zondag 3 juli 2016

Baby | Voeding, flesje, luiers, doekjes - de beste keuze?

Met een baby heb je eigenlijk nog een hobby erbij gekregen. Je wilt natuurlijk het beste voor je kleine en dus wordt het een constante zoektocht. Met wat onderzoek op het internet en zelf uitproberen is het de weg van vallen en opstaan. Vandaag wil ik het hebben over onze keuze van de fles, de voeding, de luiers en (billen)doekjes. Tja, de basisbenodigdheden van een baby dus (naast liefde natuurlijk :P).Onze kleine jongen heeft in de eerste drie weken van zijn leven borstvoeding gehad. Uit een fles, dat wel, maar het kon even niet anders. Ik ga het niet hebben over de keuze van borst/flesvoeding, maar op een gegeven moment kwam dus bij ons het moment dat wij moesten overstappen. In het ziekenhuis heeft hij al Nutrilon gekregen, dus de keuze van Standaard 1 was snel gemaakt. Nutrilon is op zichzelf al een sterk merk, dus bij flesvoeding denk je er meteen aan. Maar eigenlijk is er natuurlijk veel meer te koop.

Dankzij de wetgeving in Nederland is alle flesvoeding eigenlijk wel goed. Er moeten een aantal stofjes in zitten, anders mag je het niet verkopen. Dus in feiten maakt het niet uit voor welk merk je kiest. Toch voelde het voor ons niet goed om een "eigen merk" flesvoeding te geven. Met alle respect, maar wij zagen Nutrilon als "beste van het beste" dankzij al die jaren van onderzoek waar reclame het over heeft... ik zeg toch, een sterk merk. ;) Alleen behalve keuze van het merk, zijn er nog verschillende soorten voeding verkrijgbaar. Je begint met Standaard en dan kom je er vanzelf wel achter of je baby een andere behoefte heeft (zo is er bijvoorbeeld voeding voor extra hongerige baby's en baby's met koemelkallergie).

Vanaf het begin waren wij in veronderstelling dat onze kleine man een moeilijke drinker was. Dat was in het ziekenhuis al een issue, en ook al dronk hij thuis een stuk beter, vooral 's avonds rond een uur of 5 begon zijn hel-uurtje. Krijsen, krijsen en krijsen. Hij had honger, maar zodra je de fles in zijn mond deed leek het alsof het geen speen maar een scherpe mes was. Het was zo ontzettend zielig! En ook erg vermoeiend voor ons... Dat was in de eerste maanden, dus de krampjes waren natuurlijk de boosdoeners. Er zijn medicijnen voor, maar als die op een gegeven moment niet helpen dan ben je einde raad. "Het is een periode, je moet er even doorheen." - zeiden ze bij het consultatiebureau. Ik wilde zelf graag overstappen naar speciale voeding tegen krampjes, maar omdat op de verpakking duidelijk stond dat het "dieetvoeding" was en dat je per se met je huisarts of consultatiebureau moest overleggen, durfde ik er niet aan te beginnen...

Totdat de kleine een maand of vier werd... Blijkbaar poepte hij niet vaak genoeg en toen werd door het consultatiebureau wel die dieetvoeding geadviseerd. Die helpt namelijk ook tegen de moeizame ontlasting. Man, man, man... wat was dit een opluchting! Wij hadden opeens een rustiger kindje dat eindelijk met plezier zijn flesjes opdronk! Natuurlijk was hij toen ook al wat ouder en de krampjes-periode was allang achter de rug. Maar het verschil met drinken was toch merkbaar! Jullie snappen wel dat ik ontzettend baalde dat wij er niet eerder mee begonnen waren... Nogmaals het bewijs dat je goed naar je moeder-gevoel moet luisteren en dit soort dingen gewoon zelf moet proberen... Zo'n "dieetvoeding" is helemaal niet eng, er zitten geen medicijnen of iets dergelijks in. Het is gewoon wat meer aangepast en zachter voor het maagje... Die variant van Nutrilon heet trouwens Omneo-Comfort. Wij hebben heel wat verpakkingen van deze voeding opgemaakt en wij zijn er heel erg over te spreken!

Maar het was niet het enige wat hielp. De keuze van de fles heb ik ook ontzettend onderschat. Ik dacht, ik ga voor eentje die er leuk uitziet. Wat heb ik mij vergist... Wij begonnen met een fles van Difrax, zo'n S-vorm, erg populair. Deze had een smallere hals en leek daarom op de flesjes die de kleine in het ziekenhuis kreeg. Zo zou de overgang soepeler zijn. En dat ging op zich best prima... Tot hij zijn fles begon te weigeren. Naast een fles heb je namelijk genoeg keuze wat spenen voor op de fles betreft. Wij hebben de 1-2-3 speen geprobeerd waarbij je zelf de sterkte van melk-toevoer kon regelen. Dit kan erg handig zijn, maar ook die werd op een gegeven moment niet goed genoeg meer. Omdat ik nog een paar Avent flessen had liggen, wilde ik die nog even proberen. Avent flessen hebben een hele brede hals, dus het was een kwestie van wennen. Ook dit ging een hele tijd goed, veel langer dan verwacht zelfs. Maar ook dit werd hem niet...

Ik heb heel internet afgezocht, en vaak hadden mensen het over de Dr Brown's flesjes. Die hebben een speciaal ventiel tegen de krampjes, en -omdat dit zich allemaal in de eerste 2-3 maanden afspeelde- waren dit soort eigenschappen extra welkom. Nou, Dr Brown rocks! Dit was op dat moment de beste keuze! En nog steeds gebruiken wij deze fles en zijn er erg over te spreken. Je hebt keuze uit een fles met een brede en dunne hals. Omdat wij op dat moment van Avent gingen afstappen was de keuze voor brede hals snel gemaakt. Ook Dr Brown heeft verschillende maten spenen, maar op zich hebben wij het best goed gevolgd volgens de leeftijdsadviezen die erop staan. Soms begonnen wij al wat eerder met een speen en soms gingen wij terug naar een kleinere speen. Het is wat dat betreft een kwestie van uitproberen en goed kijken naar je baby. Zo begonnen wij fase 3 (vanaf 6 maanden) speen al met een maand of 5 te gebruiken, en is fase 4 (vanaf 9 maanden) speen nu erg geschikt voor zijn ochtend-papje.Oké, genoeg over de voeding... het gaat er op een gegeven moment ook allemaal uit. ;) De luiers, je hebt ze van zoveel verschillende merken! Sommige baby's kunnen luieruitslag van bepaalde luiers krijgen, daarom begonnen wij voorzichtig met New Baby van Pampers. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je luiers gaat kiezen? Naast het feit dat je baby misschien een gevoelig huidje kan hebben is pasvorm ook erg belangrijk. Zo vond ik in de eerste maand of twee de luiers van Kruidvat eigenlik een betere pasvorm hebben, omdat zij zo'n elastiekje bij het ruggetje hebben (vanaf maat 3 trouwens niet meer). Dat hadden Pampers niet en daarom lekten ze soms door als de kleine lag te slapen. Hoe dus zo'n luier aansluit vind ik persoonlijk heel belangrijk, nog steeds. Ook hoe makkelijk de klittenband sluit en blijft plakken heeft altijd mijn keuze beïnvloed. Inmiddels heb ik verschillende merken geprobeerd. De huismerken van de Lidl en AH vond ik niet echt fijn, extreem basic en voelden goedkoop aan. Pampers blijven echt wel prima en zijn in de aanbiedingen (ik kijk altijd via luierinfo.nl) ook goed betaalbaar. BabyLove, het merk dat je in Duitsland kunt kopen, gebruiken wij heel graag. Dit zijn kwalitatief goede luiers voor overdag, en ze zijn goedkoop. Zij nemen veel op, hebben een goed pasvorm en zijn makkelijk in gebruik. Voor 's nachts gebruiken wij, net als velen, Baby-Dry van Pampers. Deze zijn geniaal! Ze "werken" een uur of 12 en voelen dan nog steeds vrij droog aan de binnenkant. Dat levert minder zorgen op 's nachts!

Tot slot wil ik het hebben over de doekjes. Jaja, die dingen waar de billetjes mee afgeveegd worden. Ook hierin hebben wij verschillende merken geprobeerd (tja, dat krijg je met een kindje dat nergens een allergische reactie op heeft en een moeder die gek is op testen van nieuwe dingen :P). Uiteindelijk kwam ik bij een artikel van het Consumentenbond. Blijkbaar is het geheim van de beste bollendoekjes - zo weinig mogelijk ingrediënten. In ieder geval geen uitdrogende dingen in de samenstelling die helaas wel in de meeste doekjes zitten. De doekjes van de meest bekende merken bevatten heel wat troep en dat wil ik echt niet voor mijn baby gebruiken...

Het beste uit de test kwamen de volgende drie merken (die ook nog best makkelijk verkrijgbaar zijn): Water Wipes, Neutral en Natusan. Water Wipes zijn, volgens dat artikel, de beste doekjes ever, want er zitten maar twee ingrediënten in: water en een beetje citrus-extract. En ja, natuurlijker kan dus niet. Maar toch zou ik ze niet zo snel weer kopen... Op een of andere manier had ik het idee dat ze niet altijd goed de geur wegveegden. En nee, ik hoef juist geen parfum in de doekjes, maar als de geur niet goed weg gaat dan maakt het volgens mij niet super goed schoon. Dit merk is gewoon online te vinden, al is het wel vrij prijzig. Ook mede daardoor niet mijn favoriet. Natusan kun je onder andere bij de Etos vinden en het zijn prima doekjes. Toch vond ik ze niet ontzettend goed. Ze zijn lastiger uit de verpakking te krijgen met één hand (wat vaak gewoon moet), er komt meteen een heel reeks doekjes mee. Daarnaast vond ik ze een beetje te droog. Nee, doe mij maar de doekjes van Neutral. Naast prima samenstelling doen zij ook echt goed hun werk. Ik vind ze heel fijn en het is een prettig idee dat ze extra zacht zijn voor de babyhuid. Te koop bij veel supermarkten en drogisterijen, maar houd vooral de online-aanbiedingen in de gaten.

Het afgelopen halfjaar hebben wij dus van alles en nog wat geprobeerd en dit waren, wat mij betreft, de beste keuzes voor onze kleine man. Ik hoop hier iemand mee te kunnen helpen en ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jullie ervaringen!

1 opmerking:

  1. Wat goed dat je uiteindelijk gevonden hebt wat 't beste werkt.

    BeantwoordenVerwijderen