maandag 7 maart 2016

Wat je écht mee moet hebben voor een ziekenhuisbevalling

Mijn vluchtkoffer (wat bij mij eigenlijk meer een vluchttas was) zat overvol! Ik heb van te voren een lijstje gemaakt op basis van allemaal verschillende lijstjes die ik op internet heb gevonden. Langzaam maar zeker streepte ik een voor een item af. Zo net voor de 37ste week was ik wel klaar, en maar goed ook, zoals jullie weten. Maar uiteraard heb ik de meeste dingen niet gebruikt... Wat vond ik dan toch écht handig en wat was overdreven? Voor de volledigheid: ik heb dus een keizersnee gehad en daardoor moest ik een paar dagen in het ziekenhuis blijven.


foto via weheartit.com

Kleding... ik had vooral chill-kleding mee, zoals pyjama's, want ja: ik verwachtte dat ik de normale kleding (wat ik aan zou hebben als ik naar het ziekenhuis zou gaan) ook de dagen erna kon dragen. Fout.. Zoals jullie weten ben ik met spoed opgenomen en dus had ik een vrolijk kerstjurkje aan. Dus wat echt handig is om mee te hebben is het volgende: ruim zittende joggingbroek, ruim zittende pyjama's, (voeding)shirt(s). Ja, alles ruim, als in - over je buik. Het laatste wat je wilt is wrijvende kleding over je keizersnee-litteken... De eerste dag ben je blij in je pyjama, maar daarna -toen ik een beetje begon te lopen- wilde ik graag andere kleding aan voor overdag. Een joggingbroek zit dan ook heerlijk. Oh ja, en vergeet niet de warme sokken! Heerlijk, vooral voor overdag, hoef je ook niet per se je schoenen aan (voor als je met de rolstoel ergens heen gaat).

Ook voor ondergoed geldt - zo ruim mogelijk. Veel vrouwen kopen van dat speciaal kraam-ondergoed of herenshorts. Ik had al tijdens mijn zwangerschap van die ruime onderbroeken bij de Primark gekocht (in een maatje groter) en die zaten ook in het ziekenhuis heerlijk. Wel even wennen, omdat het randje vlakbij het litteken zit, maar omdat het een grote maat was ging het niet wrijven. Voor bh's geldt - voedingsbeha is your best friend (al is het anders als je helemaal geen borstvoeding wilt geven). Koop zeker een stuk of 3-4 van die bh's, ze zijn namelijk heel erg handig (én comfortabel). Let op dat er geen beugels in zitten, dat is vooral voor de eerste tijd erg prettig (anders kun je je melkkliertjes afklemmen en dat is pijnlijk).

Informeer van te voren in het ziekenhuis of je de hygiëneproducten zoals kraamverband, zoogcompressen en luiers voor de baby moet meenemen. In het ziekenhuis, waar ik bevallen ben, hoefde dat niet. Ik kon gebruik maken van hun materialen. Dat scheelde weer enorm veel plek in de tas. ;)

Babykleding is nog wel het leukste om in te pakken. Veel (toekomstige) ouders denken echt heel lang na over de eerste outfit van de baby, maar ik was er een stuk makkelijker mee. Het maakte mij eigenlijk niet uit, omdat ik al onze kleertjes heel schattig vond. Neem in ieder geval genoeg rompertjes en boxpakjes mee in twee maten (dus 50 en 56). Je weet namelijk nooit hoe groot je baby zal zijn. En met "genoeg" bedoel ik trouwens meer dan twee... Vooral als je zeker weet dat je de volgende dag nog niet naar huis mag. Houd er rekening mee dat een baby soms 2-3x per dag zijn pakje vies kan maken, dus neem voor de zekerheid een goed voorraadje mee (beter te veel dan te weinig, toch?). Sokjes zijn alleen nodig als het boxpakje geen voetjes heeft. Er zijn trouwens ook mensen die liever een broekje en een shirtje gebruiken, dan een boxpakje. Maar geloof mij, vooral voor de eerste paar dagen is zo'n boxpakje ideaal, ook voor de baby, omdat je zo klaar bent met het verschonen en aankleden. Nog een hele belangrijke - mutsjes. Bij ons waren ze in het ziekenhuis aan het doorhameren daarop. Je gaat natuurlijk veel minder snel door de mutjes heen dan door de pakjes, maar zorg er in ieder geval voor dat je een paar mee hebt in verschillende maten. Hoofd van een pasgeboren baby is in verhouding vrij groot, dus koop ze vooral niet te strak.

Dingen voor als de baby naar huis mag kun je ook meteen meenemen. Denk aan maxi-cosi, dekentje, warme inbakerdoek, jasje/skipakje. Je hoeft niet al die dingen mee te nemen, zolang je genoeg spulletjes hebt om je baby warm te houden (éxtra belangrijk in de eerste paar dagen).

Vergeet ook niet om eten en drinken mee te nemen. Natuurlijk krijg je ook wat in het ziekenhuis, maar voor tussendoor is het lekker om iets van je eigen mee te hebben. Ik had zelf een fles water en een pak mueslirepen mee en dat was precies goed (ook voor manlief die erbij was).

Verzorgingsproducten zijn handig om mee te nemen, en dan vooral van die reis-mini's. Dit is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik zou vooral de volgende twee dingen adviseren: droogshampoo (heerlijk om je haar even op te frissen, de eerste dag douchen kan namelijk nogal belastend zijn) en lippenbalsem (wordt veel geadviseerd voor na het puffen, maar ook zonder het puffen krijg je enorm droge lippen van het ziekenhuislucht). Make-up had ik wel meegenomen, maar kon het net zo goed thuis laten. Van alle pijn en zorgen kon ik mij er echt niet druk om maken.

Wat ik net zo goed thuis kon laten waren dingen om mezelf te vermaken, dus tijdschriften en mijn laptop. Simpelweg: je komt er niet aan toe. Ik snap wel dat het wel handig kan zijn tussen het puffen door (tussendoor kan het nog even duren). Of als je de hele dag op je keizersnee moet wachten, dan moet je jezelf echt even vermaken. Maar, geloof mij, na de bevalling heb je geen tijd (of concentratie) meer voor dat soort dingen. Plus dat ik op mijn mobiel ook een heel end kom wat entertainment betreft. En vaak heb je bij zo'n ziekenhuisbed een klein tv'tje, dus dat kan ook wel even leuk zijn. Oh ja, en daarover gesproken... neem een paar oordopjes mee, handig voor de tv en als je filmpjes op je telefoon gaat kijken.

Vergeet ook niet om aan de volgende dingen te denken: muntje voor de rolstoel (handig om van te voren uit te zoeken hoeveel erin gaat), ochtendjas (had ik uiteindelijk geen zin in, maar kan handig zijn) en sloffen (ik had van die wegwerp-sloffen mee, was heel handig, vooral als je 's nachts naar de wc moet).

Dat was het! Zo'n vluchttas is natuurlijk hartstikke persoonlijk, helemaal afhankelijk van je eigen behoeftes. Maar dit zijn dingen die ik achteraf gezien handig vond. En natuurlijk is het geen ramp als je dan alsnog bepaalde dingen mist. Je partner vindt het vast niet erg om het voor jou op te halen. En maak je vooral niet druk en probeer te genieten van een wonder dat gaat komen. :)

3 opmerkingen:

 1. Handig lijstje voor als ik ooit zou bevallen!
  Ik had al niet aan oordopjes en de mueslirepen gedacht :)

  Ilona
  www.artthisisart.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig lijstje ! Mijn koffertje staat al klaar. Nog 3 weken te gaan :-) !
  Ik mankeer enkel nog dikke sokken en een ruime tshirt of slaapkleedje. Mocht ik deze niet meer op tijd kunnen halen is dat ook weer geen drama.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handig lijstje! Ik had ook een bb cream mee. Die kon ik dan snel even opsmeren als het bezoek kwam haha!

  BeantwoordenVerwijderen