vrijdag 10 februari 2017

Mama-dingen | Plannen - zo doe ik het

Het leven staat op zijn kop zodra je een kindje krijgt. Maar of alles opeens onmogelijk wordt? Nee. Je kunt nog heel veel doen en ook zeker dingen voor jezelf. Het is alleen een kwestie van plannen. Vandaag deel ik mijn tips.Ochtenden plannen kan best lastig zijn, zeker aan het begin. Sommige ouders hebben de mazzel doordat zij er zelf voor kunnen kiezen hoelaat ze hun kindje wakker kunnen maken. Wij zijn vanaf het begin afhankelijk geweest van de tijdstippen waarop Viktor wakker besluit te worden. Hij heeft periodes gehad waarop hij rond 6 uur of rond 8 uur pas wakker werd (al was dat laatste vaker een uitzondering). Hoe eerder hij wakker wordt hoe hectischer de ochtend, maar daar valt heus wat aan te doen.

Sowieso scheelt het om 's avonds te douchen, al ben ik echt een ochtend-doucher. Maar echt, het scheelt zoveel tijd als je je 's ochtends alleen even hoeft op te frissen en aan te kleden. Dat kun je -bij wijze van- met een kind aan je hand doen. ;) Dat kun je trouwens ook op je make-up routine toepassen. Ik heb ook wel eens mijn make-up met Viktor op schoot moeten doen als hij even heel hangerig was. Extra tip: gebruik snelle en makkelijke producten waar je zeker van weet hoe ze voor de rest van de dag zullen blijven zitten.

Als ik toch nog 's ochtends wil douchen en ik wil er niet extra vroeg voor wakker worden (dat noemen wij dan maar een "luxe keuze"), dan spreek ik met Jeroen af dat Jeroen voor een paar minuutjes Viktor even voor zijn rekening neemt zodat ik snel onder de douche kan springen. Maak duidelijke afspraken met je partner over jullie ochtend-routine. Welke hulp heb je nodig, hoeveel tijd kost het etc. Zo voorkom je onnodige stress en miscommunicatie. Klinkt misschien iets te gestructureerd, maar uiteindelijk gaan dingen zo goed als automatisch.

Besluit je kind toch nog uit te slapen? Maak zo effectief mogelijk gebruik van je ochtend. Snel jezelf klaar maken, luiertas van je kind inpakken en misschien al zelfs zijn ontbijt klaar zetten. Zelf ontbijten doe ik altijd eigenlijk op mijn werk, en dat scheelt mij eerlijk gezegd ook genoeg tijd 's ochtends.

Avonden plannen is weer een heel ander verhaal. Vooral doordeweekse avonden zijn bij ons vaak strak gepland en dat is erg fijn. Nou ja, strak... Terwijl ik vroeger al kriebels kreeg bij het woord "routine", is het nu fijn als je van te voren weet waar je aan toe bent. De avonden zijn helemaal voor onszelf omdat ons kind zo'n goede doorslaper is. Dus tijd voor jezelf betekent ook - goed plannen. In de avond sporten doe ik dan ook het liefst, juist omdat de kleine dan toch op bed ligt en ik hem dus niet hoef te missen. ;) Ik gebruik hiervoor 2 doordeweekse avonden, maar als het echt niet uitkomt, dan skip ik de tweede avond en ga ik alsnog 2x overdag 's weekends sporten.

De andere avonden gebruik ik om te bloggen, naar de zonnebank te gaan (sinds kort weer, maar oh zo fijn!), met vriendinnen iets gezelligs te doen en heel soms moet ik iets voor oudercommissie van de kinderopvang doen (ja ja). Gezellige dingen met vriendinnen doe ik ook vaak 's weekends en je weekenden plannen vind ik nog wel het makkelijkst. Als ik met een vriendin iets afspreek dan blijft Jeroen met Viktor thuis, en andersom (dit geldt natuurlijk ook voor 's avonds). En als wij besluiten om met z'n twee├źn op stap te gaan dan is een van Viktor's oma's vaak wel bereid om bij te springen.

Wat wij wel heel belangrijk vinden is dat, ondanks al dat plannen, het vooral niet te druk en toch gezellig moet blijven. Dus het liefst niet beide dagen in het weekend afwezig, maar wel minstens een dag met z'n drietjes doorbrengen. Want dat blijft toch het belangrijkste en het leukste. Even tijd voor elkaar zodat je weer energie kunt opladen voor de nieuwe week. Voor de avonden geldt ook weer - plan niet te veel. Daarom plan ik ook maar 1 activiteit per avond. Dus als ik ga sporten dan ga ik daarna gewoon relaxen. Of serie kijken, want dat is ook zo'n geplande avond-activiteit. Kortom, alles is mogelijk, maar dan op een gestructureerde manier. :)

Welke tips hebben jullie voor het plannen om alles te redden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten