woensdag 3 mei 2017

Mama-dingen | Van baby naar dreumes - de verandering

Mijn kleine Viktor is nog maar vier maanden een dreumes te noemen, maar hij is al zo anders dan in zijn baby-tijd! Ik heb vaker gehoord dat elke (leeftijds)fase anders kan zijn, en het is dus ook echt zo. Vandaag vertel ik meer over die veranderingen.De grootste verandering is dat je steeds meer en meer contact met je kind krijgt. Hij begrijpt wat ik zeg en reageert erop. Ontzetten knap vind ik het dat hij zowel de Russische woorden als de Nederlandse woorden begint te herkennen. Je merkt natuurlijk nog wel dat hij op sommige Russische woorden bijvoorbeeld beter reageert, omdat hij ze vaker hoort. Maar ik vind het nu al zo ontzettend knap dat hij onbewust maar toch bezig is met het leren van beide talen.

Viktor heeft altijd al een sterke eigen wil gehad, en dat is iets wat absoluut niet veranderd is. Alleen als je nu "nee" ergens op zegt wat hij toch echt van plan was om te doen, dan kan hij de grootste drama-acteur ever worden. Dat is vaak eigenlijk ook best komisch, maar het hoort echt bij deze fase.

Terwijl onze kleine man al vanaf het begin een actief kindje was en steeds actie wilde, kent hij inmiddels zo zijn rustige momenten. Hij heeft nu helemaal zijn lichaam ontdekt, inclusief het lopen, dus het "ik wil mobieler zijn" is bereikt. Maar sinds hij ook de boekjes heeft ontdekt, is hij dol op lezen. Nou ja, lezen, meer plaatjes aanwijzen en het boek 20x van voren naar achteren doorbladeren. Hij kan zo makkelijk een halfuur tot een uur bezig zijn, boekje voor boekje, ook al worden papa en mama een beetje moe van dezelfde plaatjes elke dag. :P Nooit verwacht dat ons actief mannetje zo gek zou zijn op rustig een boekje lezen!

Maar het actieve en op avontuur gaan zit echt in zijn bloed. Behalve voor boekjes, wilt hij geen moment stil zitten en wilt altijd nieuwe dingen ontdekken. Andere mensen (en zeker andere kindjes) vindt hij ontzettend interessant, al moet hij eerst wel aan de nieuwe situaties even wennen. Hij gaat het eerst even in zich opnemen, lekker observeren (doet hij al vanaf het begin) en dan pas gaat hij op ontdekkingstocht. Maar eenmaal gewend wilt hij graag alle aandacht hebben. En dat doet hij door een clown uit te hangen. Hij weet dat hij super schattig is en hoe hij mensen aan het lachen kan krijgen. Zodra iedereen om hem heen gaat lachen, is hij tevreden en geniet hij zelf volop. Zo leuk om te zien!

Mijn mannetje wordt zo groot! De ondeugende grijns op zijn gezicht en grenzen verkennen, verschillende geluiden maken en eindeloos gebrabbel van hem - ik ben zo gek op mijn kind. En ook al weet ik dat het nog leuker wordt zodra hij ouder wordt, wil ik deze momenten ook graag even vasthouden. Wij genieten zo ontzettend van hem en van alle veranderingen, zo ontzettend bijzonder om dit mee te maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten