het toch over het eten hebben... ik had nooit verwacht dat ik opeens geen sashimi (rauwe vis bij sushi) zou lusten. What??? Echt waar! Ik heb het mijn hele zwangerschap moeten ontwijken en ik had er zooooo'n trek in, maar nee, het smaakt lang niet zo lekker meer. En het gekke is: Jeroen heeft het ook! Zal het een fase zijn...?

5. Dat wennen aan je baby niet een kwestie van een week of twee is. Ik dacht serieus dat het zo snel gaat; binnen no time heb je wel door welk huiltje wat is en waar je baby precies behoefte aan heeft. Anderhalf maand later zaten wij nog te raden... Vooral in de periode van buikkrampjes weet jouw baby het zelf ook niet zo goed: is het nou honger, krampjes, vermoeidheid of alles tegelijkertijd? Nope, met baby's blijf je leren en signalen ontdekken.. En ik heb zo'n vermoeden dat het nooit helemaal klaar zal zijn.


foto's van weheartit.com

6. Dat je echt niet per se hoeft te veranderen zodra je mama wordt. Ik hoorde mensen zo vaak zeggen: "Wacht maar zodra je kleine er is..." Dus in het kader van "eerst zien, dan geloven" ben ik er ook nooit in discussie over gegaan. Ik wacht het gerust af, geen probleem. En nu die kleine er is weet ik zeker dat je door de geboorte niet enorm zult veranderen. Ik denk dat als je wel bent veranderd, dat het altijd in je gezeten heeft (misschien heel diep, maar toch). Zo weet ik zeker dat ik nooit van mijn leven een thuisblijfmoeder zou kunnen zijn. Niks voor mij. Wel heel veel respect voor mensen die hier geduld voor hebben. Iedereen zijn ding, toch?

7. Dat ontzwangeren niet per se pukkels en haaruitval betekent. Over een tijdje ga ik nog een apart artikel over het ontzwangeren schrijven, maar voor nu kan ik zeggen dat ik het enorm vind meevallen. Ik wacht nog steeds tot ik plukken haar ga verliezen. Voorlopig is er nog niks aan de hand, het is net zo weinig als tijdens mijn zwangerschap en daarvoor. Ook mijn huid is heel erg rustig, zelfs veel beter dan tijdens mijn zwangerschap. Het zal ook ongetwijfeld te maken hebben met de juiste gezichtsverzorging, maar ik merk in ieder geval voorlopig niks van de hormonen die op hol slaan.

8. Dat je een nieuw lichaam krijgt. Echt... Ik had het kunnen weten, maar het is toch echt zo. Na twee maanden ben ik mijn zwangerschapskilo's nog echt niet kwijt, al ging het aan het begin bizar snel (toch nog een fijne bijkomstigheid van de borstvoeding?). Nu heb ik het gevoel dat het een beetje stil staat, al weet ik dat het nog echt wel goed gaat komen. Maar het is echt een kwestie van omschakelen en er vooral niet gefrustreerd door raken. Een ding is zeker: kleding shoppen is even niet leuk meer, al probeer ik daar ook het positieve uit te halen (vooral mede dankzij toch iets meer volume op de plekken waar het nodig was :P).

9. Dat ik aan de ene kant enorm van elke seconde met de kleine kan genieten. Maar aan de andere kant het ook niet erg vind dat de tijd vliegt. Ik kan namelijk echt niet wachten tot de babykwaaltjes over zijn en wij samen dingen kunnen doen. Samen spelen, samen lezen en zelfs samen reizen. Ach ja, elke fase heeft zijn charme...

En tot slot...

10. Dat kraamvisite zo gek kan lopen. Ik dacht, zodra je de geboortekaartjes verstuurt zal de kraamvisite zich melden. Nee, hoor, van de meeste hebben wij alleen een kaartje gekregen. Toch best gek, blijkbaar ziet iedereen dat anders. Misschien maar goed ook, aangezien wij een stuk of 40 kaarten verstuurd hadden...

Ik gok dat ik dit lijstje nog langer zou kunnen maken, maar voor nu is dit wel voldoende. En trouwens, morgen wordt onze lieverd alweer 2 maanden! Jaja, het blijft elke maand een mooi moment. :)

2 opmerkingen:

 1. Leuk artikel om te lezen ! Nog 4 weekjes voor mij dus ik ben héééél benieuwd naar ons nieuwe leven met een baby.
  Ik laat mij niet afschrikken door de comments à la 'wacht maar tot de baby er is' en denk dan "jaja", maar kan me inbeelden dat het in realiteit toch net anders verloopt dan je had verwacht :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat spannend! En inderdaad, iedereen is anders en iedere baby is ook weer anders ;)

   Verwijderen