zondag 10 april 2016

Wat als je opeens werkloos bent

Met een reeks van "wat als" artikelen was ik al vorig jaar begonnen. Deze artikelen gaan over de meest serieuze en wat luchtigere dingen. Vandaag gaan we het hebben over het werk, en vooral het ontbreken ervan. Wat als je opeens zonder werk thuis komt te zitten...


Vorig jaar had ik ook al verteld hoe het was om je niet op je plek te voelen op je werk. Toen besloot ik ook om afscheid te nemen van mijn werkgever. Ik wist precies wat ik wilde, hoewel... nee, vooral wat ik niet wilde. En dat was wel voldoende. Als je genoeg ambitie hebt, dan vind je zo iets nieuws... toch?

Ja en nee. Ambitie en doorzettingsvermogen komen in deze situatie goed van pas, en zeker in deze tijden. De werkgevers hebben het voor het kiezen, ze ontvangen tientallen zo niet honderden sollicitaties. En daar ben je dan een van... In mijn vorige artikel was ik er al een beetje over begonnen, maar eigenlijk kwam het op het volgende neer: een sterk uitziend CV in elkaar zetten, Indeed(app) goed in de gaten houden (plus LinkedIn vacature-app en Intermediair.nl) en vooral niet bang zijn om te reageren. En nee, sollicitatiebrieven schrijven is niet een van de leukste bezigheden die er zijn, maar het moet maar... zeker als je vastberaden bent om iets nieuws te vinden. Na de zoveelste afwijzing kan de moed je in de schoenen zakken, ik weet er alles van. Maar nogmaals, bedrijven hebben het voor het kiezen, dus ze moeten je net de kans willen geven of je brief moet net iets meer opvallen...

Mijn situatie was dan ook extra lastig, omdat ik op dat moment zwanger was. Ook daardoor heb ik langer thuis gezeten dan verwacht. Het probleem met lang thuis zitten is dat de muren op je af gaan komen. Vroeg of laat... al was het bij mij al vrij snel. De frustratie (of drang om iets nieuws te vinden) was het ergst toen ik besefte dat ik jaloers werd op de buurman die om 5 uur 's ochtends de auto ging starten om naar zijn werk te gaan. "Dat wil ik ook!" - dacht ik. "5 uur of geen 5 uur, ik moet iets vinden!" En als je dan toch opeens zoveel vrije tijd hebt, dan ga je meestal dingen doen die geld kosten... Shoppen en dat soort bezigheden, precies wat jij je nu niet echt meer kunt veroorloven. De uitdaging is dus om vooral niet gefrustreerd te raken, je focus op een nieuwe baan te houden en vooral niet op te geven. Hoe cliché het ook klinkt, maar ik geloof er echt in - alles gebeurt met een reden, dus ook die droomfunctie wacht op jou en daardoor lijk je nu niks te kunnen vinden.


foto's van weheartit.com

Maar om nog even terug te komen op de omstandigheden die je ervan af kunnen houden (oftewel: baby in mijn buik). Ook dat is geen excuus. Ik wist wanneer ik ongeveer zwangerschapsverlof zou hebben en tot wanneer ik wilde blijven solliciteren. Voor die tijd heb ik er dan ook alles aan gedaan om op zijn minst leuke contacten op te bouwen en afspraken te maken voor na mijn verlof. "Wij spreken elkaar weer als je bent bevallen." - heb ik een paar keer gehoord. Is het alsnog goed gekomen met die afspraken? Nee. Maar het gaf wel een goed gevoel, zo van "ik hoef straks niet vanaf nul te beginnen met solliciteren, zo heb ik iets achter de hand." Maar ook al heb je een soort zekerheid, het is altijd goed om ook verder te kijken (wat ik ook deed al twee maanden voor einde van mijn verlof).

Wat ik alleen altijd al zo jammer vond is dat er zoveel werkgevers zijn die niet verder kijken dan een CV. Nogmaals, ze hebben ook zoveel CV's voor hen liggen, maar toch... Een ergernis van mij waren de werkgevers die per se mensen met een universitaire studie wilden hebben. Ook al pas je verder perfect bij de vacaturebeschrijving en ook al heb je een goed stel hersenen... nee, zonder dat papiertje hoeven ze jou niet eens te spreken. En nee, die discussie ga je ook niet winnen. Kortzichtig, als je het mij vraagt. Men zou vaker naar de persoonlijkheid moeten kijken en niet naar de hoeveelheid diploma's die iemand heeft. Dat vind ik echt... Maar helaas, zo werkt het wel vaak, zeker in deze tijd.

Wat ik graag wil meegeven? Geef niet op, blijf doorzetten en neem geen genoegen met minder (niet te verwarren met compromis). Het kan misschien even duren, maar die leuke baan "zit" echt ergens op jou te wachten. En die leuke werkgever ook. Diegene die je een eerlijke kans wilt geven en die naar jou als individu gaat kijken. Met mij is het gelukkig ook goed gekomen. Ik heb nu, hoop ik, wel mijn droombaan gevonden. Eentje waar ik ontzettend veel potentie in zie en waar ik mij niet snel in ga vervelen. Een unieke kans, zo zie ik het echt. En dat na 8 maanden thuis te hebben gezeten... jaja, ik schrok er zelf van toen ik het ging narekenen.... Ik was bang dat zo'n "gat" op je CV gek zou staan en dat ik aan iedereen meteen moest uitleggen dat er nog een zwangerschapsverlof tussen zat. Maar eigenlijk kijkt tegenwoordig niemand er gek van op. Sterker nog, al die recruiters die ik de afgelopen tijd heb gesproken vroegen mij geen een keer wat ik de afgelopen maanden precies heb gedaan om een baan te vinden... Maar hey, het is mij uiteindelijk gelukt! Voor nu nog maar voor 2 dagen per week, maar het is eigenlijk prima om het weer rustig op te kunnen bouwen. Zo zie je maar, alles komt uiteindelijk goed. Zolang je maar je best doet en er echt in blijft geloven. Cliché, I know... ;)

4 opmerkingen:

 1. Heyyyy, hele overhaul op de site :-D Helemaal akkoord dat je nooit moet 'settlen for less' of zelf niet voor second best. Je moet gewoon gaan voor wat je echt wilt en verdient, ook al kruipt daar meestal wat tijd, werk en geduld in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben blij dat jij jouw plekje op professioneel vlak gevonden hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed beschreven en fijn dat je weer aan het werk bent :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat het goed kwam!
  Zelf ben ik nog steeds aan het twijfelen of ik me wil laten omscholen tot apothekersassistent. Daar komt wel bij kijken dat ik dan m'n huidige baan op moet zeggen en weer een andere baan moet vinden als leerplek bij de opleiding.
  Daar blijf ik over twijfelen....

  BeantwoordenVerwijderen