maandag 26 juni 2017

Mama-dingen | 1,5 jaar dreumes-update

Gisteren is mijn dreumes precies 18 maanden geworden, of voor-diegene-die-niet-in-maanden-tellen: hij is nu officieel 1,5 jaar. Tijd voor een update! Dit keer niet in een video-vorm, zoals bij zijn jaarupdate, maar een gewoon geschreven artikel. Lezen jullie mee?Ze zeggen, hoe ouder ze worden hoe leuker het wordt, en daar ben ik het volledig mee eens. Dit is zo'n leuke fase, nu al! Baby-fase vond ik wat vaker lastig, en ook deze fase kan soms pittig zijn. Maar het is allemaal een stuk duidelijker en overzichtelijker, en dat maakt het een stuk beter te handelen. Natuurlijk zijn er nog huilbuien waarbij je met je handen in het haar zit, omdat je niet weet wat er aan de hand is. Maar die periodes zijn de afgelopen tijd op een hand te tellen. Over het algemeen is Viktor nog steeds een erg vrolijk jongetje die super actief en ondernemend is, en dat is genieten!

Sinds een maand of twee loopt Viktor helemaal los. Eerst durfde hij het alleen nog aan de hand, dus je was er altijd achteraan aan het hobbelen. Maar op een dag vond hij dat hij het ook zelf kon. Honderd keer op zijn billen vallen en dan weer opstaan en stapjes zetten. Hij deed het gewoon! Een bijzonder moment, want hier keken wij best wel naar uit. Maar ik snap nu ook mensen die zeggen dat het bij baby's zo makkelijk is dat ze nergens naar toe kunnen. Zo'n zelfstandige ondernemende dreumes moet je constant in de gaten houden en je rent er zo nu en dan achteraan. Maar ik blijf het echt leuk vinden, zeker omdat de wereld voor zo'n kleintje een stuk groter wordt zodra hij zelf kan lopen. Eerst waren de stapjes nog wat onzeker, maar inmiddels staat hij een stuk steviger en begint hij zelfs al te rennen als het moet.

Het is dus een lekker ondernemend jongetje, maar sinds hij een jaar is houdt hij ook van rustig "lezen". Nou ja, plaatjes kijken, dingen aanwijzen, super gezellig! En hij is ook helemaal gek op alles met wielen. Autootjes, grasmaaier (jaja, zo'n kinder-ding), nog meer autootjes... Op aanraden van de buren hebben wij ook het Pucky fietsje aangeschaft (Puckylino, de kleinste, en gelukkig tweedehands, want die dingen zijn nieuw best prijzig). Hij is er helemaal gek op en inmiddels gaat Pucky soms zelfs in achteruit... Daarover gesproken, achteruit lopen is trouwens ook een ding. En op de grond rollen en "buikspieren trainen" door zijn benen in de lucht te gooien. Zo grappig om te zien hoe hij steeds meer ontdekt wat hij met zijn lichaam allemaal kan.Eten doet Viktor ook graag. Het liefst proeft hij alles wat papa en mama ook eten, en dat is natuurlijk hartstikke goed. Wij zijn wel voorzichtig met te gekruid eten, maar wij merken ook wel dat hij het liefst dingen eet waar meer smaak aan zit. Eerst bleven wij nog gehecht aan potjes 's avonds. Wij zijn namelijk best makkelijk met ons eigen eten, maar wij wilden dat hij gezond bleef eten. Daarnaast kon hij nog niet alles aan met zijn 7 tandjes. Inmiddels hebben wij al een tijdje geen potje meer aangeraakt en koken wij ook gezonder voor onszelf. Hij heeft in een keer vier kiezen en nog wat tandjes erbij gekregen en nu kan hij eigenlijk alles eten wat jij hem voorschotelt. Uiteraard lust hij het ene meer dan het andere, en hij eet 's avonds nog steeds niet veel. Maar hij eet wel, en hij smult ervan. Sinds kort wilt meneer ook echt zelf met bestek eten. Dan zit hij heel geconcentreerd met zijn bordje, vorkje, lepeltje en handjes (die op een gegeven moment de functie van het bestek overnemen). Heerlijk om te zien en het is echt genieten aan tafel!

Waar hij nog steeds niet van houdt is slapen. En dan vooral overdag. Op zich gaat het vaak nog wel, vooral als hij moe is. Maar het blijft bij 1 slaapje overdag, hoe kort of vroeg dat slaapje ook was. Tweede keer naar bed is absoluut geen optie, niet thuis en ook niet op de kinderdagopvang. Nou ja, dan maar niet. Hij redt het ook altijd prima op een slaapje. En soms verbaas ik mij hoe hij met een super kort middag-slaapje de hele dag kan volhouden. Maar het werkt wel op deze manier. Al moet ik wel zeggen dat zijn slaapje gemiddeld 1,5-2 uur duurt, dus dat is best lekker, ook voor ons. 's Avonds slapen gaat over het algemeen wel heel goed. Al heeft hij soms fases dat hij voor elk slaapje (ook 's avonds) gaat protesteren. Maar gelukkig is dit dan maar tijdelijk. En hij slaapt nog steeds de hele nacht door. 's Nachts slaapt hij zo diep dat hij met Oud en Nieuw zelfs geen last had van vuurwerk. Nog steeds verbazingwekkend, maar helemaal prima.

Het leukste vind ik dat hij steeds meer begint te begrijpen en duidelijker aangeeft of hij iets wel of niet wilt. Als ik tegen hem zeg dat hij zijn schoenen moet pakken omdat wij naar buiten gaan, dat doet hij het. Met de jas is het hetzelfde. Als wij naar de auto lopen, dan staat hij binnen no-time bij de auto. Sinds kort loopt hij naar zijn Bloom-stoel en geeft hij duidelijk aan dat hij wilt zitten, als hij trek heeft. "Wil je nog meer eten?" Hij schudt nee als hij vol zit. Eindelijk, de duidelijkheid, dat is zooooo fijn! Hij luistert dus ook veel meer, maar hij zoekt ook vaak de grenzen op. Hij mag van ons best veel doen, wij hanteren de principe van "nee" zeggen alleen bij dingen die echt niet mogen. En "nee" is wat ons betreft ook echt "nee", hij komt op die manier er steeds meer achter wat zijn grenzen zijn. Opvoeden is dus echt begonnen en dat is leuk en uitdagend. Sinds kort probeert hij zijn zin te krijgen door bewust een huil-gezicht te trekken... maar om eerlijk te zijn moeten wij daar alleen om lachen omdat het er zo schattig maar nep uitziet. :)

Oh, en het allerlaatste wat ik kwijt wil is de taal. Zoals jullie weten wordt hij tweetalig opgevoed. Ik merk dat hij nu zowel het Russisch als het Nederlands prima verstaat (soms Russisch nog het beste). Dus dat gaat voorlopig goed, en misschien zal ik er later een aparte update over schrijven. Hij brabbelt wel veel, maar tot nu toe is het zijn eigen taaltje. Als hij echt iets wilt bereiken of het is "paniek" dan roept hij wel "mamaaaaa!". Kortom, onze kleine dreumes is de allerleukste, het is echt genieten met hem!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten