vrijdag 20 mei 2016

Baby | Ontzwangeren?!

Eigenlijk had ik voor vandaag weer eens een leuke video voor jullie in petto, maar helaas wilde iMovie totaal niet meewerken... Dus ik ga er van het weekend nog mee puzzelen, en voor nu - een geschreven artikel. Deze had ik al een tijdje in mijn concepten staan en ik denk dat dit ook wel een goed moment is om het te delen. Wij gaan het namelijk hebben over het fenomeen "ontzwangeren". Vanaf de bevalling zat ik er al een beetje tegenop, maar tegelijker tijd vond ik het wel spannend. Hoe (heftig) zou het gaan... Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan snel verder.


9 maanden op en af, dat verhaal kennen wij wel. Nou heb ik geen 9 maanden vol gemaakt en wij zijn inmiddels bijna 5 maanden verder. Ik denk (en hoop) dat ik het grootste deel van het "ontzwangeren" nu wel gehad heb. Al schijnt het bij sommigen zelfs langer dan 9 maanden te duren...

Een emotioneel wrak, kraamtranen, baby blues... niks van meegekregen. Maar oké, de dag wanneer ik het meest heb zitten huilen was toen ik het ziekenhuis mocht verlaten terwijl mijn baby daar moest blijven. En laten wij eerlijk zijn, dat is ook een erg emotioneel moment (dat versterkt werd door vermoeidheid na 2 slapeloze nachten). Dus echte kraamtranen heb ik niet gekend (volgens mij).

Waar ik wel de eerste paar week last van had was de hoge bloeddruk. Dat was iets waar ik ook al tijdens mijn zwangerschap medicijnen voor kreeg en na de bevalling dus nog steeds. Alleen opeens moest ik mij ook nog eens elke week bij de huisarts melden om mijn bloeddruk te laten meten. Niet leuk, vooral voor een newborn mum. Ik vond het verschrikkelijk, want op een of andere manier vond ik het nog steeds enorm overdreven... Maar goed, toch nog alles braaf gedaan. Totdat bleek dat mijn bloeddruk enorm was gezakt waardoor ik per direct met alle medicijnen moest stoppen. En de hoge bloeddruk is nooit meer terug gekomen, gelukkig...

Een week of twee na de bevalling had ik van die kleine adertjes op mijn bovenbenen ontdekt. "Hey, wat is dat nou weer? Zou dat normaal zijn?" - dacht ik nog. Heel normaal, want blijkbaar kan striae ook na de zwangerschap verschijnen. Zeker als bepaalde lichaamsdelen van vorm veranderen, wat nu dus ook gebeurde... Jammer, maar helaas niks aan te doen. En het wordt gelukkig wat minder, al besef ik ook wel dat het nooit helemaal weg zal gaan.


plaatjes via weheartit.com

Al eerder liet ik jullie weten dat mijn eetgewoontes weer normaal werden na de bevalling. Terwijl ik tijdens mijn zwangerschap een enorme zoetekauw was, kwam na de bevalling mijn interesse in pittige en zoute dingen weer terug. Binnen een week zat ik alweer aan de sushi (al smaakte sashimi niet meer zo goed), filet americain en haring. Nadat ik met borstvoeding was gestopt heb ik ook mijn eerste glas wijn gedronken. Ik was benieuwd of alcohol nu meer invloed op mij zou hebben, maar dat was gelukkig niet het geval. Je blijft een échte Rus ook na de bevalling. :P

Over haaruitval maakte ik mij het meest zorgen, maar ik merkte er helemaal niks van. Misschien heb ik mazzel gehad? Fout... Na een maand of drie begon de ellende. Ja, ik verlies nu ontzettend veel haar. Gelukkig heb ik dik haar en dus zullen er geen kale plekken zijn. Maar het is best frustrerend om te zien. Gelukkig schijnt dit al het haar te zijn dat eigenlijk tijdens de zwangerschap zou moeten uitvallen, maar het nu dus pas doet. Geen extra haarverlies, maar je lichaam haalt gewoon wat in.

De eerste dagen na de bevalling verlies je blijkbaar ontzettend veel vocht. Ik wist niet wat mij overkwam toen ik nog vaker naar de wc moest dan toen ik nog hoogzwanger was! En ja, al dat vocht zorgt er ook voor dat de kilo's de eerste dagen eraf vliegen.

En over de kilo's gesproken... Ik was behoorlijk wat aangekomen tijdens mijn zwangerschap. 17 kilo om precies te zijn en ja, dat is voor mijn postuur (en vooral gevoel) ontzettend veel. Al weet ik mijn start-gewicht niet helemaal precies, omdat ik mezelf nooit woog en het voor het eerst liet doen toen ik voor een echo (van 8 weken, geloof ik) kwam. Maar goed, 17 kilo dus... daar schaam ik mij ergens wel voor, want ik zat (letterlijk) niet lekker in mijn vel. Maar hey, na de bevalling ging het (mede dankzij het kolven) ook wel extra snel. Binnen 1,5 week was ik de eerste 10 kilo alweer kwijt! Het voelde geweldig, ik begon mijn oude lichaam terug te krijgen! Al stopte de euforie toen de resterende kilo's besloten te blijven... Inmiddels ben ik wat verder, maar er moet nog zeker wat meer gebeuren; ik wil namelijk al mijn oude kleren aan kunnen. Ik ben alleen niet van de strenge diëten en fanatiek sporten... Maar dat wordt misschien weer een ander verhaal.

De buik was ook nog wel een dingetje. Ik was zo benieuwd hoe het ermee zou gaan, voor mijn gevoel was het na de bevalling een leeg ballon. En dat is het in feiten ook... Meteen na de bevalling zag het eruit alsof je nog steeds zwanger bent, alleen dan net even... leger. Niet zo vol en niet zo strak. De weken erna begint de huid zich weer aan te spannen. Na ongeveer een maand of anderhalf zag het er niet meer zwanger uit, maar het was gewoon een dikke buik. Eentje die ik ook al voor de zwangerschap had, maar dan net wat heftiger. Work in progress.

Tot slot nog een paar too much information feiten, maar ik ga ze toch benoemen voor de geïnteresseerden. Ik heb altijd geroepen: als je al geen grote boezem van jezelf hebt, dan kan het na je zwangerschap ook niet gaan uitzakken. Nou, zwaartekracht is een bitch... Ach ja, ik ben nog altijd blij dat ik een maatje ben opgeschoven. Ik was daarnaast benieuwd hoelang het zou duren tot mijn cyclus weer terug zou zijn en gelukkig hoefde ik niet lang te wachten. Binnen twee maanden was het er weer. Helemaal niet zo ontzettend heftig als waar ik voor gewaarschuwd ben. Het viel mij ontzettend mee. Net als dat hele ontzwangeren eigenlijk. Waar heb ik mij druk om gemaakt? :)

Hebben jullie hier ervaring mee gehad?

1 opmerking:

  1. Geweldige uitspraak 'je blijft een echte Rus' XD
    Ik heb zelf nog geen kindjes maar kijk er wel enorm naar uit, dat ontzwangeren is een van de dingen die er bij komen kijken, dat heeft ook z'n charmes zeker XD

    Ilona
    www.artthisisart.com

    BeantwoordenVerwijderen