zondag 4 september 2016

Baby | 7x waarom kinderopvang geweldig is

Al voordat Viktor geboren werd, wist ik dat ik een werkende mama zou worden. 7 dagen per week thuis zitten is niks voor mij (en respect voor alle mama's die dat makkelijk aankunnen). Ik geniet volop van de dagjes samen met hem en ook op mijn werkdagen probeer ik alles uit onze uurtjes samen te halen. Maar de tijd dat hij op de kinderdagverblijf zit (2 dagen per week) beschouw ik ook als iets fijns. Vandaag deel ik de 7 redenen daarvoor.1. Contact met andere kindjes is heel belangrijk, dat zal alleen maar positieve invloed op de ontwikkeling en sociale vaardigheden van je kind hebben. Hoe vaak heb ik al niet van oudere moeders gehoord dat een kind dat naar de kinderopvang is geweest zo anders kan zijn, in de positieve zin (terwijl ze zelf eerst tegen de kinderopvang waren). En je hoeft niks speciaal te bedenken om je kind in contact met anderen te brengen, het vormt al een deel van zijn "routine".

2. Je kind wordt zelfstandiger doordat hij nou eenmaal niet 24 uur per dag persoonlijke aandacht kan krijgen. Beter en langer zelf leren spelen is belangrijk en vaak ook leuker voor het kindje. En nee, het is absoluut niet gemeen, op de kinderopvang gaan ze liefdevol met alle kindjes om. Maar bij elk zeurtje wordt er niet meteen naar toe gerend en in die verleiding komen vele moeders. ;)

3. Je kind bouwt betere weerstand op. En ja, dat hij eerst vaker verkouden raakt is dan wel weer een nadeel. Maar aan de andere kant - beter nu, dan straks op school. Een collega van mij vertelde dat haar dochter (inmiddels een tiener) vroeger op de kinderopvang vaak genoeg ziek was, maar toen zij naar school ging - eigenlijk nooit meer. Kijk, daar gaan wij voor!

4. Andere omgeving dan thuis kan sowieso heel prettig zijn, zeker omdat baby's heel vaak (of altijd?) zo nieuwsgierig zijn. Wat is er leuker dan nieuwe omgeving met nieuwe speelgoed (en andere baby's!) elke keer weer ontdekken?

5. Leren van anderen ga je krijgen door al die leeftijdsverschillen in de groep. Viktor zit nu bij de kleintjes waar kindjes tot ongeveer een jaar blijven. Dit betekent dat hij vooral aan het begin alleen maar met oudere kindjes zat. En ik merkte ook dat hij bepaalde dingen begon over te nemen, wat waarschijnlijk ook heeft geholpen in zijn ontwikkeling.

6. Vergelijkingsmateriaal is altijd fijn, al moet je dat ook niet altijd willen. Maar toch vind ik het altijd grappig om te zien hoe verschillend baby's kunnen zijn. Soms doet een andere baby iets en dan vraag ik aan de leidster hoe oud die is. Dan weet ik ongeveer wanneer ik wat kan verwachten. En andersom geldt het ook. Toen wij na de zomervakantie terugkwamen bleken zij een babyboom op de kinderopvang te hebben. Hierdoor behoort mijn kleine man van 8 maanden opeens tot de oudere kindjes. Hoe bizar?

7. En tot slot, tijd voor jezelf. Je breng je kind naar zo'n dagverblijf niet voor niks. Je hebt een leven daarnaast, dus je hebt tijd om te werken (of iets anders te gaan doen). Mama zijn is heerlijk, maar je bent ook gewoon een persoon. Werken vinden wij beiden leuk en ook daar halen wij voldoening uit. Even over de niet baby-gerelateerde zaken praten. Een kinderopvang geeft jou die vrijheid. Heerlijk toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten