woensdag 8 maart 2017

Life | Van reis-baan naar binnen-baan

Bijna 7 jaar heb ik veel gereisd voor mijn werk. Ik kwam op verschillende plaatsen in Nederland en bracht heel wat uurtjes door in de auto. Zo'n 1,5 jaar geleden nam ik de beslissing om ermee te stoppen, maar wat voor baan ik daarna wilde wist ik niet precies. Op mijn pad kwam een "binnen-baan". En dat is toch wel een enorm verschil. Benieuwd naar mijn ervaringen in deze overgang? Lees snel verder.


foto van weheartit.com

Ik wist niet precies wat voor baan ik toen wilde. Maar dichtbij huis werken en mijn"reistijd" zo veel mogelijk beperken stond eigenlijk wel hoog op mijn wenslijstje, zeker toen ik net de kleine kreeg. Laten wij eerlijk zijn, veel onderweg zijn is simpelweg zonde van je tijd. Om maar te zwijgen over de eindeloze files... Je went er echt wel aan, maar prettig is het niet. Op mijn vorige werk moest ik minstens een uur in de auto zitten om naar kantoor te komen. De weg van Utrecht naar Amsterdam staat niet echt bekend om vlot doorrijden, dus veel file-ergernis heb ik zeker gehad.

Het voordeel van een reis-baan is dan wel dat je soms bijna letterlijk om de hoek van je huis kunt werken. Ik had klanten waar ik bijna op loopafstand vandaan zat. Heerlijk, maar wel een enorm contrast met de andere dagen. Ook een voordeel van een reis-baan is dat je heel veel meemaakt. Zeker als je bij verschillende bedrijven komt. Iemand hoeft maar een stadje/dorp te noemen en ik weet vaak wel of ik er geweest ben en bij welk bedrijf. Ook als ik onderweg een vrachtwagen voorbij zie rijden met een bekende logo, dan drijven er ook allemaal herinneringen naar boven. En ja, dan betrap ik mezelf op een glimlach achter de stuur.

Een binnen-baan kan natuurlijk ook heel spannend zijn, en ook mijn baan heeft wat dat betreft genoeg potentie. Het grootste voordeel is ook wel de afstand. Op dit moment hoef ik mij totaal niet druk te maken om de files of gladheid onderweg. Als het glad is, dan loop ik wat langzamer, en anders ben ik toch binnen 5 minuten gearriveerd. ;) Ja, lopen, wat is dat ook heerlijk! Al merk je wel dat dit zo anders is ten opzichte van zo'n reis-baan. Vroeger kende ik de grootste snelwegen rondom Utrecht op mijn duimpje, ik wist precies waar de flitspalen stonden en waar je beter kon voorsorteren. Laatst reed ik op A1 en zag opeens allemaal nieuwe bruggen... dat was echt even schokkend, het was zo nieuw en onbekend! Misschien ook heel suf, maar je merkt ook dat je extra moet opletten als je minder auto gaat rijden en dat dingen echt niet altijd meer "automatisch" gaan.

Maar goed, terug naar minder reistijd. Het levert ook zoveel extra tijd op! Extra tijd voor mijn gezin en voor mezelf! Zeker als je gezin net gegroeid is en je hebt zo'n hummeltje om voor te zorgen. Je wilt zoveel mogelijk tijd met hem doorbrengen en gelukkig kan het ook met mijn baan. Even naar de winkels voordat ze om 17:00 dicht gaat? Ja hoor, gaat prima. Iets anders op de planning aan het eind van de middag? Ook dat kan makkelijk. Heerlijk al die extra tijd!

Een binnen-baan hoeft niet altijd saai te zijn, al moet ik dat soms ook tegen mezelf blijven herhalen. Het geeft wel een soort houvast, omdat je elke dag op dezelfde plek zit en dezelfde collega's ziet. Ik heb zelfs mijn eigen "snoep-lade" waar ik mijn ontbijt, snacks en energiedrankjes in bewaar... hahaha, hoe erg eigenlijk! Sommige collega's hebben foto's met hun kinderren op het bureau staan... Dat gaat mij dan net even te ver, even iets te burgerlijk (sorry, haha, iedereen zijn ding!). Maar die vastigheid is eigenlijk best fijn. En het helpt om je werk ook echt op je werk achter te laten, zonder volle hoofd mee naar huis te slepen.

Of ik zelf een voorkeur heb voor een reis- of binnen-baan weet ik eigenlijk zelf nog niet. Beide hebben zo hun voordelen. Ik hou van interactie met mensen, en dat kun je bij beide hebben. Maar ik mis soms ook wel de diversiteit van een buiten-baan. Veel reistijd heb ik er nog steeds niet voor over, dus voorlopig blijf ik gezellig binnen.

Wat zou jullie voorkeur zijn?

1 opmerking:

  1. Ze hebben beide voor- en nadelen. Ik ben meer van on-the-go maar da's persoonlijk.

    BeantwoordenVerwijderen