woensdag 18 januari 2017

Mama-dingen | Help, mijn buikslaper lekt door!

Laten wij het hebben over de luiers en dan vooral het moment wanneer ze niet doen waarvoor ze bedoeld zijn. Of beter gezegd, wanneer ze "het werk" niet meer aankunnen. Al een paar maanden geleden bleek dat onze Viktor een buikslaper is. Heerlijk, toch, zo'n ventje lief slapend met zijn kontje omhoog? Hartstikke schattig, natuurlijk, totdat je begint te merken dat de luiers eigenlijk niet gemaakt zijn voor buikslapers.Aan het begin ging het goed, geen probleem. Wij gebruiken al langer Pampers Baby-Dry voor 's nachts, en dat ging prima. Totdat het ventje ging groeien... Daar hoort een grote hoeveelheid melk bij wat hij voor het slapen krijgt. Zijn laatste fles bevat 210ml water en 7 schepjes voeding. En dat is een prima hoeveelheid om op lekker door te slapen. Maar het moet er ook weer uit... En in combinatie met slapen op de buik begon het op een gegeven moment fout te lopen.

Maar hoe voorkom je het doorlekken? Ik heb mij er zo snel mogelijk in verdiept en je vindt op het internet talloze tips hierover. Een grotere luiermaat, een ander merk luier, maandverband in de luier, luier achterste voren om doen, halverwege de nacht verschonen... Wij hebben alle tips geprobeerd, met uitzondering van luier achterste voren om doen. Ik snap het idee (voor buikslapers), maar in mijn ogen is dit al een ramp voordat je ermee begint. Nee, laat maar zitten.

Voor 's nachts gebruiken wij sowieso al maat 4+ en voor overdag maat 4. Het scheelt 1 kilo, maar maat 4+ kan sowieso meer vocht aan. Maat 5 lijkt mij voor nu echt overdreven, aangezien zij bij een kilo of 16 (?) beginnen en Viktor is nog maar rond 9-10 kilo.

Een ander merk luier werkte een hele tijd goed. Luiers van Kruidvat bleken een prima alternatief te zijn, want ook 's nachts kunnen ze behoorlijk veel hebben. Totdat ook die begonnen door te lekken... Luiers van AH - hetzelfde verhaal, luiers van de Lidl - veel te dun en lekken overdag zelfs weleens door. Dus, laat maar, geen een luier houdt zoveel vocht vast gedurende 12 uur slaap.

Dan maar de meest extreme (op dat moment) oplossing - maandverband in de luier. Ik snap het idee, want maandverband zou extra vocht moeten opnemen, maar het bleek een drama te zijn. Maandverband in de luier zorgde ervoor dat de luier sneller uitzakte waardoor hij veel sneller doorlekte. Maandverband op de buik, bovenop de luier, mét een hydrofiele luier erom heen (tja, je wordt vanzelf creatief) was ook geen succes en heeft voor geen meter geholpen.

De enige oplossing die nog over was - de kleine midden in de nacht verschonen. En ja hoor, dat werkte inderdaad goed. Aan het begin was hij een beetje huilerig doordat hij in feiten wakker werd gemaakt, maar gelukkig viel hij daarna zo weer in slaap. En sinds wij een zachter lampje hebben gekocht doet hij bijna nooit meer zijn ogen open tijdens het verschonen. Wij doen het nu steeds voordat wij zelf naar bed gaan en dat werkt dus prima. Een paar keer was hij doorgelekt, maar het gebeurt eigenlijk niet meer (afkloppen). Wij zijn weer terug bij Baby-Dry luiers, maar die van Kruidvat werken ook nog steeds prima.

Een top oplossing, maar dat is natuurlijk niet ideaal. Dus wat is de volgende stap? Zijn laatste fles afbouwen. Dat doen wij in hele kleine stapjes, omdat wij ook niks tegen de laatste fles hebben. Maar wij zien gewoon meer voordelen op dit moment:
  • Zo kan hij straks rustig doorslapen, zonder luierwissel midden in de nacht.
  • Terwijl hij overdag moeilijk is met het slapen, gaat hij 's avonds heel makkelijk slapen (ook weer afkloppen), zelfs als hij niet zo moe lijkt te zijn. Zeker als hij met een vol buikje gaat slapen.
  • Vol buikje krijgt hij vanzelf als hij beter zijn avondeten gaat eten. Ik heb het idee dat hij dit ook minder goed eet omdat hij weet dat hij toch nog een avondfles krijgt.
  • Hij is inmiddels een jaar oud en heeft daarom minder melk nodig. Hij krijgt nog wel melk bij zijn lunch en ook in de pap 's ochtends, dus uiteindelijk is die laatste fles niet zo noodzakelijk.


  • Dus, een nieuwe uitdaging. Heel benieuwd hoe dit zal gaan, maar voor nu zijn wij blij dat het doorlekken niet meer gebeurt. Het is voor niemand leuk en vooral sneu voor de kleine om zo wakker te worden. Duimen jullie mee dat de volgende stap succesvol zal verlopen? :)

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten