maandag 19 december 2016

Baby | 10x dingen die vaak gezegd worden over kinderen (krijgen)

Er zijn van die dingen die je vaak van mensen hoort zodra je het over kinderen (krijgen) hebt. Hieronder een aantal vaak gehoorde uitspraken met daarachter - hoe ik het ervaar.


plaatje van weheartit.com

"Neem dan een kind"
Er zijn mensen die denken dat het de normaalste zaak van de wereld is. Fout. Allereerst heeft niet iedereen (op hetzelfde punt van het leven) die wens. En ten tweede, niet bij iedereen gaat het even snel. Elke situatie is anders, dus wees voorzichtig met zulke uitspraken.

"Kinderen krijgen is een wonder"
Helemaal mee eens! Daar was ik mij al tijdens mijn zwangerschap erg van bewust. Het zijn maar een paar celletjes waar binnen een hele korte tijd een mensje uit ontstaat. Om maar te zwijgen over de ontwikkeling die je kind al zo snel doormaakt... Heel cliché, maar het is het ware wonder van de natuur!

"Geniet van je zwangerschap"
Dat kan ook prima als je (naast eventuele andere zorgen) lekker in je vel zit, een mooi figuurtje en een prachtig buikje hebt. Maar laten wij eerlijk zijn, hoe dan ook doet een zwangerschap heel wat met je lijf. En daar moet jij je net prettig bij voelen. Maar het blijft zeker bijzonder wat er allemaal in je buik gebeurt.

"Zodra je kinderen krijgt is je leven voorbij"
Eeeeh, nou... een ding zeker, je leven wordt iets anders. Je leven staat opeens op zijn kop, en hoe dat precies is weet je pas als het jou overkomt. Maar nee, je leven is echt niet voorbij. Het krijgt een andere invalshoek, je gaat de kleinste dingen waarderen, en dat is ontzettend fijn.

"Kinderen nemen je hele huis in beslag"
Eeeh, ja, kinderspeelgoed kan best door heel je huis slingeren. Het is alleen echt niet zo dat ons hele huis er vol mee ligt. Je bent er zelf bij. Zo hebben wij een speelhoekje in de woonkamer ingericht waar het speelgoed ook naar toe gegooid wordt zodra de kleine op bed ligt. En tuurlijk, vaak genoeg vind je wat speelgoed ook bij de eettafel, maar dat is ook helemaal niet erg. Het huis moet wel baby-proof en veilig genoeg zijn, zeker zodra ze wat mobieler worden. Maar dat hoeft echt niet te betekenen dat je geen kaarsjes en leuke prulletjes meer kunt hebben. Zet ze lekker wat hoger en -zodra de kleine op bed ligt- kan het nog steeds prima op de salontafel staan.

"Ze groeien zo snel"
Jep, helemaal waar. Maar vooral aan het begin heb je momenten dat je de tijd zou willen versnellen... Als de baby nog zo klein en hulploos is en het kost tijd om hem goed te leren kennen, dan kun je niet wachten tot je wat interactie krijgt en tot de baby wat mobieler wordt. Het wordt wel steeds leuker en leuker. En voor je het weet gaat het hard met de tijd...

"Baby's slapen overal"
Nou, niet iedere baby... Voor sommige baby's maakt het niet uit waar ze slapen en is zoiets als routine helemaal niet nodig. Maar er is ook zoiets als "rust, regelmaat" je kent het wel. Een baby slaapt ook wel heerlijk in de wandelwagen zolang er beweging in zit, maar ook dat werkt op een gegeven moment niet meer. Elke baby is anders, pas je daarop aan.

"Alle baby's zien er hetzelfde uit"
Oh nee, echt niet. Er zijn zoveel verschillen! Dat valt misschien niet iedereen op, maar dan heb je er niet genoeg aandacht voor. ;) En hoe groter ze worden hoe groter de verschillen ook zullen zijn.

"Kinderen kosten heel veel geld"
Jep, heel veel geld... Tot de onnodige uitgaves aan toe! Leuke kleertjes, nog meer leuke kleertjes, en hey, dat stuk speelgoed kan er ook nog bij. Op een of andere manier wordt dit je grootste hobby... ook al beseft je baby nog lang niet wat en hoe, maar leuke en nieuwe dingen zal hij krijgen.

"Kinderen? Leuk, ik hoef er niks over te horen"
Een feit, dat soort mensen zijn er altijd. Mensen die niks met de kleintjes hebben. Helemaal prima, gelukkig zijn er nog zat andere onderwerpen om over te kletsen. Iedereen zijn ding! En dat is een mooie om dit artikel mee af te sluiten. :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten