woensdag 26 april 2017

Mama-dingen | 5 dingen die je leven als mama makkelijker maken

Het leven van jonge ouders is al ingewikkeld genoeg. Een baby brengt een hele nieuwe ritme met zich mee, plus al die nieuwe dingen waar je aan moet wennen. Vandaag deel ik 5 tips die ons leven toch iets makkelijker maken. Lezen jullie mee?


plaatje van weheartit.com

"Alles is een fase" mantra
Zo cliche, maar oh zo waar. Je kunt je druk maken om het slechte eetgedrag van je kind of om slapeloze nachten, maar de volgende dag kan het zomaar weer anders zijn. Probeer zo min mogelijk verwachtingen te hebben en ga er gewoon in mee. En ja, de ene fase kan langer duren dan de andere, maar niets is zo veranderlijk als de eerste jaren van je kind.

Groenten- en fruitpotjes
Ik heb zoveel respect voor moeders die het avondeten van hun kind ver van te voren maken, invriezen en er dan nog veel variatie proberen in te houden. Aangezien wij beide werken, komen wij chronisch tijd te kort. Daarnaast zijn wij vrij makkelijk en praktisch ingesteld. Al vanaf het begin zijn wij fan van potjes geweest en eigenlijk is er niks slechts aan. Wij letten altijd goed op de inhoud (laten wij eerlijk zijn, sommige merken gebruiken iets te veel onnodige toevoegingen). Zeker de potjes in Nederland bevatten veel pure ingrediƫnten en op deze manier kun je je kind echt gevarieerd laten eten (zelfs dingen die je zelf bijvoorbeeld niet lust). Tegenwoordig gebruiken wij minder vaak potjes, omdat Viktor bijna altijd mee kan eten. Maar soms kan het nog steeds ontzettend handig zijn.

Je kind zelf laten spelen
Er zijn mama's die de hele dag door boven hun kind hangen en er zijn mama's die hun kindjes bewust stimuleren om zelf te laten spelen. Dat laatste deden wij al een beetje vanaf het begin. Even aandacht tussendoor en dan weer zelf even laten spelen. Hiermee creƫer je tijd voor jezelf / huishouden, terwijl je kind zich prima kan vermaken met zijn speelgoed. En natuurlijk, er zijn nog altijd dagen waarop je kind meer hangerig is of echt meer aandacht wilt. Dat is helemaal niet erg, zeker niet als het niet elke dag zo is.

Zelf 's avonds douchen
Ik heb het al vaker gezegd als het om plannen gaat, bespaar je kostbare tijd 's ochtends door 's avonds te douchen. Ik ben wat dat betreft echt een ochtend-douche-liefhebber, zo start ik het liefst mijn dag. Maar als ik weet dat ik die ochtend beter mijn tijd kan benutten, dan ga ik de avond ervoor douchen. Dat kan net even handiger zijn.

Laat je partner ook wat doen
Allereerst even een shout-out naar alle alleenstaande ouders - geen idee hoe jullie het doen, maar heel veel respect hiervoor. Heb je wel een partner, dat kan het je leven een stuk makkelijker maken, zeker als je wat afspraken hierover maakt. Je partner kan prima de zorg voor je kindje overnemen, ook al is het voor een uurtje (of langer). Voel jij je niet zo lekker of wil je even een dagje voor jezelf? Maak met je partner de afspraken hierover. Maar ook echt doen, een blijere mama (daarna) is zoveel leuker voor je kindje. En je partner zal die een-op-een tijd vast alleen maar gezellig vinden.

Hebben jullie nog tips die jullie mama-levens makkelijker maken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten